Начало / Новини / Новини и събития / Изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Италия и България

   
Изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Италия и България

В Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Италия и България.

Деканът на Историческия факултет доц. Мира Маркова откри изложбата и отбеляза, че е щастлива, че в Университета ще може да бъде разгледана тази експозиция, замислена и реализирана от посланик Стефано Балди, която преминава през 140-те години дипломатически отношения между Италия и България чрез знаменателни за своето време изображения. Специално внимание е отделено на ролята на 36-тимата ръководители на мисията, оглавявали посолството на Италия в съответния период. Доц. Маркова изтъкна енергията и желанието на посланик Балди да покаже този по-различен фокус върху българо-италианските отношения. Знае се много за културните връзки, за политическата страна, за историческите контакти, но именно през погледа на дипломата може да се види един друг фокус на тези взаимоотношения, посочи доц. Маркова.

3

Посланикът на Италия Стефано Балди благодари на всички гости и на домакините от Историческия факултет на Софийския университет. Той посочи, че с изложбата се цели да се подчертае значимостта на дипломатическите отношения между Италия и България. По думите му, посолството на Италия в България отбелязва тази бележита годишнина с редица инициативи – конгрес, публикуване на книга и настоящата изложба.

4

Стефано Балди изтъкна, че първоначалният замисъл, както и целият подбор на документите е направил лично той и затова за него тя има особено голямо значение. Експозицията включва много фотографии, а основната нишка между изложбените платна са дипломатите, както и интересни събития от периода. Посланик Балди представи две книги – книгата, посветена италианския скулптор Арналдо Дзоки на Радослав Спасов и Пенка Шопова, а на библиотеката на факултета подари книга с дипломатически документи за отношенията между Италия и България.

6

Доц. Радослав Спасов отбеляза, че академичната колегия на Исторически факултета е щастлива, че има възможност да се насладят на тази изложба, вдъхновена, подкрепена и реализирана от посланика Стефано Балди. По думите на доц. Спасов, взаимоотношенията започват малко по-рано, докато все още България не е субект на международното право – през 1867 г. е открито първото италианско консулство в Русе с името „Италианско консулство в България“. „Като че ли е имало един вид пресантимант, че само 10 години по-късно ще избухне Руско-турската освободителна война и след единадесет години ще се възстанови и българската държавност“, отбеляза доц. Спасов и изрази надеждата си и следващите италиански дипломати да са толкова активни в областта на културата, науката и образованието като Стефано Балди.

5
8