Начало / Новини / Новини и събития

   
Изложба „Вапцаров – Мечтателят“

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Вапцаров – Мечтателят“, която представя архивни материали на поета от фондовете му, съхранявани в Института за литература – БАН и къща музей „Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей. Експозицията може да бъде разгледана до 15 януари 2020 г.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” заема първо място в 21 професионални направления, в които обучава студенти - „Биологически науки“, „Биотехнологии“, „Здравни грижи“, „Икономика“, „Информатика и компютърни науки“, „История и археология“, „Математика“, „Науки за земята“, „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Право“, „Психология“, „Религия и теология“, „Социални дейности“, „Социология, антропология и науки за културата“, „Теория и управление на образованието“, „Туризъм“, „Физически науки“, „Филология“, „Философия“ и „Химически науки“, в деветото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2019г.

Конференция на тема: „Продължаваща квалификация на учителите и качество на преподаването – перспективата на учениците“

В Аулата на Софийския университет се проведе конференция на тема: „Продължаваща квалификация на учителите и качество на преподаването – перспективата на учениците“. На форума бяха представени резултатите от национално изследване по темата, което е направено по поръчка на Министерството на образованието и науката и е осъществено от изследователски екип от Факултета по педагогика на Алма матер в състав: проф. Бончо Господинов, проф. Румяна Пейчева-Форсайт и доц. Бистра Мизова.

Международно признание за научните изследвания на екип от Факултета по химия и фармация

Ново престижно международно признание получиха научните изследвания на проф. дхн Николай Денков и неговия екип от Факултета по химия и фармация.

Лекция на Щефан Детйен на тема: "Между журналистиката и политиката"

Ръководителят на студиата на германското обществено „Дойчландрадио“ в Берлин и Брюксел Щефан Детйен изнесе лекция във Факултета по журналистика и масова комуникация. Лекцията бе на тема „Между журналистиката и политиката“. Събитието се организира от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“.

Производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България

В Аулата на Софийския университет се проведе традиционната среща между представители на туристическата индустрия в България и студентите от специалност „Туризъм”. Тази година над 20 организации са се регистрирали за участие в инициативата. Събитието се организира от Специалност "Туризъм" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Докторантски семинар „Медии и комуникации“

В Алма матер се провежда дудневен докторантски семинар "Медии и комуникации". Събитието се организира от Факултета по журналистика и масова комуникация и е част от Климентовите дни 2019 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет и Университетът Ляочен сключиха меморандум за сътрудничество и договор за обмен на студенти

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева и проф. Хайкуан Ху, вицепрезидент по наука и международна дейност на Университета Ляочен (Liaocheng), подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции и договор за обмен на студенти.

Проф. Алън Грийр бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата проф. Алън Грийр бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по химия и фармация.

Постерна изложба „Културно-историческото наследство на Странджа в условията на миграции и демографски отлив“

Във фоайето на Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе открита постерната изложба „Културно-историческото наследство на Странджа в условията на миграции и демографски отлив“. Експозицията може да бъде разгледана до 6 декември 2019 г.

Кръгла маса на тема: „Социалният работник в училище – професионален статут и компетенции“

В Конферентната зала в Ректората се проведе кръгла маса на тема: „Социалният работник в училище – професионален статут и компетенции“. Събитието се организира от Факултета по педагогика и Катедра „Социална работа“ в рамките на Климентовите дни на Софийския университет.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че на 28 ноември 2019 г. ни напусна проф. д-р Доно Василев.

Поклонението ще бъде на 2 декември 2019 г. от 14.00 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Преподаватели учредиха Клуб на асистента в Софийския университет

На 28.11.2019 г. се състоя първата среща на Клуба на асистента в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На нея присъстваха 27 асистенти и главни асистенти от Богословския факултет, Геолого-географския факултет, Медицинския факултет, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по педагогика, Факултета по славянски филологии, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Международна научна конференция „Лидерство и развитие на човешките ресурси“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международна научна конференция „Лидерство и развитие на човешките ресурси“, организирана от Университетския център за управление на конфликти и организационни изследвания към Катедра „Социална, организационна, клинична и педагогическа психология“ при Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конференция и кръгла маса, посветени на инфлуенсърството

В Конферентната зала на Софийския университет се състоя конференция на тема: „Инфлуенсърството: идентичност и измеримост“ и кръгла маса – „Етика на влиянието – инфлуенсъри и последователи“. Събитието е част от Деня на Бернайс 2019: “Ерата на инфлуенсърите – край или ново начало” и е организирано от „Катедра „Комуникация, връзки с обществеността и реклама“ към Факултета по журналистика и масова комуникация съвместно с Българското дружество за връзки с обществеността и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Във Факултета по химия и фармация се състоя научна сесия и вечер на химията

Традиционната XI Научна сесия на Факултета по химия и фармация и вечерта на химията се провеждат в рамките на Климентовите дни. Тематиките на научните доклади са в областта на химическите и фармацевтичните науки.

