Начало / Новини / Новини и събития / Абсолвентите от випуск 2019 на Факултета по педагогика получиха своите дипломи

   
Абсолвентите от випуск 2019 на Факултета по педагогика получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 124 бакалаври и магистри от випуск 2019 получиха дипломите си за висше образование. 45 завършват с отличен успех, а четирима са пълни отличници.

Церемонията бе открита от декана на Факултета по педагогика доц. Лиляна Стракова, която отбеляза, че в празничния ден абсолвентите получават не обикновена диплома, а знак за качество, за качеството на тяхната подготовка през тяхното следване, диплома, която ще им отвори много врати за реализация в различни сфери на социалната практика. „И в трите специалности „Педагогика“, „Социални дейности“ и „Неформално образование“ се случиха и се случват много хубави неща през тези години. Освен повишаване качеството на теоретичната и практическата подготовка на студентите, се откриват нови възможности за реализация“, посочи доц. Стракова.

1

Тя припомни, че на 22 юли 2019 г. е приета Наредба № 15, която легитимира студентите-педагози като пълноправни начални учители в сферата на средното образование. „Факт, който ни изпълва със задоволство, защото в продължение на много години работехме за това“, подчерта деканът и допълни, че с колегите й очакват да се случат добри неща за абсолвентите и в сферата на социалните дейности. В изказването си тя подчерта ползотворно сътрудничество с Министерството на труда и социалната политика през годините и изрази благодарност.

2

Доц. Стракова отправи кратко послание към студентите от трите специалности във факултета. Към завършващите специалност „Педагогика“ се обърна с думите: „Когато прекрачите училищния праг, вашата основна мисия ще бъде да отваряте врати пред учениците си, а не да ги пробутвате през тях“. Абсолвентите от „Социални дейности“ тя призова да не забравят, че мисията на социалния работник в нашето общество е изключително важна и постигането на баланс в един свят на неравноправие е важна задача, която ще стои пред тях в процеса на тяхната реализация.

9

На завършващите „Неформално образование“ деканът напомни, че знанието прави силата. „Нека знанието бъде с всички вас, уважаеми студенти от трите ни специалности, в хода на вашия дълъг житейски и професионален път“, каза в заключение доц. Стракова и им пожела да бъдат горди, че са завършили Софийския университет и Факултета по педагогика.

8

Заместник-ректорът на Алма матер доц. д-р Георги Вълчев поздрави младите си колеги с първата успешна стъпка, която са направили в Софийския университет. Призова ги да не спират да учат през целия си живот, да бъдат хората, които да водят битката за това знанието да бъде ценност в обществото и света, изпълнени днес с тревоги и проблеми. Доц. Вълчев им пожела да бъдат успешни, да се научат да отворят сетивата си, да полагат огромен труд, за да се развиват, да бъдат критични към случващото се около тях, да отворят умовете си и да ги развиват, но да не затварят сърцата си.

4

Заместник-ректорът насърчи абсолвентите да вървят гордо напред, да са дръзки, да създадат семейства, да мечтаят смело и да протегнат ръка за помощ, когато имат нужда. Той им пожела да не забравят откъде са тръгнали и подчерта, че вратите на Софийския университет завинаги ще останат отворени за тях. Пожела им още много красиви моменти, а в моменти на изпитание да протегнат ръка и да са готови да поемат ръката, защото това ни прави хора и общество, подчерта доц. Вълчев и пожела на всички на добър час. Той обяви випуск 2019 г. на Факултета по педагогика за завършил.

12

Заместник-министърът на труда и социалната политика г-жа Зорница Русинова се обърна към завършващите и посочи, че социалната работа е призвание. Тя благодари на Софийския университет и Факултета по педагогика, че са успешни партньори и изтъкна, че обществото ни има нужда от хора, работещи в социалната сфера. Русинова изрази увереността си, че житейският им път ще им даде възможността се реализират добре в личен и професионален план. Тя представи дейностите на Министерството на труда и социалната политика и говори за новата инициатива – чрез бюрата по труда всяка община ще има възможност да наема млади хора срещу атрактивно възнаграждение в сферата на социалната работа.

