Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2019 г. на Физическия факултет

   
Завърши випуск 2019 г. на Физическия факултет

На тържествена церемония в Аулата 91 бакалаври и магистри от випуск 2019 г. на Физическия факултет на Софийския университет получиха своите дипломи за завършено висше образование. Осем от тях са пълни отличници.

Церемонията откри деканът на Факултета проф. дфн Георги Райновски, който поздрави абсолвентите и техните близки от името на деканското ръководство. На празника присъстваха заместник-ректорът доц. Георги Вълчев, заместник-деканите на Физическия факултет проф. Асен Пашов, проф. Радослав Рашков и доц. Петко Недялков. Специален гост беше предишният декан проф. Александър Драйшу.

1

Заместник-ректорът доц. Георги Вълчев приветства всички в Аулата и изрази радостта си да присъства на празника. Той отбеляза, че получаването на дипломата е само формално преминаване на първите подстъпи към развитието на професионалната кариера: „Ние се учим през целия живот. Продължаваме да се развиваме и ако забравим това, ние преподавателите, не сме си свършили работата“. По думите на доц. Вълчев, ако всеки излезе от Софийския университет с мисълта колко огромно е човешкото познание и колко малко е това, което сме познали до момента, то професионалното развитие в полето, което е избрано, ще бъде несъмнено успешно, защото то е залог за постоянно развиване на професионалните умения, знания и стремеж за усъвършенстване.

2

Заместник-ректорът призова абсолвентите да не забравят, че дори отрицателният опит понякога е дори много по-положителен и изрази надеждата си да успеят да съхранят спомена за това какво им е дадено с любов, сърце и желание, за да бъдат насърчени по трудния път на професията, която са си избрали.

9

Доц. Вълчев призова младите си колеги да не вярват на всичко, което виждат в своите телефони, да развият и отворят сетивата си, за да усетят пулса на днешния свят и да вървят уверено напред към знанието, да развиват умовете си и да бъдат истински професионалисти в бъдещия си път. Той отбеляза още, по пътя си напред да не пропуснат да създадат семейства и да се радват на малките чудеса, да бъдат смели и дръзки, но не горделиви, да бъдат щедри и при нужда да подават ръка.

5

Заместник-ректорът призова абсолвентите да на забравят, че вратите на Физическия факултет и на Софийския университет винаги ще бъдат отворени за тях, където и да се намират по света, да не късат тази връзка, а да разказват за доброто, което са срещнали, за прекрасната наука, на която са се посветили.

3

В словото си доц. Вълчев пожела на младите си колеги да се грижат и борят за знанието и винаги да воюват срещу силите на незнанието, да не затварят вратата и към хуманитарните науки, винаги в бъдещия си път да търсят пълнотата на знанието и да влизат в интердисциплинарни екипи. Пожела им още много успехи, много здраве и изказа огромна благодарност към семействата на студентите, които са ги подкрепяли през годините.

11

Доц. д-р Георги Вълчев обяви випуск 2019 г. на Физическия факултет за завършил.

От името на завършващите студенти приветствие поднесе отличничката Елена Вакареева. Тя припомни първите дни, прекарани във факултета, когато била убедена, че едва ли ще успее да завърши или че ако завърши, то това ще е със среден успех. „Днес стоя пред вас, завършила с отличен успех, благодарение на нашите невероятни преподаватели. Освен че са водещи учени, те са и учители, които се раздават и са невероятно добри човеци", каза Елена Вакареева и изрази и благодарността си и към деканското ръководство, което им е осигурявало достъп до факултета поне 22 часа на ден, както и на колегите си, с които са спорили ожесточено и развълнувано за протоколи и за теории.

12

В приветствието си тя подчерта, че днес абсолвентите вече са напълно променени, начинът им на мислене и погледът им върху света е различен. „Факултетът, преподавателите, ми дадоха много знание, подкрепа и самоувереност, разбира се, постарах се да дам също толкова старание и отдаденост“, допълни Елена и благодари на всички свои преподаватели най-вече за проявеното търпение. Изключителна благодарност тя отправи и към доскорошния декан на факултета проф. Александър Драйшу, като подчерта, че освен, че е страхотен преподавател, той е подкрепял всяка инициатива на студентите. „Колко студенти по света могат да кажат, че деканът на факултета им е върнал и-мейл точно 30 минути, след като са го изпратили, независимо, че е неделя след обяд“, допълни Елена Вакареева.

4

Обръщайки се към колегите си, Елена Вакареева им пожела да изпълнят живота си със смисъл, да се развиват като професионалисти и като личности и да дадат на България интелектуална сила, която да сбъдне промяната. Тя ги призова винаги да носят с гордост двете си титли – българин и физик. „Благодаря на факултета, че беше мой дом! За мен беше чест!“, каза накрая Елена Вакареева.

15

Отличникът Илия Димитров благодари за невероятната възможност за образование, което дава факултетът, който той определи като остров на науката не само в България, а и в региона. Той изрази своята радост и благодарност, че е бил част от факултета и пожела на всички успех, да носят любовта към познанието и любопитството да бъде с тях.

13

Проф. дфзн Александър Драйшу, който преди години е посрещнал днешните абсолвенти като първокурсници, се обърна към най-младите си колеги, като заяви, че за него е привилегия и чест да бъде сред тях в празничния ден. Той заяви, че със сигурност са имали трудни моменти в нелекия си път на следването, но тяхното желание и работа ги е довело до постигането на една висока цел – образование по физика в най-старото българско висше училище.

„От името на целия преподавателски състав бих искал да ви поздравя с вашия успех, с вашето дипломиране“, каза проф. Драйшу и изрази предположението си, че едва към края на следването си абсолвентите са започнали да си дават сметка за зрелостта, която са придобили с времето. Той подчерта, че познанията им за света и природата са се променили в една забележително интересна посока. „Израснахте като млади хора, способни да взимат решения и да носят отговорност за тези решения. Много от вас ще заемат отговорни позиции в нашето общество, ще ви се налага да търсите отговори на много трудни въпроси“, каза проф. Драйшу и пожела на абсолвентите да се стремят да се придържат към нещо, което Конфуций е формулирал още преди 2500 г.: „Това, което не желаеш за себе си, не прави на другите. Тъй като желаеш за себе си сигурност, то помогни на други да я имат. Тъй като сам се стремиш към успех, то помогни и на другите да го постигнат“.

7

Проф. Драйшу призова завършващите да бъдат смели и свободни по дух, истински възпитаници на Физическия факултет на Софийския университет и им пожела с опита и знанията, които имат, да работят за един по-добър и по-хуманен свят. „Вярвайте в привидно невъзможните неща. Ако хората вярваха само във възможното, нямаше да сме в състояние да прекосяваме океани, да напускаме повърхността на нашата планета или за секунди да намираме информация в огромното документирано човешко познание“, каза още проф. Драйшу. Той им пожела да запазят способността си да мечтаят, да вярват и в невъзможното. Накрая не пропусна да поздрави близките и семействата на абсолвентите, подкрепяли ги в годините и честити успешното дипломиране на випуска.

Церемонията продължи с връчването на дипломите.

14
17
19