Две награди за преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ от четвъртото Национално биенале на рисунката

На четвъртото Национално биенале на рисунката преподавателите от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. д-р Стефан Алтъков, проф. д-р Бисера Вълева, проф. д. изк. Лаура Димитрова и ас. д-р Цвета Петрова са сред избраните от журито участници. Две от присъдените награди получиха проф. д-р Бисера Вълева – Награда на Четвъртото биенале на рисунката, и проф. д. изк. Лаура Димитрова – Награда на Представителството на Съюза на българските художници – Велико Търново.

90 години спорт в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Софийския университет се проведе традиционната церемония „Спортист на годината“ 2019. Тази година тържеството беше посветено на 90-годишнината от създаването на спорта в Алма матер. Департаментът по спорт отдаде заслуженото на най-добрите студенти-спортисти и треньори, както и на доайените, допринесли за развитието на спорта в Университета. По повод годишнината в Централното фоайе в Ректората е експонирана изложба, която може да бъде разгледана до 29 ноември.

Изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Италия и България

В Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Италия и България.

Среща на скандинавския бизнес в България с участието на специалност „Скандинавистика“ на Алма матер

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе среща на скандинавския бизнес в България с участието на специалност „Скандинавистика“.

Абсолвентите от випуск 2019 на Факултета по педагогика получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 124 бакалаври и магистри от випуск 2019 получиха дипломите си за висше образование. 45 завършват с отличен успех, а четирима са пълни отличници.

Проф. Люк Фери бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, френският философ и общественик проф. Люк Фери бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Философския факултет.

Завърши випуск 2019 на Богословския факултет

30 бакалаври и 32 магистри от випуск 2019 г. на Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Абсолвентите, които завършват с отличен успех, са 19.

Проф. Изабел Пиреш де Лима бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза на Софийския университет“

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет проф. Изабел Пиреш де Лима, доктор по филология, заслужил професор на Университета на Порто, Португалия, беше удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Факултетът по математика и информатика отбеляза своята 130-годишнина

В деня, в който академичната общност на Софийския университет почита своя патрон св. Климент Охридски, бе отбелязана 130-годишнината от създаването на физико-математическото отделение на Алма матер. Празникът се проведе във Факултета по математика и информатика в присъствието на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, предишните ректори акад. Благовест Сендов и проф. дфзн Иван Лалов, преподаватели, студенти, представители на природо-математическите факултети, колеги от институтите на БАН.

В Центъра за източни езици и култури на Софийския университет бяха открити паметна плоча и бюст на проф. Александър Федотов

На събитието присъстваха ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, съпругата на проф. Федотов Снежана Тодорова, посланици, преподаватели, студенти, близки и приятели на проф. Федотов.

Софийският университет и Истанбулският университет сключиха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и ректорът на Истанбулския университет проф. д-р Махмут Ак подписаха споразумение за сътрудничество за развитие на отношенията между двете институции в полето на висшето образование и научните изследвания.

Софийският университет отбеляза патронния си празник с академично тържество

Празничният ден започна в Богословския факултет на Алма матер, където бе отслужена Светата Божествена Литургия, възглавява от Главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим. След това по традиция се проведе и литийно шествие до паметника на Св. Климент Охридски. Ректорът и Академичният съвет на Софийския университет поднесоха венец на паметника на св. Климент Охридски.

Над 600 души посетиха Физическия факултет на Софийския университет в рамките на Есенния ден на отворените врати

Ученици, учители и заинтересовани посетители от цялата страна се включиха в Есенния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Двадесети Климентови четения за млади изследователи

В Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за двадесета поредна година се проведоха традиционните ежегодни Климентови четения за млади изследователи, организирани от Катедра „Кирилометодиевистика” към Факултета по славянски филологии.

За поредна година български студенти получиха стипендии "Робърт и Нели Гипсън"

Тържеството се проведе в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Стипендията се дава на български студенти, учещи в български висши училища и постигнали високи академични успехи.

Лекция на генералния директор на ЦЕРН във Физическия факултет на Софийския университет

На 21 ноември 2019 г. генералният директор на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) д-р Фабиола Джианоти изнесе във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ лекция на тема „Research (and much more ...) at CERN“. Посещението бе по повод 20-тата годишнина от приемането на България за официален член на тази организация.

Изложба „България 20 години в ЦЕРН“

По случай 20-ата годишнина от пълноправното членство на България в CERN, Министерството на образованието и науката, Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ и БАН с любезното съдействие на София Тех Парк организират изложба, посветена на настоящето и бъдещето на CERN, българското присъствие в различните изследователски и образователни програми и новите перспективи за научно сътрудничество и технологичен трансфер пред българските научно-изследователски институции и българския бизнес.

