Начало / Новини / Новини и събития

   
Десет нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на десет от най-новите си колеги. Той проведе кратък разговор с тях, поздрави ги за избора да се включат в преподавателския състав на Алма матер и им пожела успех.

Софийският университет и BASF подписаха споразумение за сътрудничество

В Ректората на Алма матер ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и изпълнителният директор на BASF България г-жа Марина Тафра подписаха споразумение за сътрудничество.

Софийският университет бе домакин на обществено обсъждане на Истанбулската конвенция

В Аулата на Софийския университет се проведе обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, организирана от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Второ биенале на гражданското участие се проведе в Софийския университет

Софийският университет бе домакин на второто биенале Гражданско участие, организирано от Форум Гражданско участие заедно с Българския център за нестопанско право в партньорство с Европейския съвет за външна политика и Фондация BlueLink.

В Алма матер проф. Уан Гъ изнесе лекция, посветена на културата на хармонията

В Ректората на Софийския университет изпълнителният заместник-председател на Комисията по природна среда и цивилизация към Алианса на цивилизациите на ООН проф. Уан Гъ изнесе лекция пред студенти и преподаватели. Темата на лекцията бе „Културата на хармонията в изграждането на общност със споделена съдба“.

In Memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 11 януари 2018 г. ни напусна проф. д-р Стефан Брезински.

In Memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 11 януари 2018 г. ни напусна проф. дбн Никола Маргаритов.

За втора поредна година Алма матер получи награда на вестник „24 часа“ за най-добър университет в България

На церемония, организирана от вестник „24 часа“, за втори път бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България.

Завърши випуск 2017 г. на Факултета по математика и информатика

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2017 г. на Факултета по математика и информатика. 450 бакалаври и магистри получиха своите дипломи за висше образование. Петнадесет от тях са пълни отличници.

Напусна ни проф. Тед Гър – именит учен в областта на анализа на конфликти и почетен доктор на Софийския университет

Именит учен в областта на анализа на конфликти, общностни идентичности, насилие и тероризъм, изключителен човек и ценен приятел на България , проф. Тед Робърт Гър почина в края на 2017 г. на 81-годишна възраст.

Еразъм ден в Софийския университет

Програмата „Еразъм +“ беше представена в Софийския университет. В Централното фоайе студентите имаха възможност да посетят щандове, на които получиха информация за партньорските университети.

Открита бе документалната изложба „Тадеуш Кошчушко. Цената на свободата“

В Южното крило на Ректората бе открита документалната изложба „Тадеуш Кошчушко. Цената на свободата“. Експозицията е организирана от Полския институт в София съвместно с Историческия факултет на Софийския университет. Тя може да бъде разгледана до 10 февруари 2018 г.

Ректорското ръководство и Съветът на деканите се срещнаха с министрите на образованието и науката и на финансите

Ректорското ръководство и Съветът на деканите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се срещнаха с министрите на образованието и науката и на финансите Красимир Вълчев и Владислав Горанов. На срещата бяха обсъдени някои от исканията на Софийския университет от миналата седмица.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2018 г.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 19 февруари 2018 г.

Проф. дфн Петя Янева бе удостоена с Почетния знак със синя лента на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет на Университета ректорът проф. Анастас Герджиков връчи на проф. дфн Петя Янева Почетния знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояване с високото отличие е на Факултета по класически и нови филологии.

За първи път в Алма матер бяха връчени студентските стипендии „Навридис“

В театралната зала на Софийския университет за първи път бяха връчени студентските стипендии „Навридис“. Те се присъждат за студентски постижения в областта на новогръцката филология. Първите две стипендиантки са студентките от четвърти курс специалност „Новогръцка филология“ Мелина Христова и Михаела Иванова. Стипендиите се финансират от адвокатската кантора „Евтимиос Г. Навридис и съдружници“ – Атина, Гърция.

