Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / За "Харвардските курсове" във в-к Капитал Кариери

   

05.02.2014

 

В статията "Уроци по бизнес" в-к Капитал Кариери от 31.01.2014 публикува информация за "Харвардските курсове" към Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски:

 

"Харвардските курсове" и Business Booster Sofia

 

"Вече пета година в Софийския университет се провеждат и т.нар. Харвардски курсове – Raising a Nation и Microeconomics of Competitiveness, които са разработени на основата на учебно съдържание на Harvard Business School и се водят от възпитаници на Харвардския университет, които са и инициаторите на проекта. Интересът е голям, като до момента през тях са преминали към 300 души. Обучението е по-скоро с фокус икономическа политика, отколкото бизнес и предприемачество или както казва един от създателите на курсовете, Асен Василев, "учим студентите как да направят една бедна държава богата".

 

Двама от завършилите курсисти - Николай Ангов и Кръстина Атанасова, вдъхновени от наученото, пренасят идеята и в Техническия университет, където в края на 2012 г. стартират проекта си Business Booster Sofia. И при тях курсовете са безплатни и се организират на доброволчески начала, а учебният план е разработен по модела на Харвардските курсове.
Обучението е разделено на два семестъра, като през първия се преподават теми, свързани с обща икономика и икономика на растежа, а във втория всичко, което е необходимо за стартиране на бизнес. Първата "учебна година" са "завършили" 10 човека, а тази година за курса са се записали общо 60 души, като от тях 20 са завършили успешно първия семестър, т.е. не са отсъствали и са участвали активно.

 

"Смятам, че това което правим, определено запълва празнота в образованието, особено по отношение на техническите специалности. В момента има много големи възможности за развитие на бизнес именно за хора с техническо образование и затова е важно да им предоставим възможност да научат нещо практично и полезно", казва Николай Ангов. Любопитно е, че почти до края на първата година от курса в университета дори не подозират за провеждането му. Впоследствие обаче, след като ректорът научава за него, заявява пълната си подкрепа, разказва Ангов."

 

Източник: Karieri.bg