Начало / Новини / Новини и събития

   
Възпитаник на Физическия факултет с високо отличие на най-голямата международна професионална организация – Института на инженерите по електротехника и електроника

Валентин Йорданов е удостоен с престижното отличие „изявен сътрудник“ на Института на инженерите по електротехника и електроника (ИИЕЕ), което се дава за приноси, оценени като „изключителни постижения“ в областта на инженерната електротехника и електроника . Д-р Валентин Йорданов е отличен за своя принос в областта на цифровата и аналогова обработка на импулси в реално време при радиационни измервания.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д.ю.н. Георги Иванов Бойчев (12.01.1936-08.12.2020 г.), дългогодишен преподавател в Юридическия факултет.

Връчени бяха стипендиите „За жените в науката“ 2020

Tри жени учени получиха награда от 5000 евро за своите смели проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите. Това са д-р Искра Колева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН – Варна и Любов Маринкова от Физическия факултет на Софийския университет. Талантливите българки бяха отличени по програмата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО.

Дни на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии

Във Факултета по класически и нови филологии се проведоха онлайн традиционните Дни на лузофонията, организирани от специалност „Португалска филология“ при Катедрата по испанистика и португалистика и научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“, учредена във ФКНФ през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия.

Честит празник, колеги!

Скъпи колеги,

През тази трудна и изпълнена с предизвикателства година празнуваме всички важни за академичната ни общност дни по необичаен начин. За съжаление и днешният празник ще бъде различен, защото опазването на здравето на студентите, преподавателите и служителите е най-важният ни приоритет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина видният български физикохимик акад. проф. дфзн Петър Кралчевски, дългогодишен преподавател във Факултета по химия и фармация на Алма матер.
Поклонението ще e на 13 декември 2020 г. от 13:00 ч. в църквата на гробищен парк „Бакърена фабрика“.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ще си сътрудничат в развитието на изкуствения интелект

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ЕООД подписаха меморандум за сътрудничество.

Конференция на тема „Измерения на компетентността“

Започна съвместната научна интердисциплинарна конференция на тема „Измерения на компетентността“, която се провежда от съвместния научен програмен и организационен комитет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета „Св. Климент Охридски“ в Битоля, Република Северна Македония. Научният форум се провежда онлайн и ще продължи до 5 декември 2020 г.

Студенти от Физическия факултет на Софийския университет спечелиха първо място в международното състезание ХАКАТОМ

Отбор от Физическия факултет на Алма матер стана абсолютен победител на първия международния хакатон на ядрена тематика, ХАКАТОМ. Студентското състезание се проведе онлайн на 30 ноември и 1 декември и включваше разработване на задача, свързана с тема от ядрените технологии.

Стартира дейността на Алианса „Трансформация за Европа (Т4Е)“

На 30 ноември 2020 г. официално стартира дейността на Алианса Т4Е със среща на Ректорите на партньорските университети. Алиансът „Трансформация за Европа (Т4Е)” е одобрен от Европейската комисия във втората покана за проекти по инициативата „Европейски университети 2020“.

Национален литературен конкурс за незрящи "Словото като спасение“

По случай Международния ден на хората с увреждания (3 декември) Университетският театър „Алма Алтер“, Театър-студио 4хС и Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ обявяват Национален литературен конкурс за незрящи "Словото като спасение".

Проф. Лаура Димитрова участва в изложбата „Текстилът. Артистичен и авангарден“

Проф. дн Лаура Димитрова, ръководител на Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата, е сред художниците, поканени да вземат участие в изложбата „Текстилът. Артистичен и авангарден“. Изложбата може да бъде разгледана до 7 февруари 2021 г. в Националната художествена галерия – Квадрат 500.

Завърши випуск 2020 г. на Богословския факултет

Абсолвентите от випуск 2020 г. на Богословския факултет на Софийския университет са 62. Завършилите бакалаври са 26, а магистрите – 36. Средният успех на випуска е много добър 5.08.

