Начало / Новини / Новини и събития / Полярниците от 28-Българска антарктическа експедиция получиха националния флаг от държавния глава

   
Полярниците от 28-Българска антарктическа експедиция получиха националния флаг от държавния глава

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев връчи националния флаг на участниците в 28-ата Българска антарктическа експедиция.

Тази година отбелязваме 30-годишното присъствие на българската наука в проучването на Ледения континент. Заедно със световните сили България се утвърди като един от водещите изследователи в проучването на Антарктика, заяви държавният глава. „За тези 30 години с много любов и всеотдайност българските полярници създадоха една малка България на Ледения континент“, подчерта Румен Радев.

По думите на президента, изследванията и наблюденията, които провеждат учените ни на Антарктида имат ключово значение за екологията, за борбата с климатичните промени, за бъдещето на планетата, с което България дава своя значим принос в тези важни за цялото човечество инициативи.

1-1

Снимки: Прессекретариат на Президента на Република България

Румен Радев открои като особено важна тазгодишната експедиция на българските антарктици, тъй като започва изграждането на модерна лаборатория за научни изследвания, която е сърцевината на всяка изследователска база. По думите на държавния глава, лабораторията е голямо постижение на българската наука и ясно ще покаже, че страната ни ще продължава и в бъдеще да е сред най-развитите държави, които изследват Антарктика.

79

„Още по-радостно е, че се развива и друга инициатива – нашите учени да работят рамо до рамо с изследователи от експедициите на други държави“, заяви Румен Радев. Държавният глава определи това сътрудничество като отличен пример за взаимодействие между нациите за намиране на устойчиви решения за бъдещето на планетата.

2-2

„Отиваме горди като българи на Ледения континент, на остров Ливингстън, където ще се вее нашият флаг и ще продължим нашите научни изследвания, които вече над 30 години провеждаме“, заяви проф. Христо Пимпирев. Членовете на експедицията ще работят по 8 научни проекта част от националната полярна програма, в сферата на биологията, геологията и медицината. „Така че нашата програма е доста комплексна и обхваща почти всички области от науката“, подчерта той.

Членовете на 28-ата Българска антарктическа експедиция подариха на държавния глава фосилизирано листо от папрат на 80 млн. години от полуостров Байерс, Антарктика.

4

Снимка: Иглика Трифонова

На церемонията присъстваха посланиците на Испания, Бразилия, Аржентина, Турция и Монголия, с които България сътрудничи в изследването на Антарктида.