Начало / Новини / Новини и събития

   
Виртуална изложба „Ориентири“ на гл. ас. д-р Явор Грънчаров

На уеб сайта на Факултета по науки за образованието и изкуствата е открита изложбата „Ориентири“ на гл. ас. д-р Явор Грънчаров, преподавател в Катедра „Визуални изкуства“ към факултета. Изложбата включва серия от шест дигитални творби.

Лекция на д-р Кристофър Неринг на тема: „Медиите и тайните служби. Основни линии на едни напрегнати взаимоотношения“

Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Медийната програма на Фондацията „Конрад Аденауер“ организираха открита встъпителна лекция на д-р Кристофър Неринг на тема: „Медиите и тайните служби. Основни линии на едни напрегнати взаимоотношения“.

Проф. д-р Бисера Вълева взе участие в традиционния пленер „Св. Лука“ в Кюстендил

Проф. д-р Бисера Вълева взе участие в традиционния пленер „Св. Лука“ в Кюстендил от 11 до 18 октомври 2021 г. Участието й в пленера бе подкрепено от проекта „АRTел“ на Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата. Работите, създадени по време на пленера, попълват фонда на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“.

Международна научна конференция „Кризи и култури: културните изследвания пред предизвикателствата на променящия се свят“

Софийският университет е домакин на двудневна международна научна конференция „Кризи и култури: културните изследвания пред предизвикателствата на променящия се свят“. Конференцията, която е част от 25-то издание на форума „Софийски диалози“, се организира от Катедра „История и теория на културата“ към Философския факултет на Софийския университет в чест на 30-годишнината от създаването на специалността и 40-годишнината от основаването на Центъра по културология. Съорганизатор е и Фондация „Дом на науките за човека и обществото“, София.

Австрийската библиотека в София отбеляза своята 30-годишнина

През 2021 г. се навършват 30 години от създаването на Австрийската библиотека „Д-р Волфганг Краус“ в София, ръководена от Катедра „Германистика и скандинавистика“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. В мрежата от Австрийски библиотеки, които са междувременно над 60 в 28 страни, библиотеката в София е сред най-рано създадените.

Специалност „Италианска филология“ отбеляза 700-годишнината от кончината на Данте Алигиери

Специалност „Италианска филология“ към Факултета по класически и нови филологии отбеляза 700 години от смъртта на Данте Алигиери в рамките на XXI Седмица на италианския език по света със своя проект „Да опознаем Данте“. Проектът е дело на студентите от лекционните курсове „Средновековна италианска литература“, „Историческа граматика“, „История на италианския език“ и „Превод“ през летния семестър на академичната 2020/2021 г.

Статии на проф. Георги Вайсилов изясняват ключови въпроси за свойствата на индустриалните катализатори

В края на миналата седмица бяха публикувани три статии на проф. Георги Вайсилов от Факултета по химия и фармация в съавторство с проф. Християн Александров (от неговата група по квантовохимични изследвания на материали) и с колеги от Франция и от САЩ, които изясняват протичането на уникален каталитичен процес и свойствата на дефекти в зеолити. И трите статии са публикувани в авторитетни международни списания, Nature Communications (ИФ 14.9), Angewandte Chemie Int. Ed. (ИФ 15.3), и Journal of Materials Chemistry A (ИФ 12.7).

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет проведе конкурс за детска рисунка "Аз познавам Азербайджан"

На 18 октомври 2021 г. се отбелязва 30-годишнината от възстановяването на независимостта на Азербайджан. По този повод Центърът за азербайджански език и култура организира конкурс за детска рисунка "Аз познавам Азербайджан" за деца от 6 до 18 години, който приключи на 15 октомври 2021 г.

Продължава подаването на договори за участие в проект “Студентски практики - Фаза 2”

Продължителността на стажа е 240 астрономически часа, а след приключването му студентите получават стипендия и удостоверение за успешно проведена практика. По време на своето практическо обучение студентите са наставлявани от академичен наставник, който е техен преподавател и е посочен от тях, а също и от ментор, който е назначен от обучаващата организация на студента.

Изложба в Университетската библиотека, посветена на 100-годишнината на Катедрата по класическа филология

Във фоайето на Университетската библиотека е представена изложбата Scripta manent, посветена на 100-годишнината на Катедрата по класическа филология. Експозицията е част от събитията, с които Катедрата отбелязва юбилея.

