Начало / Новини / Новини и събития / Президентът на Институт „Камойш“ изнесе академична лекция на тема „Португалският като световен език“

   
Президентът на Институт „Камойш“ изнесе академична лекция на тема „Португалският като световен език“

В рамките на посещението си в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посланик Луиш Фаро Рамош, президент на „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия, се срещна със студентите, докторантите и преподавателите от специалностите „Португалска филология“ и „Африканистика“ във Факултета по класически и нови филологии и изнесе пред тях академична лекция на тема „Португалският като световен език“.

На лекцията присъстваха г-жа Елена де Алмейда Коутиньо, извънреден и пълномощен посланик на Португалската република в София, д-р Анаиза Гордино, директор на Центъра по португалски език и култура „Камойш“ - София и лектор по португалски език и култура в Софийския университет.

7

При откриването на събитието проф. д-р Яна Андреева, отговорник на специалност „Португалска филология“ и координатор на модула „Лузофонска Африка“ в специалност „Африканистика“, подчерта важността на подписаното между ректора на Софийския университет и президента на Институт „Камойш“ споразумение за сътрудничество. По думите й, с учредяването на научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“ и включването й в световната мрежа от 50 катедри на Института „Камойш“ в престижни академични институции ще се допринесе за интернационализацията на българската португалистика и за активното й бъдещо сътрудничество с други водещи университети, в които португалският език, литература и култура се преподават и изследват.

1

От името на колегията на двете специалности, в които се изучава португалският език в Софийския университет, проф. Андреева изрази пред президента на Институт „Камойш“ благодарност към ръководената от него институция, както и към посолството на Португалската република в София и Центъра по португалски език и култура „Камойш“ – София за активната им подкрепа и сътрудничество в процеса на учредяване на катедрата „Жозе Сарамаго“ в Софийския университет.

6

В академичната си лекция посланик Луиш Фаро Рамош представи световното значение на португалския език, който е четвъртият най-разпространен в света език. Португалският се говори като официален език в деветте държави членки на Общността на португалоезичните държави – Португалия, Бразилия, Ангола, Гвинея Бисау, Екваториална Гвинея, Източен Тимор, Кабо Верде, Мозамбик, Сао Томе и Принсипе, а също и в Макао.

„Един език за целия свят – така определяме португалския, защото той е четвъртият най-разпространен език в световен план. Официален е във всичките 9 държави членки на Общността на португалоезичните държави и в Макао. Известната доскоро информация, че общо 261 милиона души на пет континента говорят португалски, като представляват 3.7% от световното население, вече не е актуална, защото броят на португалоговорящите хора по света расте експоненциално, като през последните месеци на 2019 г. вече достига близо 280 милиона. Португалоезичните страни заемат 7.25% от територията на Земята и според прогнозите през 2050 г. се очаква хората, които говорят португалски, да бъдат 380 милиона души“, каза Луиш Фаро Рамош.

2

По думите му, един от най-интересните факти, който свидетелства за значителната проекция на португалския език в световното пространство, е, че 158 милиона души използват португалския в Интернет, което го прави петият най-разпространен език в мрежата. Към 2017 г. хората, които използват португалския, са нараснали още и повече са единствено хората, които пишат в мрежата на китайски, арабски, малайски и руски.

Особено внимание посланик Рамош отдели на ролята на португалския език като официален език в редица световни организации, сред които са Европейският съюз, ЮНЕСКО, ООН, Африканският съюз, Организацията на американските държави, МЕРКОСУР и др.

Акценти в академичната лекция на посланик Луиш Фаро Рамош бяха представянето на актуалната езикова политика на Института „Камойш” в международния контекст, сред чиито цели се нареждат засилването на подкрепата в академичните институции, където португалският език и култура се преподават, разпространението на португалския език в началното и средното образование като майчин и чужд език, затвърждаването на връзките между културната дипломация и други области на португалската външна политика, както и засилването на присъствието на португалския език и култура в световното обществено пространство.

Президентът на Институт „Камойш“ посочи, че португалският се преподава като чужд език в много държави по света и именно подкрепата на обучението е една от мисиите на ръководената от него институция. Той отбеляза, че през 2018 г. езикът се е изучавал в 77 държави, към които през 2019 г. са добавени още четири – Азербайджан, Камерун, Казахстан и Гана. Интересът към изучаването на португалски език в академични институции по света расте през последните години. През 2016 г. студентите, изучаващи португалски език извън Португалия, са били малко над 89 000 души, а тази година те са повече от 110 000. Увеличава се също броят на преподавателите и образователните институции – както висши училища, така и училища от системата на средното образование, с които Институт „Камойш“ си сътрудничи. Нараства и броят на центрове по португалски език и култура на Института „Камойш“ и на научноизследователските катедри „Камойш“. С учредяването на катедра „Жозе Сарамаго” в Софийския университет “Св. Климент Охридски“ катедрите по света стават точно 50. „Ще си позволя да споделя с вас, че преди да дойда в България, говорих с Пилар дел Рио, съпругата на вече покойния писател, за да ѝ кажа радостната новина, че предстои да бъде открита нова катедра, която ще носи името на Жозе Сарамаго. И така делото на нейния съпруг, който до днес е единственият португалоезичен писател, отличен с Нобелова награда за литература, ще продължи да въздейства на хората - чрез всички, които се занимават с изследванията на творчеството му. Пилар се зарадва изключително много“, каза още Рамош.

4

Президентът на Институт „Камойш“ отбеляза с особено задоволство, че през 2020 г. предстои да бъде отбелязана за първи път в световен контекст датата 5 май, която е обявена от ЮНЕСКО за Световен ден на португалския език.

В края на лекцията студентите имаха възможността да зададат своите въпроси и да представят впечатленията си от обучението както в Софийския университет, така и редица португалски университети, в които имат възможност да пребивават за един или два семестъра в рамките на студентските мобилности по програма „Еразъм+“. Студентите и докторантите от специалност „Португалска филология“ изразиха голямото си удовлетворение от програмата „Еразъм+”, която не само им позволява да се потопят в естествена среда на португалския език, който са избрали да изучават, но и заради междукултурния обмен, защото, както споделиха, това е начинът, по който може да бъде опозната Португалия.

В края на срещата посланик Луиш Фаро Рамош благодари на всички студенти и преподаватели за интереса, който проявяват към португалския език и културата на всичките девет португалоезични държави по света, и отбеляза, че България и Софийският университет са прекрасен пример за партньорство и за високо качество на образованието в областта на португалистиката.