Поради възникналата епидемиологична обстановка връчването на дипломите тази година не можа да се проведе в духа на академичната традиция.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина видният български историк и общественик акад. Константин Косев, преподавател в Историческия факултет на Алма матер в периода 1974 – 1989 г. и 1991 – 1997 г.

Поклонението ще се състои на 29 ноември 2020 г. от 10.00 ч. в траурна агенция „Мира“ до входа на Централните софийски гробища.

Докторантски четения във Факултета по журналистика и масова комуникация

На 27 ноември 2020 г. Факултетът по журналистика и масова комуникация провежда ежегодния си Докторантски семинар „Медии и комуникации“. Семинарът традиционно се включва в Климентовите дни на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази година заради епидемичната обстановка той се организира онлайн в платформата за видеоконференции Teams във връзка с отбелязването на патронния празник на Софийския университет.

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник

В тази трудна година не бе възможно Софийският университет да проведе традиционното академично тържество по познатия начин с шествие и голямо събиране в Аулата на Ректората, с което всяка година на 25 ноември академичната общност отдава почит към патрона Свети Климент Охридски.

Номинация за преподавател от ФНОИ на X международно биенале на малките форми - Плевен 2020

Ас. Николета Иванова-Стоимирова от Катедра "Визуални изкуства" във Факултета по науки за образованието и изкуствата е номинирана в рамките на X международно биенале на малките форми - Плевен 2020 за работата си „Зима“ (бронз/стомана, 45 х 37 х 27 см).

Достъпна среда за всеки

Сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (бул. „Цар Освободител“ 15), построена със средствата на двамата дарители – братята Евлоги и Христо Георгиеви, е една от архитектурните забележителности на София.

Започва изпълнението на проекта UniverCity

На 17 ноември 2020 г. бе проведена информационна среща, посветена на стартирането на проект UniverCity. Той бе изготвен от екип на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се класира на първо място в пролетната покана на програма „Еразъм+“, ключова дейност 2 „Стратегически партньорства за висше образование“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 19 ноември 2020 г. внезапно почина доц. д-р Цвятко Кръстев Попов (11.04.1953 – 19.11.2020 г.), преподавател във Физическия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 22 ноември 2020 г. от 13.30 часа в църквата „Възнесение Господне” в гр. София (срещу Румънското посолство).

Софийският университет и Държавният културен институт към министъра на външните работи ще си сътрудничат в сферата на популяризирането на културноисторическото ни наследство

На 19 ноември 2020 г. беше сключено споразумение за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чрез Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Основната цел на споразумението е да бъде установено сътрудничество между двете институции при подготовката и реализацията на национално и международно значими културни и образователни инициативи.

Декларация на Общото събрание на Софийския университет

Независимо от течащата процедура за проверка по сигнал на студенти за расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание в лекции на конкретен преподавател, на заседанието си, проведено на 18 ноември 2020 г., Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие следната декларация:

Проф. Лилия Райчева бе удостоена с Почетния знак на държавния глава

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с държавни отличия изявените български журналисти Милен Гетов, Даниела Кънева и Лилия Райчева.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 ноември 2020 г. почина доц. д-р Антон Филипов (1960-2020) основател на Центъра за въздушно наблюдение към Софийския университет, ръководител на катедра „Картография и ГИС“, учредител и член на Управителния съвет на Асоциация на професионалните географи и регионалисти и преподавател във Геолого-географския факултет на Алма матер.

Първи български нумизматични четения: История и общество в перспективата на нумизматиката

Форумът, който се проведе онлайн, бе организиран от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националния археологически институт с музей към БАН, Регионалния исторически музей София и Първа инвестиционна банка.

