Начало / Новини / Новини и събития / Национална кръгла маса „Езикова агресия и общество“

   
Национална кръгла маса „Езикова агресия и общество“

В Софийския университет започна Национална кръгла маса „Езикова агресия и общество“. Събитието се осъществява в рамките на оперативната работа по проект „Езикова агресия и общество“ № ДН 10/7, финансиран от Министерството на образованието и науката, в който Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е базова организация.

Научният форум бе открит в Заседателна зала 1 в Ректората от доц. Надежда Сталянова от Катедра „Български език“ към Факултета по славянски филологии на Софийския университет и ръководител на проекта. Тя поздрави участниците в него и заяви, че кръглата маса е резултат от работата на екипа по проекта. Доц. Сталянова допълни, че темата е събрала на едно място представители на три университета – Софийския университет, Бургаския университет и Масариковия университет (Чехия), във форума участват и представители на различни професии – психолози, духовници, журналисти, учители от седем училища, PR и HR-специалисти, студенти от специалностите „Българска филология“ и „Журналистика“ в Софийския университет.

1

Доц. Сталянова открои тематиките на Националната кръгла маса: „Практическата работа и споделянето на опит ще бъдат ценни най-вече за това как назоваваме и как реагираме на вербалната агресия между хората, с които работим, вербалната агресия, насочена към нас, конкретно или към нас абстрактно в интернет-пространството, как развиваме своята професионална чувствителност към нейните прояви и има ли начини, по които да се справим с нея“. Тя допълни, че изказванията ще бъдат публикувани в списание „Българска реч“ и изрази твърдото си убеждение, че това, което се говори на форума, е много важно и в обществен интерес и трябва да достигне до по-широк кръг хора.

2

Събитието продължи с изнасянето на доклади. Темите, които изследователите ще засегнат, са: Агресията сред подрастващите – училищен, социален или обществен проблем; Вербалната и невербалната агресия в нашата комуникация; Агресията в интернет форумите; Нараства ли езиковата агресия в медиите; Агресията в политическия език и други.

Програма