Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция на тема „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“

   
Международна научна конференция на тема „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“

На 12-13 ноември 2019 г. в Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе международна научна конференция на тема „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“.

Научното събитие беше организирано по проект по Фонд „Научни изследвания“ с №80-10-95/15,04,2019 г. „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“ към Катедра „Практическо богословие“ съвместно със Сдружение за духовна просвета сред военнослужещите на Българската армия „Св. Георги Победоносец“, както и с представителството за Европа на „Military Ministry International“. Събитието се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Научният форум бе открит от доц. д-р Иво Янев, ръководител на проекта и от доц. д-р Костадин Нушев, ръководител на Катедра „Практическо богословие“. Участниците бяха приветствани от декана на Богословски факултет доц. д-р Ивайло Найденов, от Великотърновския митрополит Григорий, представител на Св. Синод на Българската православна църква, от г-н Иво Антонов, дирекция „Социална политика“ на Министерство на отбраната, от генерал-майор д-р Груди Грудев, началник на Военна академия „Г.С. Раковски“, а също така от пастор Гроздан Стоевски, представител за Европа на „Military Ministry International“.

13

Конференцията се състоя в четири панела - Духовно-просветно и милосърдно служение на Църквата – традиции и съвременни проблеми, Военното свещенство – традиции и съвремие, Военното свещенство в България и Християнско изкуство и свидетелство на православната вяра. Доклади в различните насоки от практическото богословие изнесоха преподаватели, докторанти и духовници от Богословския факултет, Университета на Дъръм, Великотърновска и Русенска митрополии, Военна академия „Г.С. Раковски“, Военно-медицинска академия и Руската православна църква. Участниците бяха от България, Великобритания, САЩ и Русия.

В края на всеки панел бяха проведени задълбочени и оживени дискусии във връзка с изнесените доклади, които ще бъдат публикувани в рамките на проекта.