Начало / Новини / Новини и събития

   
Завърши випуск 2020 г. на Факултета по математика и информатика

240 бакалаври и магистри от Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. Девет от тях са с отличен успех. Тържествената церемония се проведе на открито пред Факултета по математика и информатика на Софийския университет в присъствието на заместник-ректора на Алма матер доц. д-р Георги Вълчев, декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Първан Първанов, академичния състав на факултета.

Достойно представяне на българския отбор на международната Менделеевска олимпиада

За петдесет и пета поредна година се проведе международната Менделеевска олимпиада по химия (ММОХ). Събитието за втора година бе виртуално и се осъществи в периода 20 - 26 април 2021 г. В Олимпиадата взеха участие 145 ученици от 28 страни. ММОХ включваше само в два теоретични кръга, съответно на 22 и 23 април. Виртуален домакин на събитието бе Унгария.

Алма матер е сред 4,4% най-добри университета в света

В обявената днес класация на Center for World University Rankings за 2021-2022 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема място сред най-добрите 4,4% университета в света. Тhe Center for World University Rankings публикува най-големите академични класации на световните университети. В тазгодишното издание на рейтинга участват 19 788 университета.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българската банка за развитие подписаха Меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и изпълнителните директори на Българската банка за развитие Николай Димитров и Панайот Филипов подписаха Меморандум за сътрудничество между двете институции.

„Целият свят е превод“ – онлайн конференция с международно участие в чест на проф. Шурбанов

Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе онлайн конференция с международно участие „Целият свят е превод / All the World Is Translation“ на 23 април 2021 г. по повод осемдесетгодишния юбилей на проф. Александър Шурбанов. Конференцията се проведе онлайн, с подкрепата на Културния център на Софийския университет. Бе осигурен и достъп до широката публика чрез платформата Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=6fINz552y9o .

Изпит по математика II за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 ч. в аудитория 224 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика II. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 593 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Трети от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 23 април 2021 г. се проведе третият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев – магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Софийският университет е класиран в пореден престижен световен университетски рейтинг

В публикуваната днес класация Impact Rankings 2021 на Times Higher Education (THE) Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е класиран на 601-800 място от 1 115 университета в света.

Софийският университет е част от консорциум, функциониращ като EIT Food Hub за България заедно с Аграрен Университет-Пловдив и Клийнтех България ООД

В началото на 2021 г. с цел подпомагане на дейностите по създаване на бизнес и стартиращата екосистема в агро-хранителния сектор е създаден консoрциум между Аграрния университет-Пловдив и Клийнтех България ООД с подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Консорциумът е създаден в рамките на международен проект на Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) да изпълнява ролята на ЕIT Food Хъб за България през периода 2021-2023 г.

Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ и галерия „Прегърни ме“ с благотворителна изложба по случай Международния ден за опазване на паметниците на културата

На 18 април 2021 г., Международен ден за опазване на паметниците на културата, в галерия „Прегърни ме“ (ул. „Г. С. Раковски“ № 63, София) беше представена благотворителна изложба с картини на 12 емблематични исторически обекта, нарисувани от деца в неравностойно положение. Рисунките от изложбата са издадени и като календар (април 2021 – април 2022).

Самостоятелна онлайн изява на Павел Лефтеров в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

Една от самостоятелните изяви в рамките на проект „Арт инициативи 2020“ е „DEAR VORONOI“ на докторанта към Катедра „Визуални изкуства“ Павел Лефтеров.

Дарени книги от проф. Вера Ганчева – изложба в Университетската библиотека

В Централната университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ е представена изложба на книги, дарени от проф. Вера Ганчева. В изпълнение на завещанието на проф. Вера Ганчева Университетската библиотека получи дарение от около 200 тома книги и периодични издания. Те са предназначени за читателите в създадената и с нейна помощ филиална библиотека „Нордика” и обхващат широк тематичен спектър: шведска литература, история, езикознание, литературна критика, културно наследство, география, албуми за Швеция, Стокхолм и Скандинавието.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 15 април 2021 г. почина доц. д-р Кирил Димов Праматаров, дм, дългогодишен и многоуважаван преподавател по „Дерматология и венерология“ в Медицинския факултет на Алма матер.

Студентска онлайн изложба в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

В рамките на проект „Арт инициативи 2020“ е представена онлайн изложбата „Студентски творби“ на студенти от специалностите „Изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. В изложбата участват също и гости, студенти от Великотърновския университет, специалност „Църковни изкуства“ и от Националната художествена академия, специалност „Живопис“. Експозицията включва над 60 творби от различни автори.

Втори от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 9 април 2021 г. се проведе вторият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев - магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Научно-практически уебинар „Здравните грижи и образование като практическо, изследователско и академично предизвикателство“

На Световния ден на здравето 7 април 2021 г. Центърът за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование (ЦИИНО) към Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира научно-практически уебинар на тема: „Здравните грижи и образование като практическо, изследователско и академично предизвикателство“. В уебинара се включиха 65 участници от цялата страна – изследователи, практици, студенти, преподаватели, медици, терапевти, социални работници.

