Начало / Новини / Новини и събития / За поредна година български студенти получиха стипендии "Робърт и Нели Гипсън"

   
За поредна година български студенти получиха стипендии "Робърт и Нели Гипсън"

Тържеството се проведе в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Стипендията се дава на български студенти, учещи в български висши училища и постигнали високи академични успехи.

На събитието присъстваха сем. Робърт и Нели Гипсън, ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, зам.-кметът на София доц. Тодор Чобанов, проф. Стати Статев, ректор на УНСС, проф. Иван Кралов, новоизбраният ректор на Техническия университет, почетният председател на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ акад. Петър Кендеров, изпълнителният директор на Американската фондация за България г-н Алексей Христов, зам.-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов, д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието – София-град, г-жа Евгения Живкова, зам.-председател на Фондацията „Св. Св. Кирил и Методий“, представител на Министерството на образованието и науката, изпълнителният директор на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ Михаил Тачев и други.

6

Церемонията по връчването на стипендиите бе открита от проф. дфн Анастас Герджиков, който заяви, че за него е голямо удоволствие, че Софийският университет всяка година участва във връчването на тези награди. „Ние сме в сътрудничеството с фондацията по много поводи, а по отношение на тези награди – от самото им начало, защото смятаме, че младите хора трябва да бъдат поощрявани, особено тези от тях, които имат таланта, но нямат финансови, социални възможности да осъществят напълно потенциала си“, каза ректорът на Софийския университет и допълни, че е щастлив да каже, че традицията на семейство Гипсън започва да се превръща и в национална политика. „Вчера присъствах на обсъждане на изменението на Закона за висшето образование в Парламента и там няколко народни представители предложиха национална инициатива, която да е в същия дух – издирване и подкрепа на млади таланти, които нямат нужните възможности, за да получат най-доброто образование“, каза още проф. Герджиков. Той изрази радостта си, че много преди държавата, семейство Гипсън помогна това да се осъществи не само в България, но и на други места, за което всички сме им благодарни.

101

Ректорът се обърна към студентите и честити на тези, които ще получат стипендии и изрази надеждата си, че тези стипендии ще бъдат оползотворени по най-добрия начин. „Бъдещето е във вашите ръце. Учете се и както винаги казвам, изберете това, което най-много ви привлича. Когато учите и когато си търсите работа, намерете това, което наистина ще работите с удоволствие, и ще се реализирате най-добре“. Накрая проф. Герджиков пожела успех на всички.

1

Проф. Стефан Стефанов, президент на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ заяви, че от 16 години български студенти получават стипендии „Гипсън“. Той припомни, че от 2004 г. благодарение на жеста на семейство Гипсън, всяка година 25 нови стипендии получават първокурсници от български държавни висши училища, които имат висок академичен успех, но са с ниски материални възможности. С новите 25 първокурсници и всички останали през последните четири академични години общо стипендиантите са около 200 души. Общата сума от 2004 година досега възлиза на 2 104 732 лева.

Сумата се превежда със съдействието на Американската фондация за България.

5

От свое име, от името на фондацията "Св. св. Кирил и Методий" и от името на всички стипендианти проф. Стефан Стефанов изрази благодарност към семейство Гипсън за благородното им дело, което те правят за българските студенти. Той се обърна към стипендиантите и им пожела не само да станат добри професионалисти, но и доблестни граждани на България и на света.

8

Нели и Робърт Гипсън връчиха първите стипендии на отличените студенти. По време на церемонията стипендиантите бяха поздравени от почетните гости, които също участваха във връчването на грамотите.

10

В края на церемонията студентите поднесоха специален поздрав към семейство Гипсън, с който им благодариха.

Нели и Робърт Гипсън не скриха вълнението си и г-н Гипсън заяви, че даването, дарението, не е за този, който дава, а за този, който получава. „Програмата за стипендиите е за вас и ние ви благодарим за вашите усилия, за вашето трудолюбие и отдаденост на това, което правите“, каза г-н Гипсън, обръщайки се към стипендиантите.

7

Той допълни, че това е дарение за поколенията след нас. Той разказа историята на неговия дядо, който е получил помощ като млад, за да може да се изучи. Неговите родители не са имали средства, но дядо му е получил помощта и подкрепата на хората от неговото село, благодарение на които е завършил своето образование. Робърт Гипсън допълни, че той и Нели също са били облагодетелствани с помощ от други.

„Ние почитаме дара на поколенията към поколенията. И да използваме вашите думи – ние предаваме щафетата във ваши ръце“, каза в заключение Робърт Гипсън.

Нели Гипсън благодари на фондациите, на ръководителите на висшите училища, на представителите на институциите, с които работят.