Начало / Университетът / Центрове / Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" / НОВИНИ / Архив / „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“ Българският цар Самуил († 1014)

   

 

В рамките на мащабна национална програма, отбелязваща 1000 години от битката при с. Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (997–1014) на 6 октомври 1014 г., е изготвена постерна научно-популярна изложба, озаглавена:

 

„Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“

Българският цар Самуил († 1014)

 

Изложбата е плод на съвместните усилия на две институции: Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и Националният археологически институт с музей към БАН. Тя е финансирана от държавната субсидия, предназначена за подпомагане организацията на многообразните дейности, свързани с почитане на паметта на този български средновековен владетел през настоящата 2014 г.

Изложбата има за цел да разкаже в образи и кратки текстове на български и на английски език за трудното и сложно време, в което живее и управлява цар Самуил, за семейството му и за историческия спомен за него, за силата и мъдростта на едно управление, за величието и слабостите на водачите, за победите, грешките и изпитанията, за достойнството, с което българският народ се изправя в битка за своето съхранение срещу могъщата Византийска империя в момента на нейния средновековен апогей. Средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически данни, карти, графични и триизмерни реконструкции, както и съвременни фотографии на паметници и на местата, където е протичал животът на българите и където се е отстоявала независимостта на Българското царство, разкриват драматизма на тази половинвековна епопея (968–1018).

Изложбата е не просто разказ за управлението на един средновековен владетел. Тя е преди всичко разказ за величието на битката за българската държавност. Затова този разказ е толкова важен за нас - съвременните българи.

Изложбата е замислена като пътуваща и вече бе представена в Градската градина пред Народния театър в София, в Централното фоайе на СУ „Св. Климент Охридски“, в централното фоайе на Терминал 2 на летище-София, във Велико Търново, Бургас, Силистра и Петрич.

 

samuil-mini-1

 

samuil-mini-2