Международна конференция на тема „Япония и Европейския Югоизток – над сто години политически, икономически, културни и академични взаимоотношения“

В Аулата на Софийския университет се проведе тържественото откриване на международната конференция, организирана от Катедра „Японистика“ при Факултета по класически и нови филологии с подкрепата на Японската фондация и Научно изследователския сектор на Университета. Събитието се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков беше избран за втори мандат

На заседание на Общото събрание, проведено на 20 ноември 2019 г. в 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет, с 254 гласа „за“ от 318 действителни проф. дфн Анастас Герджиков беше преизбран за ректор на най-стария университет в България.

Изложба „Зографската Света обител – път през вековете”

В централното фоайе на Университетската библиотека бe открита изложбата „Зографската Света обител – път през вековете”. Гостуващата експозиция може да бъде разгледана до 25 ноември 2019 г., след което копията ще станат постоянни експонати в музея на Зографския манастир.

Официално откриване на международната научна конференция по средновековна история на Евразийската степ – Nomads and their Neighbors in the Middle Ages

В зала “Марин Дринов” на Българската академия на науките беше открита Осмата международна научна конференция по средновековна история на Евразийската степ Nomads and their Neighbors in the Middle Ages. Конференцията е част от националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ и се организира от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института по исторически изследвания на Българската академия на науките.

В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ 2019

Лауреатите на стипендиите за 2019 г. са д-р Евгения Сарафова от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски, д-р Мария Джумалиева-Стоева от Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методи“ и д-р Юлия Романова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Изложба по проект „АRTефакти“

В галерия „Алма Матер“ бе открита изложба на дипломираните бакалаври и магистри от Катедра „Визуални изкуства“, oт специалност „Изобразително изкуство“, „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“ и „Графичен дизайн“ от випуск 2018/2019 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Изложбата се осъществява по проекта „АRTефакти“ и може да бъде разгледана до 30 ноември 2019 г.

Представяне на сборника „Дневникът на Етерия. Peregrinatio ad Loca Sancta – Поклонение до Светите земи“

В Богословския факултет бе представен сборникът „Дневникът на Етерия. Peregrinatio ad Loca Sancta – Поклонение до Светите земи“. Преди това във фоайето на факултета бе открита изложбата „По пътя на Етерия. Святост, богослужение и мисия“. Събитията се провеждат в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Международна научна конференция на тема „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“

В Софийския университет се провежда международна научна конференция на тема „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“, организирана от Университета и манастира в рамките на споразумение между двете институции за проучване на книжовното богатство на обителта.

IBM Bulgaria провежда поредица от лекции в Софийския университет

IBM Bulgaria гостува на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с поредица от лекции и практически семинари, насочени към развитието на умения за успешна кариера.

Университетската болница „Лозенец“ отбелязва 15 години от първата чернодробна трансплантация в България

На 18 ноември 2019 г. се навършват 15 години от първата трансплантация на черен дроб в България. Малката Памела Пекова е първият пациент у нас с присаден черен дроб. Това се случва през ноември 2004 г., когато тя е едва на 7 месеца и неин донор става баща ѝ Пенко Пеков. Памела е с вродена липса на жлъчни пътища и за нея операцията е животоспасяваща. Тя се превръща и в символ на прогреса на българската медицина. Трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на Университетска болница „Лозенец“ с участието на проф. Масимо Малаго.

“1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си” - изложба на американския фотограф Едуард Серота

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в присъствието на ректора проф. дфн. Анастас Герджиков и посланика на САЩ г-жа Херо Мустафа бе открита изложбата “1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си”. Фотографиите са дело на Едуард Серота - американец, заселил се през 1988-1990 г. в Будапеща. Експозицията може да бъде разгледана до 24 ноември 2019 г.

Девети международен есенен научно-образователен форум „Съвременният учител и предизвикателствата на информационното общество“

За поредна година Департаментът за информация и усъвършенстване на учители организира Есенен научно-образователен форум. Събитието се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Международна научна конференция на тема „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“

На 12-13 ноември 2019 г. в Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе международна научна конференция на тема „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“.

Завърши випуск 2019 г. на Физическия факултет

На тържествена церемония в Аулата 91 бакалаври и магистри от випуск 2019 г. на Физическия факултет на Софийския университет получиха своите дипломи за завършено висше образование. Осем от тях са пълни отличници.

Президентът на Институт „Камойш“ изнесе академична лекция на тема „Португалският като световен език“

В рамките на посещението си в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посланик Луиш Фаро Рамош, президент на „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия, се срещна със студентите, докторантите и преподавателите от специалностите „Португалска филология“ и „Африканистика“ във Факултета по класически и нови филологии и изнесе пред тях академична лекция на тема „Португалският като световен език“.

Национална кръгла маса „Езикова агресия и общество“

В Софийския университет започна Национална кръгла маса „Езикова агресия и общество“. Събитието се осъществява в рамките на оперативната работа по проект „Езикова агресия и общество“ № ДН 10/7, финансиран от Министерството на образованието и науката, в който Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е базова организация.

Публична дискусия на министъра на образованието и науката със студенти

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя публична дискусия на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев със студенти на тема: "Висшето образование в България - предизвикателства и решения".