Начало / Новини / Новини и събития / Над 600 души посетиха Физическия факултет на Софийския университет в рамките на Есенния ден на отворените врати

   
Над 600 души посетиха Физическия факултет на Софийския университет в рамките на Есенния ден на отворените врати

Ученици, учители и заинтересовани посетители от цялата страна се включиха в Есенния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Дъждовното време на 22 ноември 2019 г. не спря над 600 ученици, учители и заинтересовани посетители от цялата страна да се включат в Есенния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет. Бяха показани забавни научни демонстрации за всички възрасти, интересни лекции и организирани посещения на част от лабораториите, в която работят водещи специалисти от различни области на физическите науки.

2

„Благодаря на всички млади хора, които днес са тук. Сигурен съм, че с удоволствие ще се докоснете до науката, която всички ние обичаме! Въпреки, че днес е по-специален ден за нас, не забравяйте, че Физическият факултет е отворен по всяко време от годината за Вас. Ако имате въпроси или искате да се срещнете с някой от преподавателите, винаги сте добре дошли“, с тези думи деканът на факултета проф. дфзн Георги Райновски приветства гостите и откри събитието.

1

Като част от програмата, посетителите се запознаха с новите предизвикателства пред физиката и астрономията и с възможностите за обучение и развитие в различни области на физиката.

3

Стоил Иванов, докторант във факултета представи дейността на всичките 11 катедри на Физическия факултет и възможностите, които те предоставят за обучение и научна работа. „Защо трябва да учим физика в България? Защото физиката е еднаква навсякъде и българските учени знаят и работят върху същата физика, която използват и нашите колеги по света. Редовно спорим по научни теми с учени от престижни световни университети и понякога дори сме прави. Физическият факултет предлага изключително задълбочени бакалавърски програми на световно ниво. Затова преди да кандидатствате, информирайте се добре“, подчерта Стоил Иванов.

6

По време на Есенния ден на отворените врати гл. ас. д-р Ева Божурова представи търсенето на нови светове-близнаци на Земята и Нобеловата награда по физика за 2019 г. Проведе се и специална среща-дискусия с Теодосий Теодосиев – Тео, учител по физика, на тема: „Образованието – съвременни предизвикателства и перспективи“. С вдъхновение Тео подчерта, че „науката ви дава много повече степени на свобода, в сравнение с всичко друго“.

7