Проф. дмн Николай Янев бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се състоя в Аулата в Ректората, проф. дмн Николай Янев бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по математика и информатика и е по повод забележителния принос на проф. Янев за развитието на факултета, в частност на Катедра „Вероятности, операционни изследвания и статистика“, за приноса му за развитието на Софийския университет и за изключително високите му научни постижения.

Приключи тринадесетото издание на Международния фестивал „Алтер Его“ 2021

С думите “Един театър е по-голям от един фестивал” режисьорът Николай Георгиев закри тринадесетото издание на Международния фестивал Алтер Его 2021. Събитието се проведе със съдействието на Министерство на културата, Студентския съвет към Софийския университет и Посолството на Кралство Испания у нас.

Абсолвентите от випуск 2019 и випуск 2020 на магистърската програма „Право на ЕС“ получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата на Софийския университет, 62 абсолвенти от магистърската програма „Право на ЕС“ към Юридическия факултет от випуск 2019 и випуск 2020 г. получиха дипломите си за завършено висше образование. Девет от тях са отличници.

Ас. д-р Цвета Петрова от Катедра „Визуални изкуства“ с награда от Националната изложба „Тенец“

На 4 октомври 2021 г. в Монтана беше открито тазгодишното издание на биеналето „Тенец“. В него взеха участие преподаватели, докторанти и студенти от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата – проф. дн Лаура Димитрова, проф. д-р Стефан Алтъков, гл. ас. д-р Красимира Дренска, ас. д-р Цвета Петрова, ас. д-р Николета Иванова-Стоимирова, докторант Виолета Апостолова, както и студентът Радостин Иванов от специалност „Изобразително изкуство“.

AACSB одобри членството на Стопанския факултет в AACSB International

Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ кандидатства и бе приет за член на най -голямата световна мрежа на бизнес университети – AACSB International . Членството в AACSB започва от октомври 2021 г. и е първата стъпка към кандидатстване за акредитация от страна на мрежата.

За първи път компютърните науки в Софийския университет се изкачват на водещо място в престижна международна рейтингова система

В оповестената класация по области на Times Higher Education World University Rankings by Subject 2022 Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема 601-800 място в Компютърните науки и 1001+ място в Инженерните науки.

Онлайн международна конференция за актуалните иновации в дигиталната епиграфика

Събитието бе организирано съвместно от Софийския университет и Кьолнския университет и привлече голям интерес. В продължение на 4 дни млади изследователи, докторанти и студенти от 6 държави се обучаваха и работиха по конкретни казуси за електронно кодиране на антични надписи и други първични документални текстове в TEI XML за целите на онлайн публикуване и обмен на данни.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 3 октомври 2021 г. почина доц. д-р Йордан Велинов Йорданов – дългогодишен преподавател и изследовател във Факултета по математика и информатика на Алма матер.

Опелото ще се състои на 7.10.2021 г. от 12.30 ч. в църквата „Св. Седмочисленици“ в София.

Специалност „Културология“ отбеляза своята 30-годишнина

Специалност „Културология“ към Философския факултет на Софийския университет отбеляза своята 30-годишнина и 40 години от основаването на Центъра по културознание. Тържеството се проведе в Аулата в рамките на откриването на учебната година на специалността.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 2 октомври 2021 г. на 83-годишна възраст почина проф. д-р Борис Парашкевов, изтъкнат германист, уважаван преподавател на поколения филолози, лингвист с международна известност, с голям принос за развитието на българската германистика, както и за създаването и развитието на скандинавистиката в България.

Опелото ще се състои на 5.10.2021 г. от 12.30 ч. в църквата "Света София".

Джон Бризби бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

В рамките на тържественото откриване на новата академична година на специалност „Публична администрация“ на Философския факултет на Алма матер г-н Джон Бризби бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Той получи отличието за значими заслуги в развитието на Философския факултет и специалност „Публична администрация“.

Проф. д-р Волфганг Шмале бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, проф. д-р Волфганг Шмале бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Историческия факултет и е по повод неговото съдействие за академичния обмен на студенти и преподаватели и за активното му сътрудничество със Софийския университет.

Официално откриване на академичната 2021/2022 учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Университетската ботаническа градина – София официално бе открита академичната учебна година на най-старото висше училище в България. Празничният ден продължи с тържествено посрещане на първокурсниците във факултетите на Софийския университет.

