Начало / Новини / Новини и събития

   
Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2019/2020 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2019/2020 г. беше обявен днес.

7 148 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище.

Изложбата „Пътни бележки“ на проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков бе представена в Белград

На 4 юли 2019 г. проф. д-р Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата представиха изложбата „Пътни бележки“ в галерия „Атриум“, Белград, Сърбия. Експозицията може да бъде разгледана до 17 юли 2019 г.

Национален форум, посветен на неравенствата в държавните висши училища в България: доходи, количество и качество

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Национален форум, посветен на неравенствата в държавните висши училища в България: доходи, количество и качество, организиран от Националния браншов синдикат “Висше образование и наука” - КНСБ, със съдействието на Министерството на образованието и науката и Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Трета световна конференция „Разбиване на организираната престъпност: идентификация, анализ и противодействие“

Софийският университет е домакин на двудневната Третата световна конференция „Разбиване на организираната престъпност: идентификация, анализ и противодействие“, организирана от Европейския консорциум за политически изследвания (ECPR).

Ректорът на Софийския университет връчи трудовите договори на четирима новоназначени преподаватели

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков се срещна днес с четирима новоназначени преподаватели в най-старото висше училище у нас. Той им пожела успех и изрази радостта си от факта, че преподавателският състав на Софийския университет се подмладява.

Международен семинар "Европа - Азия"

В периода 2 – 5 юли 2019 г. в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се провежда международен семинар "Европа - Азия" с участието на учени от Университета за международни изследвания в Гуангджоу, Китай и Университета за международни изследвания в Пекин, Китай.

Документална изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков. Изложбата проследява с документи и фотографии интересната съдба на блестящия български учен и ще може да бъде разгледана до 20 юли 2019 г.

Лятно докторантско училище

От 24 до 27 юни 2019 г. в Софийския университет се проведе Лятно докторантско училище, организирано от Докторантския център "Св. Климент Охридски" с подкрепата на "Оперативна програма наука и образование за интелигентен растеж".

Международна научно-практическа конференция „МОТ и България – 100 години и занапред“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда двудневна международна научно-практическа конференция, посветена на 100-годишнината от създаването на Международната организация на труда. Във форума участват учени и практикуващи юристи от България, Беларус, Германия, Корея, Румъния, Русия, Северна Македония, Унгария и Швеция, както и представители на Бюрото на МОТ за Централна и Източна Европа.

Изложба „Странствания II“ от проект „АRTефакти“

В Галерия „Алма матер“ в Ректората бе открита новата изложба по проекта „АRTефакти – Странствания II“. Тя включва две експозиции, обединени от обща тематика, но различни като интерпретация и подход. Автори са доц. д-р Анна Цоловска и проф. д-р Бисера Вълева. Експозицията може да бъде разгледана и през месец юли.

Ден на отворените врати за магистърските програми в Богословския факултет

В аудитория № 8 в Богословския факултет на Софийския университет се проведе Ден на отворените врати за магистърските програми, предлагани във факултета. За учебната 2019-2020 г. магистърските програми са единадесет, две от тях са нови.

Преподаватели от Факултета по педагогика участваха в V Международен форум по педагогическо образование в Казан

В Казанския федерален университет за пети пореден път се проведе Международен форум по педагогическо образование. Темата, обединяваща всички събития на форума, беше „Развитие на професионалните компетенции на учителя: основни проблеми и ценности“.

Втората кандидатстудентска сесия за учебната 2019/2020 г. приключва с изпити по френски език и по география

В 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В аудитория 272 на Ректората кандидат-студент изтегли вариант № 3, по който ще работят 61 кандидати, подали заявления за явяване на изпита. Председател на изпитната комисия е доц. Маргарита Руски-Вандова.

Софийският университет е домакин на среща-дискусия на тема „Децата във фокуса на медиите“

В Конферентната зала в Софийския университет се провежда дискусия на тема „Децата във фокуса на медиите“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето. Във форума участват журналисти, общественици, преподаватели от Софийския университет, Пловдивския университет, медийни експерти, деца и младежи.

Директорът на Института „Сервантес“ в България Хавиер Одриосола бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

Проф. дфн Анастас Герджиков връчи на Хавиер Валдивиелсо Одриосола Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Директорът на Института „Сервантес“ в България получи отличието за изключителните си заслуги в развитието на академичната испанистика, за популяризирането на испанската култура в България и за сериозния си принос за представянето на българската литература и култура в Испания.

12-та Комуникационна и медийна конференция за Централна и Източна Европа (CEECOM 2019)

Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на 12-то издание на ежегодната Комуникационна и медийна конференция за Централна и Източна Европа – CEECOM. Тази година темата е „Комуникационен мениджмънт: Теория и практика в 21 век“. Конференцията бе открита в Аулата в Ректората и ще продължи до 21 юни 2019 г.

