Начало / Новини / Новини и събития

   
Среща с португалския писател Афонсо Круш в рамките на Дните на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии

Като част от програмата на Дните на лузофонията, които се провеждат за поредна година във Факултета по класически и нови филологии, студенти, преподаватели и докторанти от специалност ,,Португалска филология“ при Катедрата по испанистика и португалистика се срещнаха с португалския писател Афонсо Круш, който бе в София, за да вземе участие в литературните събития на Пролетния панаир на книгата. Срещата бе организирана от Научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“ при Факултета по класически и нови филологии с любезното съдействие на Португалския културен център „Камойш“ – София.

Второ място за спортистите на Алма матер на Националната универсиада 2021 г.

Спортистите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се наредиха на престижното второ място при комплексното класиране на Националната универсиада 2021, която се проведе в Стара Загора. Състезателите на Алма матер завоюваха 13 златни, 9 сребърни и 17 бронзови медала.

Завърши випуск 2020 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

В емблематичната зала 272 на Софийския университет 209 бакалаври и 113 магистри от випуск 2020 г. получиха дипломите си за висше образование. Дипломите си получиха и част от абсолвентите от випуск 2019 г., които заради пандемията миналата година нямаха възможност да завършат с тържествена церемония. Бяха връчени златни значки на двама абсолвенти, а 13 получиха грамоти.

Факултетът по математика и информатика и SAP Labs България подписаха меморандум за научно сътрудничество

Факултетът по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и развойният център на софтуерния гигант SAP в София са дългогодишни партньори в различни образователни инициативи. Софтуерни специалисти от SAP Labs България водят курсове за студентите във факултета по разнообразни теми като Java, Интернет на нещата (IoT), Потребителско изживяване и дизайн, управление на софтуерни проекти. Компанията е партньор в различни събития, които се организират от Факултета по математика и информатика – като хакатони и кариерни дни, както и подпомага осъвременяването на материално-техническата база на факултета.

Департаментът по спорт награди най-добрите си спортисти

На 10 юни 2021 г. Департаментът по спорт към Софийския университет отличи най-добрите студенти-спортисти на Алма матер за 2020 г. Награди бяха връчени в Заседателна зала 2 от директора на Департамента доц. д-р Боряна Туманова.

На 14 юни 2021 г. започва регистрацията за класиране на кандидат-студентите за учебната 2021/2022 година

Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва единствено на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg .

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ участват в международния София хартиен артфест '2021

Преподавателите проф. дн Лаура Димитрова и ас. д-р Цвета Петрова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата участват в изложбата на годишния международен конкурс „Аматерас“, в рамките на София хартиен артфест '2021.

Завърши випуск 2020 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет

На тържествена церемония, която се проведе на открито в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ 370 абсолвенти от специалност „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 75 завършват с отличен успех, един от тях е пълен отличник.

Завърши випуск 2020 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 60 бакалаври и 14 магистри от випуск 2020 г. на специалност „Международни отношения“ в Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 18 са отличници.

Софийският университет участва в EURIE/Coursera Eastern European Executive panel

На 2 юни 2021 г. заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Елиза Стефанова участва в EURIE/Coursera Eastern European Executive panel. Coursera е електронна образователна интерактивна платформа, предлагаща свободно достъпни онлайн курсове на обучение. Тя предлага съвместно с университети от цял свят курсове от различни области на науката – инженерни и хуманитарни науки, медицина, биология, социални науки, компютърни науки и др.

Гл. ас. д-р Красимира Дренска от Катедра „Визуални изкуства“ със самостоятелна изложба в рамките на София Хартиен Арт Фест 2021

На 10 юни 2021 г. в Националния дворец на културата беше открита самостоятелната изложба „Орнаменти“ на гл. ас. Красимира Дренска от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Мащабната авторска изложба е част от престижния фестивал за хартиено изкуство София Хартиен Арт Фест 2021.

XIX Национална конференция по химия за студенти и докторанти

В периода 2-4 юни 2021 г. във Факултета по химия и фармация на Софийския университет успешно се проведе XIX Национална конференция по химия за студенти и докторанти .

Ученици от Националната природо-математическа гимназия гостуваха във Факултета по математика и информатика

За поредна година ученици от 10 и 11 клас от профилите „Математически“ и „Софтуерни и хардуерни науки“ от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) посетиха Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Филология и журналистика в диалог за българския език

В Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ студенти българисти и техните преподаватели представиха резултатите от проучванията върху журналистическата реч, осъществявани в рамките на часовете по езикова култура, лексикология и публична реч. Връчиха се награди на журналисти, отличили се със своето отношение към българския език в ефир, и на медии, доказали професионализма си в опазването на езиковата култура.