Първи уебинар, посветен на развитието на медийната грамотност в България

Първият национален уебинар, отчитащ резултатите от участието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ като партньор по международния проект „Обучение за обучители“ (European Media Coach Initiative) стартира на 7 април 2021. Проявата, със символичен домакин Факултета по класически и нови филологии на Алма матер, бе открита от ръководителя на българската страна, проф. дн Данаил Данов, преподавател по медийна педагогика, медиазнание и медийна грамотност към Факултета по науки за образованието и изкуствата.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 7 април 2021 г. почина проф. д-р Гинка Костова Димитрова, дългогодишен преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Самостоятелна изложба „Карантинни експерименти“ на Теодора Гигова

Самостоятелната изложба „Карантинни експерименти“ на Теодора Гигова, студентка в 4 курс на бакалавърска програма „Графичен дизайн“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, е представена на уеб сайта на проект „Арт инициативи 2020“. Изложбата обединява три серии от творби с различно предназначение: „Me, the Consumer“, „10 дни под карантина“ и „Ателието по декоративни изкуства“.

"Гаврошовци и котета разбойници“ – спектакъл на Театър-лаборатория „Алма Алтер“

Година след тържествените чествания на 125-годишнината от рождението на Гео Милев и 100-годишнината от рождението на Леда Милева Театър-лаборатория „Алма Алтер“ към Софийския университет представи онлайн премиерата на спектакъла „Гаврошовци и котета разбойници“ – мюзикъл по текстове на Леда Милева и Гео Милев.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 31 март 2021 г. ни напусна проф. дфн Михаил Виденов, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии, академик на БАН.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 26 март 2021 г. почина проф. Иван Иванов Желязков, дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 30 март 2021 г. от 14.00 ч. в Ритуалната зала на Софийските централни гробища.

Факултетът по математика и информатика проведе традиционната Пролетна научна сесия

За поредна година Факултетът по математика и информатика при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира традиционната си Пролетна научна сесия.

Преподаватели и докторанти от Катедра „Визуални изкуства“ взеха участие в третото издание на Националната изложба „Пролетен салон“

В Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово за трети пореден път бе открита Национална изложба „Пролетен салон“. Мащабната експозиция може да бъде разгледана до 10 май 2021 г.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 26 март 2021 г. почина акад. Тодор Георгиев Николов, една от най-ярките фигури в геологическата наука в България, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Опелото ще се състои на 28.03.2021 г. от 14:30 ч. в църквата „Света София“.

Ден на отворените врати се проведе във Факултета по журналистика и масова комуникация

На 26 март 2021 г. за втора поредна година се проведе Ден на отворените врати, организиран от Студентския съвет и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Проведе се първият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 26 март 2021 г. се проведе първият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев – магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Срещи с работодатели и алумни на Факултета по педагогика

Във връзка с развитието на магистърските програми във Факултета по педагогика на Софийския университет на 23 март 2021 г. се състояха две срещи-разговори с ръководители и представители на различни институции, работещи с деца и възрастни с девиантно и делинквентно поведение и алумни, завършили магистърската програма „Педагогика на девиантното поведение“ през изминали учебни години.

Международната пътуваща изложба “KOOPERATYWA” II в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

По специална покана проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата участват в международната пътуваща изложба “KOOPERATYWA” II, която се реализира по кураторски проект на проф. Марек Сак от Академията за изкуства „Владислав Стшемински“, Лодз, Полша.

„В плен на нощта“ с първа награда от конкурса „Словото като спасение“

На официална церемония в Театър-лаборатория „Алма Алтер“ бяха обявени лауреатите от Националния литературен конкурс за незрящи „Словото като спасение“, организиран от театъра.

Преподаватели и докторанти от Катедра „Визуални изкуства“ участват в проект „Познатата НЕПОЗНАТА“

На 13 и 14 март в гр. Трявна се състоя първата реализация в среда от проекта „ПознататаНЕПОЗНАТА“, който е подкрепен от конкурса „8 март“ на Българския фонд на жените.

Възпитаници на Факултета по педагогика отличени от Министерството на труда и социалните грижи

Министерството на труда и социалната политика връчи първите награди „Социален работник на годината - 2021“. Официалната церемония се проведе онлайн по инициатива на министър Деница Сачева. Тя е по повод Световния ден на социалната работа, който тази година се отбелязва на 16 март.

Самостоятелна изложба „Симбиоза“ на Жени Цветкова

В рамките на проекта „Арт инициативи 2020“ е представена самостоятелната изложба на Жени Цветкова, студентка от магистърската програма „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Включване на научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“ във Факултета по класически и нови филологии в международната научна мрежа JaRICCA

Научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“ във Факултета по класически и нови филологии, учредена през месец ноември 2019 г. с подписването на договор между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за сътрудничеството и езика „Камойш“ към Министерството на външните работи на Португалия, се включи в международната научна мрежа JaRICCA (JangadaRede Internacional de Cátedras, Centros de Investigação e Associações).