Изложба по повод отбелязването на 800-та годишнина на датския национален флаг

В Централното фоайе на Ректората бе открита изложба по повод отбелязването на 800-та годишнина на датския национален флаг. Изложбата представя съвременните графични интерпретации на датския национален символ. Експозицията може да бъде разгледана до 21 юни 2019 г.

Проф. Норберт Пиетрала от Техническия университет на Дармщат бе удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата на Софийския университет, проф. Норберт Пиетрала бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с прискърбие съобщава, че ни напусна доцент Божидар Галуцов, дългогодишен преподавател и декан (2008 г. – 2012 г.) на Биологическия факултет.

Поклонението ще се състои на 19 юни 2019 г. от 11.45 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Студенти от Стопанския факултет на Софийския университет са първенци в националния конкурс "Млад икономист" 2019

На първо място в категорията на студентите са Стефани Димитрова и Ива Иванова от Стопанския факултет, а на второ са техните състуденти - Десислава Каридова и Михаела Атанасова. Специална награда в категория „Докторанти“ получи Илия Атанасов, асистент в катедра "Икономика" на Стопанския факултет.

На 17 юни 2019 г. започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2019/2020 г. в Софийския университет

На 17 юни 2019 г. в 8.30 часа започна приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2019/2020 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

С изпити по математика II, испански език, руски език и със събеседване за специалност „Графичен дизайн“ продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2019-2020 г. на Софийския университет

В 9.00 ч. в аудитория 292 в Ректората на Алма матер започна изпитът по математика II. Кандидат-студент изтегли тема № 3, по която ще работят 770 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

С изпити по история на България и по химия продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по история на България. Кандидат-студент изтегли вариант № 1 на теста и двете теми, от които ще избират явилите се на изпита: „Софроний Врачански – книжовна и политическа дейност“ и „Българската държава според Санстефанския договор, Берлинския договор и Търновската конституция“. Кандидатите, подали заявление за явяване на изпита, са 804.

В Софийския университет бе открита изложбата „Странствания“

В Галерия „Алма матер“ в Ректората бе открита изложбата „Странствания“ от проект „АRTефакти“ на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет.

Чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов е новият декан на Факултета по химия и фармация

На общо събрание, проведено на 11 юни 2019 г., за декан на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе избран чл.- кор. проф. дхн Тони Спасов.

Семинар на тема „Подготовка и квалификация на учителите – приоритети и нови възможности”

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители на Софийския университет “Св. Климент Охридски” организира двудневен семинар на тема „Подготовка и квалификация на учителите – приоритети и нови възможности”.

Софийският университет е домакин на международен панаир и конференция на идеи и иновации

В рамките на два дни Софийският университет е домакин на международен панаир и конференция на идеи и иновации, заключително събитие по международния проект “i3” – Образование за идеи, изобретения и иновации за предприемачество“, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ на ЕС „Балкани – Средиземно море“.

Доц. д-р Ивайло Найденов е новият декан на Богословския факултет на Софийския университет

На 11 юни 2019 г. Общото събрание на Богословския факултет, продължавайки традицията на приемственост и в очакване на благословение от Българската Православна Църква, избра доц. д-р Ивайло Найденов за декан на Богословския факултет.

В Софийския университет бяха наградени лауреатите в Първия национален конкурс за млади поети „Златен Ас“

Ректорът на Софийския университет връчи първата награда на победителката в конкурса Стамена Дацева. Нейни подгласници са Петър Гаргов и Боряна Богданова.

Първи научни резултати по проект „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“

Проект „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ (Clean&Circle) за изграждане и развитие на Център за компетентност, представи първите си научни резултати на три форума в страната. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Виолета Илиева от Факултета по химия и фармация бе удостоена с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“ I степен

В началото на Общото събрание на Факултета по химия и фармация Виолета Илиева, дългогодишен главен инспектор администрация на факултета, бе удостоена с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“ I степен. Отличието й бе връчено от ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков.

Проф. дфзн Георги Райновски е новият декан на Физическия факултет на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 5 юни 2019 г., за декан на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе избран проф. дфзн Георги Райновски.

Четиринадесети празник на японската култура – Бункасай

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет за четиринадесета поредна година се проведе Празник на японската култура - Бункасай, организиран от студентите на специалност „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии. Събитието се проведе под патронажа на посолството на Япония в Република България и с подкрепата на Студентския съвет към Алма матер.

С изпити по английски език и по математика I и със събеседване за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

В 9.00 часа в 243 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по английски език, за който са подали заявления 1 232 кандидат-студенти.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г. продължава с изпити по български език и литература, биология, италиански език и физика

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1423.

Абсолвентите от випуск 2018 на Юридическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония, която се проведе в пленарната зала на Народното събрание, 405 абсолвенти от випуск 2018 г. на Юридическия факултет получиха дипломите си за висше образование. 93 завършват с отличен успех, а един е пълен отличник. По време на церемонията завършилите студенти за първи път положиха клетва на посветилите се на правото.