Бъдещите издатели представиха първата си книга

Създаден в условията на пандемия, сборникът „Боледуват ли книгите?“ беше представен на 9 юни чрез онлайн премиера. Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация не дава еднозначен отговор на въпроса, зададен в заглавието си, но отразява многобройни примери как издателската индустрия се справя с кризисната ситуация в България и чужбина. Книгата е дело на студентите по книгоиздаване от втори курс и е творческият резултат от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател гл. ас. д-р Георги Александров.

Среща с португалския писател Жоао Пинто Коельо в рамките на Дните на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии

Студенти, преподаватели и докторанти в специалност ,,Португалска филология“, при Катедрата по испанистика и португалистика се срещнаха с португалския писател Жоао Пинто Коельо, който се включи от Лисабон в онлайн събитието от програмата на поредното издание на Дните на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии. Поводът за срещата бе премиерата на българския превод на романа Попитайте Сара Грос, който е и първата преведена на български език творба на писателя.

Софийският университет се изкачи с 50 места в QS World University Rankings

В световната класация на университетите QS World University Rankings за 2022 г., оповестена на 8 юни 2021 г., Софийският университет се нарежда на 591-600 място. Най-старият и авторитетен български университет участва в класацията от 2014 г. и сегашното място е най-високото до момента. Тази година университетът се изкачва с 50 места и е класиран в топ 46%.

Завършиха абсолвентите от випуск 2019 г. и 2020 г. на Факултета по химия и фармация

В Аулата на Софийския университет се проведе тържество по повод завършването на випуск 2019 и 2020 г. на Факултета по химия и фармация. 115 са дипломираните фармацевти, 11 от тях завършват с отличие. 128 са абсолвентите в останалите специалности на факултета, 13 от тях са отличници.

Форум на кариерното развитие на Факултета по математика и информатика

Започна традиционният, дванадесети по ред Форум на кариерното развитие, организиран от Кариерния център на Факултета по математика и информатика. Двудневното събитие бе открито в двора на факултета, а мотото на изложението е „Знам и искам да го докажа“.

Завърши випуск 2020 г. на Философския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Ботаническата градина на Софийския университет, 117 бакалаври и магистри на Философския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. Девет са пълните отличници на випуска.

Изпит по химия за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по химия, за който са подали заявления 718 кандидат-студенти.

Лекции на проф. Фатима Мариньо от Университета на Порто в рамките на Дните на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии

Проф. д-р Фатима Мариньо от Университета на Порто гостува на специалност „Португалска филология“ в рамките на академичния обмен по програма „Еразъм+“. Лекционният цикъл на проф. Мариньо бе посветен на португалския историческия роман и бе част от международната програма на традиционните Дни на лузофонията във Факултета по класически на Софийския университет.

Проф. Марсело Ребело де Соуза бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се състоя в Аулата в Ректората, президентът на Португалската република проф. Марсело Ребело де Соуза бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с отличието на най-старото висше училище в България е на Юридическия факултет.

Успех за отбора по тенис на корт на отбора на Алма матер на Националната универсиада – Стара Загора 2021

Отборът по тенис на корт на Софийския университет "Св. Климент Охридски" завоюва шампионската титла на Националната универсиада - Стара Загора 2021.

Премиера на „Маргарита и Майстора“

Театър-студио 4хС и Театър-лаборатория „Алма Алтер“ представиха “Маргарита и Майстора” по мотиви от романа на Михаил Булгаков - “Майстора и Маргарита”. Предпремиерното представление се състоя на 29 май 2021 г. в Народно читалище „Гюрга Пинджурова“, град Трън, а премиерата на спектакъла беше в неделната вечер на 30 май 2021 г. в залата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ в София. Събитието беше осъществено с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Изпит по математика II за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 ч. в аудитория 224 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика II. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 569 кандидати, подали заявления за явяване на изпита. Председател на изпитната комисия е доц. Веселин Гушев от Факултета по математика и информатика.

Изпит по физика за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 14.00 часа в аудитория 255 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по физика, за който са се записали 39 кандидати. Председател на изпитната комисия е проф. дфзн Мирослав Абрашев от Физическия факултет.

Изпит по биология за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 часа в аудитория 292 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по биология, за който са се записали 820 кандидати.

Проф. Александър Шурбанов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица

На тържествената церемония в Аулата проф. Александър Шурбанов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица за приноса му като преводач, изследовател, преподавател, поет и по повод неговия 80-годишен юбилей.

Завърши випуск 2020 на Факултета по класически и нови филологии

228 абсолвенти – бакалаври и магистри, от випуск 2020 на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. Отличниците са четирима.

Последен от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 28 май 2021 г. се проведе петият и последен от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев – магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Стартира международен проект „Върхови постижения в научните изследвания и иновациите в областта на науката за колоиди и междуфазови повърхности за по-добро качество на живот“

На 1 април 2021 г. стартира проектът „Върхови постижения в научните изследвания и иновации в областта на науката за колоиди и междуфазови повърхности за по-добро качество на живот“. Координатор е Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет бе удостоен с отличието „Златна звезда“

На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков получи отличието „Златна звезда“ от з.ч.д. д-р Николай Дойнов, председател на Върховния читалищен съвет на Съюза на народните читалища.

Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

Дните на лузофонията, които традиционно се провеждат през месец май във Факултета по класически и нови филологии, бяха открити с честване на Световния ден на португалския език.

Проф. Анастас Герджиков: „Дигиталните ресурси и новите технологии не могат да заместят човешкия пример, човешката мъдрост, човешката любов и хуманност“

Скъпи преподаватели, студенти и служители,

Скъпи приятели на Софийския университет,

За втора поредна година няма да имаме възможност да отбележим 24-ти май по подобаващия тържествен начин – с шествия и празненства, а според дългогодишната ни университетска традиция – и с академично тържество в Аулата, най-красивата зала в Ректората на Софийския университет.

Елисавета Григорова и Веселин Веселинов са лауреатите в Петнадесетия национален конкурс на Фондация "Св. Климент Охридски"

В Петнадесетия национален конкурс на Фондация "Св. Климент Охридски" са взели участие 70 български студенти от висши училища в страната и чужбина.

Изпит по математика I за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика I. Кандидат-студент изтегли тема № 3, по която ще работят 514 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Бойко Ламбовски е лауреат на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата известният български поет, публицист и преводач Бойко Ламбовски бе удостоен с Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 2020 година.

Завърши випуск 2020 г. на Историческия факултет

На тържествена церемония в Ботаническата градина на Софийския университет 140 бакалаври и магистри випуск 2020 г. на Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях петима са пълни отличници.

Институтът GATE положи първа копка на новата си високотехнологична сграда

Новата сграда ще се помещава на над 600 кв. м. между историческите сгради на факултетите по математика и информатика (ФМИ), физика (ФзФ) и химия и фармация (ФХФ) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Над 700 души посетиха демонстрационния щанд на Физическия факултет по време на Софийския фестивал на науката 2021

На 15 и 16 май учени от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представиха разнообразни научни демонстрации, както и възможностите за образование в програмите на факултета на специален двудневен демонстрационен щанд по време на Софийския фестивал на науката – най-мащабното събитие за популяризация на науката у нас.

Българските ученици завоюваха медали на Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES)

Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES) се проведе дистанционно за първи път в периода 9 - 14 май 2021 г. В нея взеха участие 114 ученици от 18 страни. В състезанието участват отбори от физик, химик и биолог и тази година то включваше два практически кръга, съответно на 10 и 11 май.

Отлично представяне на студентите от Софийския университет на Националната студентска олимпиада по математика във Варна

Студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завоюваха три златни, четири сребърни и шест бронзови медала от Националната студентска олимпиада по математика.

Четвърти от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 14 май 2021 г. се проведе четвъртият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев – магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма на СУ/ФМИ.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 май 2021 г. почина доц. д-р Росен Атанасов, дългогодишен преподавател в Катедра „Радиофизика и електроника“ при Физическия факултет.

Поклонението ще се състои на 14 май 2021 г. (петък) от 14.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Факултетът по математика и информатика и „МенторМейт" официално откриха реновираната зала 313

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски" се проведе официално откриване на реновираната зала 313. Обновената зала бе открита от декана на факултета доц. Първан Първанов и от вицепрезидента „Операции“ на „МенторМейт" Стефан Цанев.

Факултетът по педагогика на Софийския университет отбеляза патронния си празник

На 11 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ традиционно отбелязва патронния си празник. Тази година тържеството се проведе онлайн.

Млади български художници с призови места в онлайн фестивала "АРТ-Самгау 2021", Казахстан

Университетският Център „ал–Фараби“ към Факултета по класически и нови филологии организира участие на наши млади художници в онлайн фестивала "АРТ-Самғау 2021", Казахстан, проведен в периода 27-29 април т.г. Културното събитие се състоя по инициатива на Колежа на Казахската национална академия на изкуствата „ Т. Жургенов“. Във фестивала участваха над 70 ученици от шест държави – Армения, България, Казахстан, Киргизката република, Руската федерация и Узбекистан.

Отборите на Факултета по математика и информатика завоюваха първо място на XXXIII Републиканска студентска олимпиада по програмиране

На 8 май 2021 г. онлайн се проведе XXXIII Републиканска студентска олимпиада по програмиране (National Student Programming Contest), организирана от Нов български университет. В състезанието взеха участие 19 отбора от 9 университета, обучаващи в областите на компютърните науки.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина Дончо Гавраилов Хрусанов (08.06.1947 – 30.04.2021), професор, доктор по право, преподавател в Катедра по административноправни науки в Юридическия факултет (1975 – 2015).