Десети международен есенен научно-образователен форум на Департамента за информация и усъвършенстване на учители

По установена традиция Департаментът за информация и усъвършенстване на учителите организира през ноември Десетия международен есенен научно-образователен форум, който през тази година се отбеляза като юбилеен и се проведе в онлайн формат.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” заема първо място в 23 професионални направления, в които обучава студенти - „Биологически науки“, „Биотехнологии“, „Здравни грижи“, „Икономика“, „Информатика и компютърни науки“, „История и археология“, „Математика“, „Науки за земята“, „Обществени комуникации и информационни науки“, „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Политически науки“, „Право“, „Психология“, „Религия и теология“, „Социални дейности“, „Социология, антропология и науки за културата“, „Теория и управление на образованието“, „Туризъм“, „Физически науки“, „Филология“, „Философия“ и „Химически науки“, в десетото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2020 г.

Общо празнуване на патронния празник Св. Климент Охридски на Софийския и Битолския университет в духа на европейските ценности и укрепване на добросъседските отношения

Софийският университет и Битолският университет, които от двете страни на границата, освен академичната мисия, споделят и името на книжовника, учителя, епископа, великия Св. Климент Охридски, тази година ще отпразнуват заедно патронния празник, който се чества на 25 ноември в Република България и 8 декември 2020 г. в Република Северна Македония.

Студенти на Софийския университет изгряха на големия екран

Университетският театър „Алма Алтер“ завърши етап от най-мащабния си проект за годината – заснемането на новия български игрален филм „Жири".

Шестнадесет студенти на Алма матер бяха отличени от Фондация „Еврика”

За тридесет и първа година Фондация „Еврика“ присъди стипендии на 46 ученици и студенти с изявени способности в науката и техниката. Шестнадесет от наградените са представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Наградите се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология.

Софийският университет стана част от Европейската университетска асоциация

На 30 октомври 2020 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ придоби статут на индивидуален пълноправен член на Европейската университетска асоциация.

Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 18.11.2020 г. ще се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заседанието ще бъде дистанционно в системата Moodle на Софийския университет. Материалите за заседанието са публикувани на вътрешната страница на Университета в рубриката „Общо събрание“.

FTL 5 – Фигуративно мислене и език 5

Домакин на Петата международна конференция „Фигуративно мислене и език“ през 2020 г. бе Факултетът по класически и нови филологии на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Събитието премина особено успешно в онлайн средата Зуум и предизвика широк интерес. Конференцията продължава добрите традиции на предходните издания на научния форум, проведени в Солун, Гърция (2014), Павия, Италия (2015), Осиек, Хърватия (2017) и Брага, Португалия (2018).

Официално откриване на проекта SCHOLARNET

В духа на Деня на народните будители беше даден официален старт на международния научен проект SCHOLARNET, който се изпълнява от Стопанския факултет на Софийския университет, в рамките на Национална научна програма „Европейски научни мрежи“. Партньори в проекта са Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университетът във Версай и Сен Куентен ен Ивелин (Франция) и Университетът „Фридрих Александър“ в Ерланген и Нюрнберг (Германия).

С изложба и с научна конференция в Богословския факултет бе отбелязана 150-годишнината от учредяването на Българската Екзархия

Във фоайето на Богословския факултет на Софийския университет, в рамките на СветоКлиментовите дни, е експонирана изложбата „150 години Българска Екзархия“, подготвена от Института за исторически изследвания – БАН и Държавна агенция „Архиви“. Експозицията е част от научна конференция, посветена на 150-годишнината от учредяването на Българската Екзархия, проведена на 29 октомври 2020 г. във факултета.

Софийският университет и Столичната община подписаха споразумение за сътрудничество в проект на Институт GATE

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Столичната община подписаха споразумение за сътрудничество в проект на Институт „Големи данни в полза на интелигентно общество” (GATE) към Софийския университет в рамките на онлайн събитие „Градовете и техните цифрови двойници“. На него Институт GATE представи пилотния си проект „Цифров двойник на града“ , който свързва реалния и виртуалния свят и ще дава решения, които правят живота на гражданите по-добър.

Институтът GATE - пример за успешно сътрудничество между България и Швеция

Директорът на Института „Големи данни в полза на интелигентно общество” (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Силвия Илиева представи едноименния проект за изграждане на Център за върхови постижения като пример за успешно сътрудничество между България и Швеция в научните изследвания и иновациите в областта на информационните технологии.

