Начало / Университетът / Центрове / Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" / НОВИНИ / Архив / ИЗЛОЖБА “БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВИЗАНТИЙСКИЯ СВЯТ”

   

 

ИЗЛОЖБА “БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВИЗАНТИЙСКИЯ СВЯТ”

 

 

В сградата на Национален археологически институт с музей при БАН (вход откъм площад “Атанас Буров”) – откриване от 19.30 часа на 24 август 2011 г., 90 експоната, Каталог на изложбата на английски език с цветни илюстрации.

 

 

Организатор: НАИМ при БАН, с участието на НИМ и 9 други музеи от страната и с подкрепата на Министерството на културата.

 

Куратор: доц. д-р Маргарита Ваклинова.

 

За посещения: от 25 август 2011 г. до 30 септември 2011 г.

 

 

Изложбата е част от програмата на ХХІІ Конгрес за византийски изследвания, който се провежда в София от 22 до 27 август 2011 г.

 

 

Целта на организаторите е да се покаже чрез представителни експонати на специалистите и широката общественост взаимоотношенията и влиянията на Византия върху формирането на собствената ни българската средновековна култура в политическо, религиозно, художествено и битово отношение. На базата на най-ефектни паметници от нашите фондове, от НИМ и от 9 музеи в страната отначало се показва какво се случва в тази част на Византия, която по-късно става България и след това – богатата българската средновековна култура под влиянието на мощния си съсед и съвместното им съществуване.

 

Някои от акцентите са:

- оригиналите на прочутите икони на Св. Теодор Стратилат (керамична, от Плиска, Х век), на двустранната икона от Погановския манастир (ХІV век) и на мозаечното изображение на Богородица от Несебър (1342 г.);

- Варненско златно съкровище;

- Преславското златно съкровище;

- голяма колекция от печати, които показват оживената кореспонденция на българските територии и византийските центрове, не само когато са под тяхна власт, но и в условията на съхранена държавност.

 

13-a
14-a
DSC_0758a
IMG_6411