Докторанти от Философския факултет представиха резултати от апробиране на методи за научни изследвания

Във Философския факултет на Софийския университет се проведе семинар на тема „Апробиране на елементи от научно изследване“, на който докторанти представиха резултатите от научните си изследвания, използваните от тях методи, планове за анализи и апробирани научни подходи. В семинара участваха 20 докторанти.

Театър-лаборатория „@лма-@лтер” с нов мюзикъл – подарък за малки и пораснали деца

Университетският театър „Алма Алтер“ представи най-новата си продукция, основана на едноименната приказка „Красавицата и звяра“. Младите актьори предложиха с неподправеност, топлина, истина и много, много енергия история за безкрайната любов, побеждаваща мрака.

Изложба „Думи“ на проф. Бисера Вълева

На 18 декември 2017 г. в столичната галерия „София Прес” беше открита изложбата „Думи“, живопис и рисунки, от проекта „АРТикулации – визуални хроники“. Това е завършващата експозиция на ръководителя на проекта проф. д-р Бисера Вълева, който се реализира от катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Университета.

Институт „Конфуций“ към Софийския университет получи наградата „Отличен институт за 2017 година“

Институтът "Конфуций" на Софийския университет е сред 25-те, на които е присъдена почетната награда "Отличен институт за годината на 2017 г." от 525 института по целия свят.

Катедра „Обща и приложна хидробиология“ отбеляза 70-годишния си юбилей с отчитане на първи етап от проект „Жива вода“

В Аулата на Ректората бе отбелязана 70-годишнината от създаването на Катедра „Обща и приложна хидробиология“ в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На честването бяха представени последните резултати по проект "Жива вода", разработен съвместно със "Софийска вода" АД.

Награждаване на победителите в конкурса за образователно-програмни продукти на Департамента за информация и усъвършенстване на учители

На 14 декември се проведе церемонията по награждаването на победителите в ХІIІ-то издание на Конкурса за образователно-програмни продукти, организиран от Департамента за информация и усъвършенстване на учители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” заема първо място в 23 от 27 професионални направления, в които обучава студенти, в седмото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2017 г. Алма матер е на първо място в професионалните направления “Икономика” и “Администрация и управление”. За първа година Университетът е класиран на първо място и в професионално направление „Здравни грижи“.

Завърши випуск 2017 г. на Геолого-географския факултет

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2017 г. на Геолого-географския факултет. 220 бакалаври и магистри получиха своите дипломи за висше образование. Деветима от тях са с отличен успех.

Научна конференция „Културно-историческото наследство на Странджа в условията на миграции и демографски отлив“

В Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе конференция, посветена на първите резултати от реализацията на проекта „Комплексни и иновативни методи за диагностика и изследване на материалното и нематериално културно наследство на Централна и Източна Странджа в условията на миграции и демографски отлив“. Проектът е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ при Министерството на образованието и науката на Република България (ДН № 10/16 от 21. 12. 2016 г.).

Специалността „Руска филология“ получи дарение от Московския културно-делови център “Дом на Москва в София“

Специалността „Руска филология“ във Факултета по славянски филологии получи от Московския културно-делови център с подкрепата на посолството на Руската федерация у нас дарение, предназначено за подобряване на техническата база в аудиториите, в които се обучават студентите от специалността и факултета.

Представен бе новият брой на списание „Philologia/Филология“

В Софийския университет бе представен първият брой на възстановеното издание на Факултета по класически и нови филологии „Philologia/Филология“. Така с книжка 31 се продължи една традиция, която бе спряна повече 20 години.

Двадесет и двама студенти на Софийския университет получиха стипендии от Фондация „Еврика”

В Националния политехнически музей се проведе официалната церемония за връчване на сертификатите за стипендии на Фондация „Еврика” за учебната 2017/2018 г. на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката. Стипендии са присъдени на 55 ученици и студенти. 22-ма от тях са за възпитаници на Алма матер. За четвърти път се присъдиха специални стипендии „Хуауей ИКТ“, за което фондацията е получила дарение от „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД.

