Начало / Новини / Новини и събития / В Центъра за източни езици и култури на Софийския университет бяха открити паметна плоча и бюст на проф. Александър Федотов

   
В Центъра за източни езици и култури на Софийския университет бяха открити  паметна плоча и бюст на проф. Александър Федотов

На събитието присъстваха ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, съпругата на проф. Федотов Снежана Тодорова, посланици, преподаватели, студенти, близки и приятели на проф. Федотов.

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова приветства всички в деня на св. Климент Охридски, за да открият паметна плоча и бюст, подарък от съпругата на проф. Федотов. Тя отбеляза, че проф. Федотов е бил директор на Центъра за източни езици и култури в продължение на почти 20 години и е работил за развитието на Факултета по класически и нови филологии. Той е един от двигателите за създаването на най-новата специалност на факултета „Африканистика“, подчерта проф. Данова и добави, че заслугите му не могат да бъдат изброени.

1-1

По думите й, денят не е избран случайно, защото за всички свои колеги и студенти проф. Федотов е бил точно като Учителя, който е патрон на Алма матер. Тя прочете откъс от похвалното слово, което св. Климент Охридски е написал за Св. Константин-Кирил Философ: „Като пресметнем неговите подвизи, трудове и пътешествия, няма на кого другиго да отдадем подобни похвали. И наистина, макар и да възсия по-късно, той надмина всички. И както зорницата, която изгрява по-късно, озарява със своя блясък целия звезден лик, пръскайки светлина със слънчевите си зари, така и този преблажен отец и учител, като свети повече от слънцето, просвети безброен народ, който тънеше в мрака на невежеството. Кое място остана скрито, което той да не е осветил чрез стъпките си? Кое изкуство остана скрито за неговата блажена душа? Той възвести на всички народи скритите тайни с достъпни словесни изрази, като ги разтълкува разбрано: на едни – чрез писания, а на други – чрез проповед.

Но коя ли уста може да изрази сладостта на неговото учение? Кой ли език може да разкаже за подвизите, трудовете и добротата на неговия живот? Неговият език изля сладостни и животворни слова. Пречистите му устни процъфтяха като цвят чрез премъдростта. Чрез тази уста се напоиха онези, които жадуват за божествения разум. Чрез нея се насладиха мнозина, като приеха животворна храна. И тъй, от тази уста бликна извор на живи слова, който напои изсъхналата наша сухота.

Облажавам твоите светлозарни нозе, с които ти бързо обходи като слънце целия свят, проповядвайки боговдъхновеното учение. Облажавам твоите златозарни стъпки, чрез които насочи нашите заблудени стъпки по правия път. Облажавам твоята пресвета душа, чрез която се излекуваха греховните рани на душата ми и се всади разум в сърцата ни чрез духовните ти слова“.

4-4

Проф. Данова отбеляза, че макар да е трудно да сравняваме наш колега, приятел и съвременник със светъл учител като Константин-Кирил Философ, няма как по-хубаво да кажем това, което мислим за него. Деканът допълни, че другият повод да се избере тази дата е, че на 23 ноември се отбелязва паметта на св. Александър Невски. Според проф. Данова това, което са казали за него: „Редките му душевни качества привличали хората към него, а необикновената му телесна хубост поразявала всеки. Но Александър трябвало да действа не с меч, а с мъдрост и търпение“, са думи, които се отнасят в пълна сила и за проф. Федотов. „За нас той ще остане Сашата – човекът, който се раздаваше, който направи възможни дори и невъзможни неща в нашата Алма матер“, каза в заключение проф. Мадлен Данова.

3-3

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков подчерта големите заслуги на проф. Федотов за развитието на Алма матер. Той изрази радостта си, че паметта му ще бъде почетена със знак, който ще остане и ще напомня на всички за неговото присъствие именно в тази сграда: „Той помагаше за това развитие преди всичко с международните връзки, с работата си в Центъра за източни езици и култури винаги е поддържал големи международни контакти и благодарение на това Софийският университет има топли връзки и споразумения редица държави“. Проф. Герджиков отбеляза, че проф. Федотов е бил пъстър човек, с него никога не е било скучно и е имал разностранни интереси. Той изрази радостта си, че толкова много хора от различни места са дошли, за да почетат паметта му на този ден.

5-5

Съпругата на проф. Александър Федотов Снежана Тодорова се обърна с благодарност към присъстващите и посочи, че за нея това е ден, в който става ясно, че България помни. „Вие показахте, че това, което е дал проф. Федотов, остава“, каза тя, благодари на скулптора за чудесната работа и допълни: „Аз вярвам, че всичко, което е дал проф. Федотов на българската наука, на Алма матер, на изтокознанието, ще продължи и ще се развива чрез неговите студенти, които ще продължат по неговия път. Благодаря ви! С огромна признателност към всички вас за това, че го помните“.