Начало / Новини / Новини и събития

   
Завърши випуск 2018 на Факултета по химия и фармация

Сто и деветнадесет бакалаври и магистри, възпитаници на Факултета по химия и фармация на Софийския университет, получиха дипломите си за завършено висше образование. 45 от тях завършват специалност „Фармация“. Петима от абсолвентите са пълни отличници.

„София филм фест“ в Софийския университет

За поредна година „София филм фест“ гостува на Културния център в Софийския университет. от 20 до 27 март 2019 г. в Театралната зала в Ректората могат да бъдат гледани десет филма от 23-ия филмов фестивал.

В Софийския университет бе отбелязана 25-годишнината на специалност „Музика“

С практико-приложен семинар с лекции на преподаватели от Катедра „Музика“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата и с концерт с участието на представителните хорови формации на факултета в Софийския университет бе отбелязана 25-та годишнина на специалност „Музика“.

Пролетна научна сесия на Факултета по математика и информатика с участие на учени от проекта УНИТе

На 16 март 2019 г. се проведе традиционната Пролетна научна сесия на Факултета по математика и информатика. Тя премина под знака на 130-годишнината от създаването на Факултета и включи доклади върху 91 научни разработки.

Изложба на Боян Боянов „Зима/Лято”

В Галерия “Алма Матер” в Ректората бе открита изложбата на Боян Боянов „Зима/Лято”. Експозицията, включваща живопис, рисунки, скулптура, може да бъде разгледана до 29 март 2019 г.

Ден на АСЕМ-2019 в Алма матер

В Софийския университет се проведе “Ден на АСЕМ-2019 - укрепване на свързаността между Европа и Азия чрез насърчаване на контактите между хората и образователния обмен“.

Международна конференция на тема "Поп-културата и младежта в Япония и България"

Софийският университет бе домакин на международна конференция, посветена на поп-културата и младежта в Япония и България. Организатор на научния форум бе Катедра "Японистика" във Факултета по класически и нови филологии на Алма матер с подкрепата на Японската Фондация и под патронажа на Посолството на Япония.

Лекции на полярна тематика бяха изнесени на научен семинар в Биологическия факултет

В Биологическия факултет на Софийския университет се проведе поредният научен семинар, в рамките на който бяха изнесени две лекции на полярна тематика. Лектори бяха проф. д-р Нешо Чипев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и доц. д-р Любомир Кендеров от Катедра „Обща и приложна хидробиология“ към Биологическия факултет на Алма матер.

Зала по роботика и интернет на нещата бе открита във Факултета по математика и информатика

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет с помощта на фирма SAP Labs България бе открита нова зала R&IoT(Роботика и Интернет на нещата). Дарението включва висок клас 3D учебен принтер, учебен робот, сензори и контролери, които ще се използват при обучението на студентите от Факултета и изследователска и развойна дейност с преподавателите.

Гид на любителя астроном 2019

Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет представя безплатна книга, достъпна онлайн, която позволява на всеки любител да се наслади на астрономическите събития през 2019 г.

Преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата взеха участие в Международния арт форум „Арсиной“, Египет

Проф. д-р Стефан Алтъков, заместник-декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата и ръководител на Катедра „Визуални изкуства“, и проф. Лаура Димитрова от същата катедра взеха участие в Международния арт форум за съвременно изкуство „Арсиной“. Форумът се състоя във Фаюм (Тунис Вилидж), Египет от 3 до 7 март 2019 г.

Четирима нови преподаватели започват работа в Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на четирима нови преподаватели. На среща с тях той ги поздрави за избора им да се присъединят към академичната общност на Университета и им пожела успех в професията.

Първа съвместна конференция „Европейската научна инфраструктура за транслационна медицина EATRIS-ERIC в България“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на първата съвместна конференция под надслов „Европейската научна инфраструктура за транслационна медицина EATRIS-ERIC в България“. Събитието се организира от Министерството на образованието и науката и българското представителство на EATRIS-ERIC.

„Цвете за теб“ - изложба в памет на проф. Федотов

На 6 март, деня, в който големият учен проф. дфн Александър Федотов, дългогодишен преподавател в Софийския университет и директор на Центъра на източни езици и култури, щеше да навърши 63 години, бе открита изложба със снимки на цветя, направени от него по време на пътуванията му в различни страни. Експозицията е представена в Руския културно-информационен център и може да бъде разгледана до 25 март 2019 г.

Представяне на AACSB в Софийския университет

В Ректората на Софийския университет бе представена най-голямата акредитационна агенция в света The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB). На събитието присъстваха заместник-ректори и декани от университети с бизнес специалности.

"Разни клубове, разни интереси Vol.2" – изложение на студентските клубове в Софийския университет

На 6 и 7 март 2019 г. в Централното фоайе в Ректората се провежда изложение на студентските клубове, действащи в Софийския университет. Събитието се организира за втора поредна година от Студентския съвет на Алма матер.