Пета поредна победа за отбора на Софийския университет на състезанието Techrun

Шампионатът TechRun е с благотворителна кауза и събира представители на технологичната и финансовата сфери в България. Techrun e инициатива на СК „Бегач“ и Questers и подкрепя благотворителна кауза на фондация „Заедно в час“ и Khan Academy.

Дипломира се петият випуск на Медицинския факултет на Софийския университет

Абсолвентите от юбилейния пети випуск 2017 г. на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 94 са студентите, които завършиха специалностите „Медицина“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ и „Медицинска сестра“, от тях двама са пълни отличници. Церемонията за връчването на дипломите се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Във Факултета по химия и фармация се проведоха школа и семинар по проекта Materials Networking

В рамките на проекта Materials Networking, финансиран по програмата Хоризонт 2020, във Факултета по химия и фармация на Софийския университет се проведоха втора школа "Компютърно моделиране на материали" и семинар “Иновации и комерсиализация на научни резултати”.

Алма матер е инициатор на проект за подобряване качеството на живот на гражданите в България

Проектът GATE ще подобри качеството на живот на гражданите в България с помощта на шведска експертиза. Проектът е инициатива на Факултета по математика и информатика към Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и се изпълнява в сътрудничество с Факултета по физика и Научноизследователския център на Алма матер, в партньорство с Техническия университет „Чалмърс” и „Индустриални Технологии Чалмърс”, Швеция.

Представяне на дигиталната библиотека „Боян Пенев”

По повод 135-годишнината от рождението на проф. Боян Пенев в Библиотека „Филологии“ на Софийския университет бе представена дигиталната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Към този момент библиотеката включва 3194 дигитализирани заглавия на 2887 автори – книги на български, немски, полски, руски, сръбски и хърватски, украински, френски, чешки и словашки език.

Студенти от Юридическия факултет спечелиха Националното студентско състезание на Софийската адвокатска колегия

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечелиха призови места в Националното студентско състезание за есеистични разработки на тема „Адвокатурата – гарант за защита на правата”.

Изложба, посветена на 125-годишнината от основаването на Юридическия факултет на Софийския университет

В рамките на Климентовите дни Университетската библиотека представя изложбата „Трудове на преподаватели от Юридическия факултет", посветена на 125-годишнината от основаването на факултета. Експозицията e изложена във фоайето на Централната университетска библиотека и може да бъде разгледана до края на 2017 г.

Ежегодна среща на студенти от Геолого-географския факултет и туристическия бизнес

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе традиционната среща между представители на туристическата индустрия в България и студентите от трeти курс на специалност „Туризъм” към Геолого-географския факултет. Събитието е свързано с осигуряването на производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България.

Петнадесет студенти на Алма матер получиха стипендия „Нели и Робърт Гипсън“

В театралната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя тържествената церемония по връчването на стипендиите "Нели и Робърт Гипсън". Всяка академична година Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американската фондация за България със седалище в Ню Йорк връчва стипендии на студенти с високи академични постижения, чиито семейства имат ниски материални възможности.

В Софийския университет бе представена книгата на проф. Христо Пимпирев „Антарктида – Студеният юг“

В Аулата на Софийския университет бе представена новата книга на проф. Христо Пимпирев „Антарктида – Студеният юг“. В рамките на събитието бе отбелязан и Международния ден на Антарктида – 1 декември, когато е подписан Антарктическия договор.

Изложба "Съвременни румънски художници-франкофони в София"

В Галерия „Алма матер“ в Софийския университет бе открита изложбата "Съвременни румънски художници-франкофони в София", организирана от международната организация на франкофонията, посолството на Румъния в България, сдружение „Солей дьо л’Eст“, Катедра „Романистика“ при Факултета по класически и нови филологии и Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Експозицията може да бъде разгледана до 18 декември 2017 г.

Д-р Жулиета Борин от Факултета по класически и нови филологии стана Кавалер на Националния орден на Академичните палми

На 1 декември 2017 г. посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел връчи отличителните знаци на Кавалер на Националния орден на Академичните палми на д-р Жулиета Величкова-Борин, инспектор по учебната дейност, преподавател във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и съ-ръководител на Франкофонския център за академично качество към Университета.