6

Заместник-министърът пожела на всички близки на абсолвентите да ги подкрепят, за да се реализират професионално и да бъдат удовлетворени в ежедневието си от своята работа. В края на приветствието си Зорница Русинова пожела на младите си колеги много успехи, а всяка една шестица в дипломата да се превърне в успешна съдба на човек, на когото са помогнали.

В празничния ден поздрав отправиха и абсолвентите-отличници от различните специалности във факултета.

1-1

Златина Михайлова от магистърската програма „Съвременни образователни технологии“ поздрави колегите си за постигнатия академичен успех. Тя се обърна с благодарност съм състудентите си, преподавателите си и към дипломния си ръководител проф. Вася Делибалтова. Златина не пропусна да благодари на родителите си, които са учители и са й давали пример, както и на своето семейство и деца. Обръщайки се към завършващите студенти, тя заяви, че те ще са тези, които ще запалват пламъка на любопитството и на желанието да ставаме по-добри в сърцата на нашите деца - една много специална и много важна роля. Тя пожела на колегите да са търпеливи, трудолюбиви, но и да се грижат за себе си, да са строги, но и да обичат и да се отдават на работата си. „Уважаеми учители, на добър път! Пожелавам ви много успехи!“, каза накрая Златина Михайлова.

1-2

Катя Илиева от специалност „Педагогика“ се обърна към колегите си и заяви, че днес завършва много важен етап от живота им. Тя се върна назад в годините, когато дипломантите са пристъпили за първи път прага на Университета, припомни за рефератите, докладите, притесненията преди изпитите. „Въпреки трудностите, всеки един от нас успя да открие талантите си, да отвори вратата на потенциала си и да се развие като личност. През изминалите четири години не се уплашихме нито от дидактиката, нито от теорията на възпитанието, нито от решенията, които трябваше да вземаме“, каза Катя Илиева и допълни, че заедно като екип са преминали през всички трудности и са успели да формират сърдечни отношения и приятелства. В приветствието си тя допълни, че Софийският университет им е дал безброй възможности да растат и да се развиват и да преоткриват себе си. Абсолвентката не пропусна да благодари на преподавателите и пожела на колегите си да превърнат мечтите си в реалност.

1-3

Христина Любенова от специалност „Социални дейности“ изрази своите чувства на признателност, обич и благодарност и щастливото си чувство, че е възпитаник на най-престижното българско висше училище. Тя заяви, че изминалите години са били изпълнени с емоции, с радост, трудности и възходи, през които всички са се превърнали в зрели хора, интересуващи се от обикалящия ги свят и важното им място в него. Тя обърна внимание, че специалността „Социални дейности“ е една от най-перспективните, защото грижата за хората, които се нуждаят от специализирана социална подкрепа и защита, е основен дълг на гражданското общество. „Голямата философия на новото време е, че са важни не просперитетът и богатството, а човекът“.

3

Христина Любенова благодари на преподавателите си и от името на своите колеги ги увери, че няма да се превърнат в дребни човечета, че няма да заменят духовните ценности с материални. „Ние, социалните работници, няма да живеем в сянката на своя егоизъм, няма да се затваряме в своя малък свят“, каза още абсолвентката и завърши с думите: „Още веднъж благодарим и дълбок поклон!“

1-4

От името на специалност „Неформално образование“ поздрав поднесе Мими Желева, която изрази гордост и чувство на удовлетворение от постигнатото. Благодари на преподавателите, които са ги подкрепяли и винаги са били тяхно вдъхновение. Тя благодари и на близките, които винаги са били до тях в тежките и в радостните моменти. Накрая тя се обърна към колегите си и заяви, че това, че днес са в залата заедно, е достатъчно показателно, че могат да постигнат всичко, което решат и им пожела тази мотивация и вълнението, с което са се записали преди четири години в Университета никога да не ги напуска.

Церемонията продължи с връчването на дипломите.

13
14
15