Софийският университет и Столична община връчиха награди за научноизследователска дейност на преподаватели от Алма матер

На заседание на Академичния съвет бяха отличени носителите на Голяматата награда за научноизследователска дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2020 г. в областта на социалните и хуманитарните науки и в областта на природо-математическите науки и на Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2020 г.

Заповед на ректора на Софийския университет с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус)

На основание чл. 32, ал. 1, т. 1 от Закона за висшето образование, чл. 29, ал. 2, т. 7 и 10 от ПУДСУ и заповеди № № РД-01-743 от 31.08.2021 г. и РД-01-748 от 02.09.2021 г. на министъра на здравеопазването, с цел ограничаване на опасността от разпространение на СОVID-19 (коронавирус)

Заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“

По повод многобройни журналистически запитвания отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет е упълномощен да съобщи следното:

Във връзка с постъпили сигнали Етичната комисия на Софийския университет извърши проверка по реда, предвиден във Вътрешните правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав на Софийския университет.

Престижна световна класация извежда на челни места Софийския университет по привлекателност на възпитаниците сред работодателите

В оповестената на 23 септември 2021 г. класация QS Graduate Employability Rankings за 2022 година Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е класиран на 301-500 място.

Европейска нощ на учените 2021

На 24 и 25 септември 2021 г. се проведе тазгодишното издание на Европейска нощ на учените. Събитието е ежегодна инициатива, която цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера. Мотото на Европейската нощ на учените е „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“.

Доц. д-р Снежина Бисерова получи почетен медал от Второто международно триенале за графика – малък формат „Инталио“ в Киев

Доц. д-р Снежина Бисерова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата получи почетен медал от Второто международно триенале за графика – малък формат „Инталио“ в Киев, Украйна.

Изследвания на учени от Алма матер промениха традиционни парадигми в научната литература

Научни изследвания на преподаватели от Катедрата по фармацевтична и приложна органична химия при Факултета по химия и фармация на Софийския университет са отразени в наскоро издаден учебник по органична химия на Националния автономен университет на Мексико.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ участват в международна изложба в Българския културен институт във Варшава

Изложбата KOOPERATYWA 2 (седемнадесета колекция), с куратор проф. Марек Сак от Академията за изкуства „Вл. Стешеминки“, Лодз, Полша, беше представена в Българския културен институт във Варшава на 17 септември 2021 г.

Преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата с изложба в Ниш

На 16 септември 2021 г. по покана на Галерия АРТ55 в гр. Ниш, Р. Сърбия, беше открита изложбата „Cross points“ на проф. д-р Бисера Вълева и доц. д-р Анна Цоловска от Факултета по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Второ издание на лендарт пленер „Между пясък и пяна“ на Катедра „Визуални изкуства“

За втора поредна година катедра „Визуални изкуства“ е инициатор на лендарт пленер. Той се проведе в Китен в периода 5-9 септември 2021 г. и е част от проекта „АRTел“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет. Пленерът е подкрепен и от Факултета за науки за образованието и изкуствата (ФНОИ) в лицето на неговия декан проф. дн. Милен Замфиров. Ръководител на проекта е гл. ас. д-р Красимира Дренска.

Уъркшоп на тема: „Приемственост, норма и сакралност в арабския език и ислямската култура“

През периода 10–12 септември 2021 г. в гр. Смолян Катедра „Арабистика и семитология“ проведе уъркшоп на тема „Приемственост, норма и сакралност в арабския език и ислямската култура“, в рамките на който бяха изнесени заключителни доклади и се състояха семинарни дискусии в рамките на научноизследователския проект „Съвременни тенденции в арабистиката и ислямознанието”, финансиран от Фонда за научни изследвания на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Факултет по класически и нови филологии.

Алма матер и Обединеният институт за ядрени изследвания сключиха споразумение за сътрудничество

На тържествена церемония във Физическия факултет Алма матер и Обединеният институт за ядрени изследвания сключиха споразумение за сътрудничество. По време на събитието в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открит и Информационен център на Обединения институт по ядрени изследвания.

Позиция на Софийския университет по повод изказвания на служебния министър на културата проф. Минеков

На 13 септември в гр. Балчик служебният министър на културата проф. Минеков е дал пресконференция, на която една от темите е бил Архитектурно-парковият комплекс „Двореца“, гр. Балчик. По време на пресконференцията министър Минеков си е позволил да изкаже няколко неверни твърдения относно начина на управление на Университетската ботаническа градина – гр. Балчик, които са обидни за Софийския университет.