Във Факултета по химия и фармация се проведе IX научна сесия и Вечер на химията

В рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет във Факултета по химия и фармация се проведе IX Научна сесия, посветена на патронния празник на Алма матер. Събитието бе открито от декана на Факултета акад. Петър Кралчевски. Д-р Христо Факиров предостави на филиална библиотека „Химия“ изследването “Fundamentals of Polymer Science for Engineers” на издателство Wiley-VCH с автор проф. Стойко Факиров.

Специалност "Китаистика" отбелязва 25-годишния си юбилей

Специалност „Китаистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира двудневна международна научна конференция на тема „Актуални проблеми в съвременната китаистика и изтокознание“, посветена на 25-годишнината на специалността.

Годишно Общо събрание на Софийския университет

На 29 ноември 2017 г. се проведе годишното Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заседанието беше свикано от председателя на Общото събрание проф. Тинко Тинчев на основание чл. 28, ал. 1 от Закона за висшето образование и чл. 12, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет по решение на Академичния съвет, прието на 25 октомври 2017 г.

Международна конференция „Суифт днес: наследството му от Просвещението до съвременната политика“

В Аулата на Софийския университет бе открита международната конференция „Суифт днес: наследството му от Просвещението до съвременната политика“, която е посветена на 350-тата годишнина от рождението на Джонатан Суифт. Събитието се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета, а негов организатор e Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии с любезната подкрепа на Посолството на Ирландия в България и Фондация „Университетска англицистика и американистика“.

Ботаническите градини на Софийския университет бяха удостоени с награда за стратегически принос на европейските проекти Plancafe и BigPicnic

На 29-ти ноември 2017 година се проведе четвъртата Национална конференция „Достъп до добра храна“, организирана от фондация „Българска месна традиция“ в партньорство с „Евро-Ток България“, част от „Евро-Ток Интернационал“, официален консултант на Европейската комисия в областта на храните.

Юбилейна изложба "120 години филиална библиотека „История“ и 25 години филиална библиотека „Археология" бе открита в Алма матер

В Южното крило на Ректората бе експонирана изложба, посветена на 120-годишнината на филиалната библиотека „История“ и 25-годишнината на филиалната библиотека „Археология“. Изложените постери разказват за пътя им от семинарни сбирки до едни от най-модерните филиални библиотеки с богат специализиран фонд в системата на Университетската библиотека. Изложбата може да бъде разгледана до 22 декември 2017 г.

Заключителна конференция по проект „Духовността на София в историческата памет“

В Аулата на Софийския университет се проведе заключителната конференция „Духовността на София в историческата памет“ по едноименния проект на „ Мозайка“ ЕООД, подкрепен и съфинансиран от Столична община, Програма „Култура”. Партньори по проекта са Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ”, 48 ОУ – София, Центърът за образователни инициативи.

Завърши випуск 2017 на Философския факултет

В Аулата се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2017 г. на Философския факултет. 265 бакалаври и 161 магистри получиха своите дипломи за висше образование. Трима от бакалаврите и тринадесет от магистрите завършват с отличен успех.

Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на най-престижното състезание по синтетична биология в света

Отбор студенти от Биологическия факултет на Софийския университет в състав Габриела Виячева, четвърти курс, Стиляна Панова, четвърти курс, Калина Кукова, трети курс, Илка Цветкова, магистър, и Десислава Попова (завършила) от специалност „Молекулярна биология“, и трима студенти от Медицинския университет в София - Петър Бонев, пети курс, Диян Ганев, четвърти курс, и Борян Спасов, четвърти курс на специалност „Медицина“, завоюваха сребърен медал в най-престижното студентско състезание по синтетична биология в света iGEM, което се проведе от 9 до 13 ноември 2017 г. в Бостън. В тазгодишното състезание участваха 310 отбора от 44 страни.