Фотоизложба "България и Испания, съседи и приятели в Антарктида"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита фотоизложба, посветена на 110-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Испания и 30-годишнината от съвместното изследване на Антарктика.

Месец на Франкофонията в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

За пореден път Софийският университет „Св. Климент Охридски” като един от членовете на Университетската агенция на Франкофонията (AUF) – най-голямата световна асоциация на университети, която наброява 1007 висши училища в 119 страни на всички континенти – ще отбележи Месеца на Франкофонията и Международния ден на Франкофонията 20 март.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 март 2021 г. след кратко боледуване почина проф. д-р Чавдар Христов, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Поклонението ще се състои на 12.03.2021 г. от 15:00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Гостуваща виртуална изложба на Ялмур Станкулова в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

Сред целите на международния проект „Арт инициативи 2020“, който се реализира с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет, е културният обмен и сътрудничеството между преподаватели и студенти от висши училища в България и чужбина. В тази връзка са представени няколко основаващи се на това колегиално сътрудничество изложби. Една от тях е самостоятелната изложба „Апетит“ на Ялмур Станкулова, възпитаничка на Университет „Онсекиз март“, Чанаккале, Турция.

Стартира първата съвместна магистърска програма между български и узбекистански университет

Първата онлайн среща по новата съвместна магистърска програма „Чужд език (английски), литература, масмедии“ между Софийския университет и Държавния университет в Бухара, Узбекистан, отчете голям интерес сред студентите. Програмата стартира в края на февруари, а в нея се обучават седем студенти от азиатската държава. В международната среща участваха магистрите и преподаватели от двата университета.

Софийският университет се изкачи на 551 място в класацията QS World University Rankings by Subject за 2021

Софийският университет се изкачи на 551-во място сред световните университети в класацията QS World University Rankings by Subject за 2021 година. За поредна година постиженията на Софийския университет му отреждат място сред най-добрите университети в световен мащаб, а изследователската му дейност е оценена като висока.

Българин откри нова близка екзопланета със скалиста повърхност

Свръхземята Gliese 486b е разположена само на 26 светлинни години от нас и е подходяща цел за потвърждение и анализ на атмосферата ѝ от бъдещите космически мисии. Статията за откритието е публикувана в престижното сп. Science, а водещ автор е д-р Трифон Трифонов, астроном от Института по астрономия „Макс Планк“ в Хайделберг и възпитаник на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Национална конференция по проблемите на продължаващата квалификация на педагогическите специалисти в Република България

На 2 март 2021 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” беше домакин на онлайн Национална конференция по проблемите на продължаващата квалификация на педагогическите специалисти в Република България, организирана съвместно с Министерството на образованието и науката.

„Интервенции“ – самостоятелна онлайн изложба на доц. д-р Снежина Бисерова

Открита бе самостоятелна онлайн изложба на доц. д-р Снежина Бисерова, преподавател в катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Експозицията е част от проекта „Арт инициативи 2020“.

Софийският университет за пета поредна година получи наградата на „24 часа“ за най-добро висше училище в България

На онлайн дебат, посветен на висшето образование – качество в полза на бизнеса и хората, организиран от „Клуб 24“, за поредна година бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България. В Рейтинговата система за 2020 година Софийският университет заема първо място в 23 професионални направления, в които обучава студенти. Наградата на Алма матер връчи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Академичният съвет прие промени в таксите за обучение за новоприети студенти и докторанти в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2021/2022 г.

На заседание, проведено на 24 февруари 2021 г., Академичният съвет на Университета утвърди годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2021/2022 г.

Международен уебинар „Филологът в дигитален формат“

Над 100 участници – преподаватели, студенти, докторанти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Казахския национален педагогически университет „Абай“ се включиха в Международния уебинар „Филологът в дигитален формат“, който се проведе на 22 февруари 2021 г. Събитието предизвика голям отзвук сред академичните среди на Софийския университет и университетите в Централна Азия.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Алма матер за 2021 г.

За тринадесета поредна година стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Предложенията за носител на Наградата трябва да постъпят до края на месец юли 2021 г.

Самостоятелна онлайн изложба на гл. ас. д-р Венцислава Стоянова от Факултета по науки за образованието и изкуствата

Изложбата „Интуитивно. Лична територия“ представя няколко серии произведения, които са част от последните опити на Венцислава Стоянова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата в полето на колажа. Творбите са изпълнени с помощта на дигитални изразни средства.

Проектът Space Education for Bulgaria, подкрепен от Европейската космическа агенция, стартира във Физическия факултет на Алма матер

За първи път Европейската космическа агенция подкрепя разработката на университетски курсове в България. По проекта ще бъдат разработени девет съвременни курса по космически технологии и техните приложения.