Алма матер участва в информационна среща за висше образование в Република Сърбия

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ участва в информационните дни на българското висше образование в Република Сърбия, организирани от Министерството на образованието и науката. Срещата бе за българи, живеещи извън Рeпублика България и приемани във висшите училища по ПМС № 103 и ПМС № 228.

Основните работни заплати на академичния състав в Софийския университет са увеличени средно с 13 процента от 1 януари 2019 г.

От 01.01.2019 г., след подписване на анекс към Колективния трудов договор, основните работни заплати на академичния състав в Университета са увеличени средно с 13%, като най- голямо е увеличението на заплатите на асистентите – от 700 на 820 лв, най-малко - при професорите и доцентите – съответно от 1010 на 1100 лв. и от 890 на 980 лв.

Академичният съвет прие промени в таксите за обучение в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2019/2020 г.

На заседание, проведено на 27 февруари 2019 г., Академичният съвет на Университета утвърди годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2019/2020 г.

Университетският театър връчи наградите „Алтер“ 2019

В нощта на Оскарите Театър-лаборатория „Алма алтер“ за поредна година организира официална церемония, на която бяха връчени годишните награди „Алтери“. Те са уникална реплика на наградите „Оскар“, но Алтерите ги раздава публиката. Церемонията бе проведена в театралната зала в Ректората.

Изложба, посветена на Александър Балабанов в Университетската библиотека

По повод 140-ата годишнина от рождението на Александър Балабанов Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” представя изложбата “Среща с една университетска легенда”. Тя може да бъде разгледана до 15 март 2019 г.

Алма матер посрещна новите студенти по програма „ЕРАЗЪМ+“

През втория семестър на академичната учебна 2018/2019 година 90 студенти и докторанти от 22 държави от Европа, Африка, Азия и Южна Америка избраха най-добрия български университет за своята студентска мобилност.

Започна участието на Софийския университет в Кандидатстудентска борса 2019

Събитието е организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“, с помощта на: Министерството на образованието и науката и със съдействието на Столична община, Дома на културата Средец – София, общините в градовете Монтана, Добрич, Варна и Бургас.

Втора обща докторантска конференция „Млади изследователи“

В Аулата на Софийския университет бе открита Втората обща докторантска конференция „Млади изследователи“. Събитието е организирано от Докторантския център „Св. Климент Охридски“, който е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2019/2020 година

На 18 февруари 2019 г. започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е 15 март 2019 г. за първата кандидатстудентска сесия и 23 май 2019 г. за втората кандидатстудентска сесия.

Награда за проф. д-р Стефан Алтъков от международната изложба „АртРозалиада“

Преподаватели и студенти от Катедра „Визуални изкуства“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взеха участие в 9-та международната изложба „АртРозалиада“ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново, която традиционно се открива всяка година на 14 февруари.

НГДЕК отбеляза 1150 години Успение Кирилово

Софийският университет бе домакин на тържество, с което Националната гимназия за древни езици и култури отбеляза 1150-годишнината от успението на Константин-Кирил Философ.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на втора работна среща на екипа по проект УНИТе

В периода 13-15 февруари 2019 г. във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе планираната втора работна среща на екипа по проект УНИТе (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото, BG05M2OP001-1.001-0004-C01). На срещата бе докладвано постигнатото от екипа за първия отчетен период и бе представен план за работа по проекта през 2019 г.

Международна научна конференция „Разбиране на процесите, свързани с резорбцията в стомашно-чревния тракт“ по проект COST CA16205 UNGAP

На 12 и 13 февруари в София беше проведена обща среща на работните групи по проект COST CA16205 „Разбиране на процесите, свързани с резорбцията в стомашно-чревния тракт”, която беше организирана от Катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. В срещата взеха участие над 120 делегати от 28 държави, включително представители на GlaxoSmithKline, Hoffmann-La Roche, Janssen Pharmaceutica, Servier и Merck.

Международна научна конференция в чест на Константин-Кирил Философ

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международна научна конференция под надслов „Нему да бъде слава, чест и почит – 1150 години от кончината на Константин-Кирил Философ“. Тридневният форум, който започна на 13 февруари 2018 г., e първото публично събитие по националната научна програма „Културно наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от Министерството на образованието и науката на България.

Премиера на мюзикъла „Суийни Тод – бръснарят демон от улица Флийт“

Залата на Университетския театър-лаборатория „Алма Алтер“ се оказа малка за всички, които искаха да гледат премиерата на мюзикъла „Суийни Тод – бръснарят демон от улица Флийт“. Зрителите се докоснаха до лондонското общество от 18 век и голяма част от публиката ще се върне отново на 19 февруари от 19:30 часа, когато пак може да гледа представлението.

За трета поредна година Софийският университет получи наградата на вестник „24 часа“ за най-добро висше училище в България

На церемония, организирана от вестник „24 часа“, за трети път бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България.

Международна научна конференция "Иран и светът в огледалото на историята. Минало, настояще, перспективи"

В Софийския университет започна двудневна международна конференция на тема "Иран и светът в огледалото на историята. Минало, настояще, перспективи". Двудневният научен форум е посветен на 25-годишнината от създаването на специалност "Иранистика" и 130-годишнината от създаването на Софийския университет.

