Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / ESG или устойчивост на практика: коментар на д-р Марина Стефанова в предаването Е-кономика

   

25.07.2022

 

Д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на магистърска програма "Отговорно и устойчиво управление", участва в предаването Е-кономика на Euronews. В предаването д-р Стефанова коментира темата за нефинансовата отчетност на предприятията по критериите за екологична, социална и управленска отговорност, и практическото ѝ прилагане.

м стефанова евронюз

„Имаше нужда да съберем цялата информация, която бе актуална към настоящия момент, за да дадем увереност на компаниите, че всъщност са на прав път и че отчитането е напълно интегрирана част от работата им в областта на устойчивото развитие. За инвеститорите тези данни вече имат голяма роля във взимането на инвестиционни решения“, каза д-р Стефанова.

Тя коментира, че нуждата от нефинансова отчетност е свързана с това, че тя е задължителна по закон за част от българските предприятия и публично листваните компании или компании от обществен интерес с над 500 служители.

„Като кажем нефинансова, е важно да кажем и какво значи това - тя е свързана със стратегии, политики, защита правата на човека, трудовите практики, инвестиции в клиенти и в местите общности, а екологичният компонент е насочен към това как управляваме въздействието си върху околната среда, потребление на основни ресурси и отношението ни към климата. Темата управленски касае най-вече нашите политики, свързани с управлението на компаниите, антикорупционни и антимонополни практики, въобще – цялата прозрачност, която може да демонстрира компанията в дългосрочен план“.

Целият коментар по темата можете да чуете тук.