SlavConf. Pathways - международна конференция за креативната индустрия

За четвърта поредна година се проведе конференцията за кариерно и творческо развитието - SlavConf., която по традиция се организира в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Международната конференция SlavConf. Pathways се проведе на 30 и 31 октомври 2020 г. в онлайн формат на английски език.

Радостин Иванов от ФНОИ спечели първа награда от изложбата-конкурс "Живопис, графика и скулптура"

Студентът Радостин Иванов от трети курс на специалност "Изобразително изкуство" към Катедра "Визуални изкуства" на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет е носителят на Първа награда от изложбата-конкурс "Живопис, графика и скулптура".

Международна научна конференция „Качествена журналистика и нова комуникационна среда“

На 29 октомври 2020 г. във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се откри двудневната Международна научна конференция „Качествена журналистика и нова комуникационна среда“, която ще се провежда чрез платформата за видеоконферентна връзка Microsoft Teams.

Департаментът по спорт отличи най-добрите студенти-спортисти за 2020 г.

По традиция всяка година Софийският университет награждава най-изявените студенти-спортисти от различни факултети, постигнали високи резултати в спортни състезания през годината, както и отличилите се треньори.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 26 октомври 2020 г. почина Емилия Ценкова (1932-2020) основателката на българската испанистика и на Катедрата по испанистика и португалистика, дългогодишен неин ръководител и преподавател във Факултета по класически и нови филологии на Алма матер.

Опелото ще се състои на 3 ноември 2020 г. от 13.00 ч. в църквата „Света София“.

Софийският университет намира място в поредната престижна международна класация

В оповестената днес класация по области World Subject Rankings 2021 на Times Higher Education World University Rankings Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема 801–1000 място в инженерните науки, 801+ в биологичните науки, 801–1000 във физическите науки и 601+ в социалните науки.

Режисьорът Николай Георгиев бе удостоен с орден „Св. св Кирил и Методий“

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с държавни отличия български творци и учени.

С Указ номер 171 президентът на Република България Румен Радев награди режисьора на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ Николай Георгиев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен, за особено значимите му заслуги в областта на културата.

Заповед № РД-19-465/23.10.2020 г. на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На основание чл. 32, ал. 1, т. 1 от Закона за висшето образование и чл. 29, ал. 2, т. 7 и 10 от ПУДСУ, с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус)

Представяне на колективната монография „Живот в условия на криза“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представена колективната монография „Живот в условия на криза“ с автори Маргарита Бакрачева, Милен Замфиров, Цецка Коларова и Екатерина Софрониева.

Част от новия Софийски планетариум „Андромеда“ беше представен на провеждащия се Първи национален форум за съвременни космически изследвания

Учените от Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ получиха уверения и силно рамо от държавата за своите научни и приложни разработки на открития на 21 октомври 2020 г. Първи национален форум за съвременни космически изследвания.

Проф. д-р Тинко Тинчев бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет ректорът проф. дфн Анастас Герджиков връчи на проф. д-р Тинко Тинчев Почетния знак със синя лента на Софийския университет. Предложението за удостояване с високото отличие е на Факултета по математика и информатика и е забележителния му принос за развитието на факултета и в частност на катедра „Математическа логика и приложенията й“, за приноса му в развитието на Университета и за високите му научни постижения.

Новоизбраният Съвет на настоятелите на Софийския университет проведе първата си среща

На 21 октомври 2020 г. Съветът на настоятелите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе първата си среща.

 

Кариерен форум 5.0 в Стопанския факултет

Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Германо-Българската индустриално-търговска камара за пети пореден път организираха Кариерен форум 5.0, който се проведе в Онлайн Стопански факултет на 20 октомври 2020 г. Кариерен форум 5.0 е част от поредицата събития, с които се отбелязва 30-тата годишнина на Стопанския факултет. Във форума с виртуални щандове и виртуални зали за презентации участваха 30 водещи работодатели.