Софийският университет стартира практическа квалификационна програма E-commerce Success

На 23 февруари 2019 г. за първи път в България ще стартира практически насочената квалификационна програма E-commerce Success. Организатори са Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Центърът за образователни услуги към Алма матер, Българската е-комерс асоциация и техните партньори. Програмата е с продължителност два семестъра и предоставя на мотивираните участници познания и практически умения за стартиране, маркетиране и устойчиво развитие на електронен бизнес.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 7 февруари 2019 г. ни напусна проф. дхн Мариана Йонова Митева, дългогодишен преподавател в Химическия факултет.

Поклонението ще се състои на 10 февруари 2019 г. от 12.30 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Международен ден на гръцкия език

Посолството на Република Гърция в България и Специалност „Новогръцка филология“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организираха тържествено честване на Международния ден на гръцкия език.

В Алма матер отваря врати Университетски център „Академия за деца”

В Ректората на Софийския университет бе представен новосъздаденият Университетски център „Академия за деца”. Целта и предназначението на Центъра е да реализира социално отговорната политика за подпомагане на семействата на преподаватели и служители в Софийския университет „Св. Климент Охридски” чрез осигуряване на допълнителни възможности за целодневен и почасов престой на деца за анимация и за образователни услуги.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 6 февруари 2019 г. ни напусна проф. дгн Георги Балтаков, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет.

Зимен семинар и спортен форум за преподавателите по спорт в България

В периода 26-31.01.2019 г. Департаментът по спорт при Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира зимен семинар на преподавателите от Департамента по спорт и спортен форум на преподавателите по спорт в България в местността „Мальовица”.

Премиера на спектакъла „Що е отечество – въпросът, който уби Гео“ в Стара Загора

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ представи премиерата на спектакъла „Що е отечество – въпросът, който уби Гео“ в къщата музей Гео Милев в Стара Загора. Спектакълът е посветен на 124-годишнината от рождението на поета. Режисьор на спектакъла е Николай Георгиев, а хореограф – д-р Петя Йосифова-Хънкинс.

Български изследователи участваха в откриването на пет нови за Антарктида фосилни растителни вида

След проведен едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана на остров Ливингстън, геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колеги д-р Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул откриха пет нови за Антарктида фосилизирани флористични останки.

Конференция "Химията днес за утрешния ден"

На 1 февруари 2019 г. в Аулата по проект "Постигане на оптимална среда за обучение, научни изследвания, иновации и устойчиво развитие на човешкия капитал в сферата на химическите науки: Адаптиране на образованието днес за утрешния ден" (BG05M2OP001-2.009-0028) се проведе научна конференция „Химията днес за утрешния ден“.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява Тринадесети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина. Срокът за участие е от 1 февруари до 20 април 2019 г.

Софийският университет е домакин на конференция, посветена на киберсигурността

В Аулата на Софийския университет се провежда Acronis Cyber Protection Developer’s Conference, която събра на едно място световно признати експерти по сигурност от Google, VMware, Acronis, MariaDB, NGINX. Те ще направят преглед на киберзаплахите и ще представят най-добрите практики за защита на информация, приложения и системи.

Завършиха бакалаврите от випуск 2018 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На тържествена церемония в Аулата 330 бакалаври от Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 60 са абсолвентите с отличен успех, а един е пълен отличник.

Изложба с творби от колекцията на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в галерия „Академия“

В галерия „Академия“ в Националната художествена академия бе открита изложба с творби от колекцията на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Експозицията е по повод 130-годишнината от създаването на Софийския университет и може да бъде разгледана до 8 февруари 2019 г.

Подписан бе договор за сътрудничество между Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ и Дигиталната национална коалиция

На 25 януари 2019 г. беше подписан договор за сътрудничество между Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, представляван от чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, и Дигиталната национална коалиция, представлявана от г-жа Гергана Паси.

Проект „Чисти технологии за устойчива околна среда - води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ навлиза в конструктивна фаза

На 24 януари 2019 г. в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” се проведе заседание на Управителния съвет на проект „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ за изграждане и развитие на Център за компетентност. Проектът, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, е на обща стойност 23 667 925,86 лева, от които 20 117 736,97 лева са от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, а 3 550 188, 89 лева са национално съфинансиране.

Алма матер е на 988-мо място в света според Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2018/2019 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е на 988-мо място в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2018/2019 г. Алма матер е на 404-то място в Европа от 817-те европейски университета. Сред основните индикатори, които определят позицията на Софийския университет, са броят на статиите, броят на цитатите, общият брой научни документи, импакт факторът и международното сътрудничество.

Фото-документална изложба, посветена на 130-годишнината на Софийския университет

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет официално бе открита фото-документална изложба, посветена на 130-годишнината от неговото създаване. На 8 пана са разположени снимки, илюстриращи отделни акценти от историята на най-старото българско висше училище.