Дипломира се випуск 2018 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

На тържествена церемония в Аулата 133 бакалаври и 98 магистри от випуск 2018 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование. Трима дипломанти от магистрите получиха значка за отличник на Софийския университет.

Празници на световни туристически дестинации – Чили

За осма поредна година студенти от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет организират Празници на избрани световни туристически дестинации. В последния спектакъл за тази учебна година студентите представиха Чили.

Посещение на учени от Факултета по химия и фармация в Университета в Кеймбридж, Великобритания в рамките на проекта H2020 Materials Networking

От 12 до 15 май, 2019 г., членовете на Комитета по управление на проекта H2020 Materials Networking проф. Георги Вайсилов (координатор на проекта), проф. Румен Цеков, проф. Тони Спасов, доц. Росица Николова и доц. Елена Василева, посетиха Университета в Кеймбридж, Великобритания.

Представяне на книгата „Дипломатическата кореспонденция между България и Германия“

В Заседателна зала 1 в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представена книгата „Дипломатическата кореспонденция между България и Германия“ на доц. д-р Бисерка Велева от Катедра „Западни езици“ към Факултета по класически и нови филологии. Събитието е част от програмата на традиционните Майски дни на културата на Университета.

Преподаватели от Софийския университет участваха в научно-образователен форум в Казахския национален университет „ал-Фараби“

Делегация от преподаватели на Софийския университет, ръководена от функционалния ректор проф. Мария Стойчева, беше на едноседмично работно посещение в един от водещите университети в Централна Азия - Казахския национален университет „ал-Фараби“.

92-ма успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествена церемония, на която успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото българско висше училище получиха своите дипломи. За периода 2 ноември 2018 г. – 30 април 2019 г. защитилите докторанти са 92-ма.

„Първа копка” за ефективен старт на СМР на лабораторен комплекс във Факултета по химия и фармация

На 4 юни 2019 г. в Заседателната зала на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалната церемония „Първа копка“ на лабораторен комплекс „Разработване, охарактеризиране и качествен контрол на продукти на растителна основа“. След завършване на ремонта, лабораторният комплекс ще бъде оборудван с нови апарати, сред които и оборудване за рентгеново разсейване при малки и големи ъгли, което ще бъде уникално за научните институции в България.

Млади журналисти от ФЖМК представиха успешни научни проекти, финансирани от Фонд „Научни изследвания“

Съвместно събитие на Фонд „Научни изследвания“ в партньорство с Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет събра представители на медиите – настоящи и бъдещи журналисти, техните преподаватели, научната общност и участници от неправителствения сектор. Те участваха в представяне на два успешни научни проекта, финансирани от ФНИ, чрез материали, подготвени от млади журналисти – докторанти, млади учени и специалисти по връзки с обществеността.

Магистърска програма „Превод“ към ФКНФ получи за трети пореден път Знака за качество „ЕМТ“ на Европейската комисия

На 4 юни 2019 г. Европейската комисия публикува списък с университетските програми, които предлагат висококачествено обучение по превод в ОКС „Магистър“ в съответствие със стандартите на мрежата „Европейска магистърска степен по превод“ (European Master's in Translation – ЕМТ). След изключително стриктен подбор от международна експертна комисия от оценители тези програми стават членки на мрежата ЕМТ и получават за срок от пет години запазения Знак за качество „ЕМТ“ на Европейската комисия.

Кариерен форум на Факултета по математика и информатика

Във Факултета по математика и информатика започна двудневният Форум на кариерното развитие под мотото "Знам и искам да го докажа". Организатор е Кариерният център към Факултета и информатика. Форумът се провежда за десети път, а тази година 78 фирми са заявили своето участие.

Софийският университет бе домакин на церемонията по награждаване на финалистите в CodeIT 2018/2019

В Аулата на Софийския университет се състоя награждаването на победителите в тазгодишния конкурс по програмиране CodeIT. През този състезателен сезон в него взеха участие над 200 младежи от 17 държави. Конкурсът се организира от софтуерната компания „Мусала Софт“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Премиера на студентска книга за бежанците

Близо двеста души посетиха Литературния клуб „Перото“, за да участват в представянето на студентската книга „Отвъд преградите“. Премиерата, организирана от Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на Факултета по журналистика и масова комуникация, се проведе на 3 юни 2019 г. и беше част от програмата на Майските дни на културата на Софийския университет.

Студентска кръгла маса по повод Световния ден на бежанците

Софийският университет бе домакин на студентска кръгла маса по повод Световния ден на бежанците. Събитието се провежда в рамките на проект към Факултета по педагогика, в сътрудничество с Българския съвет за бежанци и мигранти и Бежанско-мигрантската служба към Българския червен кръст. Партньори на събитието са „Каритас“ България и Съветът на жените бежанки.