Проф. дфзн Добромир Пресиянов беше отличен с Почетен знак на община Бургас

На 10.09.2021 г. кметът на гр. Бургас Димитър Николов връчи на проф. дфзн Добромир Пресиянов от Физическия факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" Почетен знак на община Бургас и грамота за висок професионализъм, инициативност, активна гражданска позиция и принос за опазване на детското здраве.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 13.09.2021 г. след продължително боледуване почина доц. д-р Стоян Иванов Асенов, дългогодишен преподавател по философия в Катедра „Философия“ на Философския факултет.

Опелото ще се състои на 19 септември 2021 г. (неделя) от 13 ч. в православен гробищен парк "Свети Архангел Михаил", кв. Бояна.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 12.09.2021 г. внезапно почина проф. д-р Георги Едрев Едрев, дмн – преподавател по УНГ болести в Медицинския факултет.

Международен симпозиум „АРТ-еко“ в рамките на проекта „ЕКО-арт/АРТ-еко” на Катедра „Визуални изкуства“

От 5 до 10 септември 2021 г. в творческия дом „Китен“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя международният симпозиум „АРТ-еко“. Събитието е част от проекта по Фонд „Научни изследвания“ на Университета „ЕКО-арт/АРТ-еко“ на Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Негов ръководител е гл. ас. д-р Явор Грънчаров.

Алма матер и „Български енергиен холдинг“ ЕАД подписаха споразумение за сътрудничество

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и „Български енергиен холдинг“ ЕАД подписаха споразумение за сътрудничество с цел насърчаване и създаване на условия за развитие на съвместни дейности по иновации, приложни изследвания и образование в българския енергиен сектор.

In memoriam

На 8 септември 2021 г. академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие научи за смъртта на доц. д-р Марин Бодаков. Той беше един от най-обичаните от студентите преподаватели във Факултета по журналистика и масова комуникация. В различни програми на факултета той водеше курсовете „Публицистика и художествена критика“, „Журналистически жанрове“, „Критика и критически практики“, „Книгата като игра“ и „Литература и медии“.

Опелото ще бъде на 11.09.2021, събота, от 13.00 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 7 септември 2021 г. почина доц. д-р Иванка Колева, дългогодишен преподавател в Катедра „Оптика и спектроскопия“ към Физическия факултет.

Опелото ще се състои на 10 септември 2021 г. (петък) от 13.30 ч. в храм „Покров Богородичен“, зад хотел Родина.

Проф. д-р Анхел Лопес Гарсия-Молинс бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата, проф. д-р Анхел Лопес Гарсия-Молинс бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението по удостояването с почетното звание на най-старото българско висше училище е на Факултета по класически и нови филологии.

Второ практическо обучение за студенти по геология и геофизика

От 1 до 7 ми септември 2021 г. в гр. Обзор се проведе второто практическо обучение за студенти по геология и геофизика на тема „Комплексна приложна геоложка и геофизична полева практика в крайбрежните зони на източния Балкан, Предбалкана и Долнокамчийското понижение“, финансирано от Total Energies.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 02.09.2021 г. след дълго боледуване почина проф. дхн Стефанка Кирилова Пенева, дългогодишен преподавател в катедра „Физикохимия“ във Факултета по химия и фармация.

Софийският университет е партньор в мащабен проект за въвеждане на иновативно образование в хуманитарните и социални науки

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е партньор в мащабен проект за въвеждане на иновативно образование в хуманитарните и социални науки чрез дигитализация и модернизация на учебни програми и виртуален университет. Проектът е „Иновативно образование в хуманитарни и социални науки чрез цифрова трансформация и модернизация на учебните програми във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Техническия университет в Габрово в партньорство с чуждестранни университети от Гърция, Полша и Румъния”.

Осми международен колоквиум по старобългаристика

На 31 август в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открит Осмият международен колоквиум по старобългаристика. Той ще се проведе до 2 септември 2021 г. Настоящото издание на научния форум се посвещава на деветдесетата годишнина от рождението на проф. Донка Петканова, бивш директор на Колоквиума и основател на Катедрата по кирилометодиевистика.

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители награди изявени преподаватели

За осми пореден път Департаментът за информация и усъвършенстване на учители (ДИУУ) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участва в Националния семинар за извънкласни и извънучилищни дейности, организиран от Синдиката на българските учители (СБУ) и Фондация „Устойчиво развитие за България” под патронажа на Министерството на образованието и науката.