Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „България 20 години в ЦЕРН“

   
Изложба „България 20 години в ЦЕРН“

По случай 20-ата годишнина от пълноправното членство на България в CERN, Министерството на образованието и науката, Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ и БАН с любезното съдействие на София Тех Парк организират изложба, посветена на настоящето и бъдещето на CERN, българското присъствие в различните изследователски и образователни програми и новите перспективи за научно сътрудничество и технологичен трансфер пред българските научно-изследователски институции и българския бизнес.

Изложбата бе открита в София Тех Парк, а на събитието присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Генералният директор на CERN д-р Фабиола Джианоти, проф. дфзн. Леандър Литов, заместник-министърът на външните работи Петко Дойков, учени, студенти и гости.

Проф. дфзн. Леандър Литов от Физическия факултет на Софийския университет откри събитието и приветства всички с добре дошли.

13

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отправи своя поздрав и специално благодари на г-жа Фабиела Джианоти за доброто партньорство. По думите му, CERN е символ на съвременната наука и е един от най-мащабните, най-значимите проекти на нашето съвремие, символ за това какво ни дава науката.

1

В словото си министърът акцентира на промените в нашия живот, които са настъпили в резултат на научните изследвания и постижения. Той изрази гордостта си, че България участва Европейската организация за ядрени изследвания, както и надеждата си, че в скоро бъдеще ще разширим още повече участието си в нея.

14

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков заяви че членството на България в CERN предоставя на нашата страна възможност за пълноценно участие на български учени в уникалната научна структура, позволяваща провеждането на специфични научни изследвания на най-високо световно ниво.

1

По думите му, България участва активно в научните и образователни програми на CERN, както и в редица международни проекти и през изминалите 20 години утвърди позицията си като надежден и перспективен партньор в научното сътрудничество в областта на физиката на елементарните частици, изследванията и високотехнологичните разработки на CERN. Петко Дойков изрази удовлетворението си от нарастващия брой български учени и специализанти, които провеждат изследвания и практики в CERN.

15

Генералният директор на CERN д-р Фабиола Джианоти изрази радостта си да бъде в България и да присъства на събитието. Тя акцентира върху силната връзка между CERN и България през изминалите 20 години, което е позволило да се развият учените и от двете страни. В изказването си д-р Джианоти изтъкна ролята на българските учени в CERN, засегна темата за партньорството между CERN и индустрията, за сътрудничеството с различни стратъпи. Тя акцентира върху образователната програма на CERN и посочи, че той обединява на едно място близо 18 000 учени от различни националности и показва, че науката наистина може да бъде едно от малкото неща, заедно с изкуството, което обединява хората.

3

В програмата на изложбата, която ще бъде отворена до 28 ноември 2019 г. от 10.00 до 17.00 часа всеки ден, са включени лекции с начален час 11.00 и 15.00 по актуални теми от разностранната изследователска дейност на CERN в областта на фундаменталните изследвания и техните приложения.

9

По-късно през деня в зала А205 на Физическия Факултет на Софийския университет Генералният директор на ЦЕРН д-р Фабиола Джианоти изнесе лекция на тема Research (and more…) at CERN.

10

През 2019 г. се отбелязват 20 години от приемането на България за пълноправен член на Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN). Днес CERN има 23 страни-членки (България е 20-ата от тях), 8 асоциирани членки и протоколи за сътрудничество с още 40 страни, като вече отдавна е надрасъл своите формални граници и от европейска се е превърнал в световна лаборатория с 2300 постоянни сътрудници, над 1000 стипендианти и близо 13000 асоциирани изследователи от над 100 националности от цял свят.

11

Проектът LHC (Големият адронен колайдер) направи CERN световен лидер в областта на физиката на елементарните частици. Първата фаза на експериментите на колайдера беше увенчана с откриването на предсказания преди половин век бозон на Хигс, който беше единственият липсващ елемент в Стандартния модел на елементарните частици.

8

CERN развива и ред образователни програми, поддържа инициативата за свободен достъп до научна информация (Open Access), а създаденият в него World Wide Web промени необратимо развитието на човешката цивилизация.

На 3 юни 1999 г. XXXVIII Народно събрание ратифицира Конвенцията на CERN и приложения към нея Финансов протокол, а на 11 юни 1999 г. България е обявена официално от ЮНЕСКО за пълноправен член на ЦЕРН. Български учени, инженери и техници от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ИЯИЯЕ, ИИКТ и ИР на БАН, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и НЦРЗ участват активно в научните изследвания провеждани в организацията, като допринасят съществено за получаването на множество нови резултати за устройството на Вселената . Общо над 100 български специалисти сътрудничат с CERN.

4
7