Начало / Университетът / Центрове / Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" / НОВИНИ / Архив / „ГУТЕНБЕРГ И СЛАВЯНСКИЯТ СВЯТ“

   

 

Изложбата е резултат от съвместните усилия на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“, Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“ и Държавния културен институт към МВнР на Р България. Тя е посветена на едно от великите човешки открития – изобретяването на книгопечатането преди 560 години от Йохан Гутенберг и неговото значение за славянския свят.

Изложбата се състои от 24 илюстративни табла, в които се проследяват основните моменти от развитието на кирилското книгопечатане от ХV в. до ХІХ в. като се акцентира на хронологията на българското книгопечатане. Представени са фотоси на редки и ценни книги, запазени в българските фондохранилища. Това са екземпляри от първите печатни кирилски книги от края на ХV в. от Краков и Цетина, венецианските издания на Божидар и Винченцо Вукович от първата половина и средата на XVI в., изданията на първия български печатар Яков Крайков от 1566-1571 г. Показани са кадри на знакови за историческото развитие на българската книжнина печатни книги: „Абагар“ на Филип Станиславов от 1651 г., „Стематографията“ на Христофор Жефарович от 1741 г., „Кириакодромион“ на Софроний Врачански от 1806 г. – първата новобългарска печатна книга.

Посетителите ще имат възможност да разгледат една богата фотоизложба, отразяваща образците на славянското и българското книгопечатане, които трудно могат да се видят в оригинал, експонирани всички заедно в хронологическата последователност на една изложба.

Изложбата ще бъда представена за първи път в Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в град Кюстендил на 31 октомври 2014 г. от 17.30 часа по повод на организираното честване на Яков Крайков в града.

След откриването на изложбата ще бъде представено фототипното издание на сборника на Яков Крайков „Различни потреби“ – съвместно издание на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“ и Библиотека Амброзиана в Милано.

 

Plakat_

 

 

Tablo_01