Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Периодични обяви на ФКНФ / MP_KSK_2020 / Приложна лингвистика ПФ

   

Срок на обучение: 2 семестъра (за филолози);

 

3 семестъра (за неспециалисти)

 

Форма на обучение: редовна

 

 

 

Прием в програмата: от зимен семестър (за филолози)

 

от летен семестър (за неспециалисти)

 

 

 

Ръководител: доц. д-р Донка Мангачева

 

тел.: 02/9308 334

 

e-mail:mangacheva@uni-sofia.bg

 

www.lita-edu.eu

 

 

 

 

 

Магистърската програма Приложна лингвистика има специализиращ характер и е предназначена за специалисти – филолози, завършили квалификационната степен „бакалавър“, както и за неспециалисти – бакалаври от други хуманитарни специалности, владеещи португалски език.

 

Приложна лингвистика е действаща магистърска програма с ежегоден прием от 2004 г.

 

Учебният план предвижда за неспециалистите задължителен начален подготвителен модул в продължение на един семестър. Обучението в Подготвителния базов модул се осъществява през летния семестър на учебната година преди началото на учебния процес в Магистърската програма по приложна лингвистика. Подготвителният базов модул включва основни дисциплини от Учебния план на бакалавърската степен на специалността Португалска филология. Обучението се осъществява по учебните програми на тези дисциплини в ОКС „бакалавър“, като кредитите, които се набират от този модул, са 30.

 

Титулярите на всички дисциплини са водещи специалисти в съответната област. Отвореният и гъвкав формат на програмата дава възможност на магистранта да състави сам учебния си план по приоритети.

 

Програмата е организирана в един основен модул с минимален брой задължителни дисциплини, който се надгражда с един от двата специализиращи модула (ЛИНГВИСТИКА или КОМУНИКАЦИЯ). Във всеки от специалиращите модули се предлага и избор на предпочитани дисциплини. По избрания от магистранта модул трябва да се наберат не по-малко от половината от кредитите, предвидени за избираеми дисциплини по семестри. В зависимост от интересите на обучавания, останалите кредити се допълват от дисциплини от другия профилиращ модул или от общоизбираемите дисциплини в учебния план. Тази възможност позволява магистрантът да се обучава и по двата предлагани модула и да завърши програмата с две специализации – ЛИНГВИСТИКА и КОМУНИКАЦИЯ. В общоизбираемите дисциплини се предвижда практикум по превод и обучение по чужд език. Магистрантът има право да набира кредити и от дисциплини, предлагани от други магистърски пррами в Софийския университет.

 

Магистърската програма завършва с подготовка и защита на магистърска дипломна работа.

 

Програмата дава възможност за разширяване и усъвършенстване на филологическата подготовка на студентите, ориентирана към тяхната езиковедска или комуникативна насоченост. Завършилите са висококвалифицирани специалисти с широки професионални умения за упражняване на професии, изискващи отлично владеене на съответния език, теоретична езикова компетенция, гъвкави комуникативни умения в най-разнообразни обществени, културни и образователни сфери, стратегически и творчески подход към проблемите на общуването.

 

Придобилите образователно-квалификационната степен „магистър“ по тази програма биха могли да намерят професионална реализация в културни институции, средства за масова информация, международни представителства, в научни институти, висши учебни заведения и другаде, където се изисква хуманитарно образование, съчетано с професионално владеене на съответния език и със задълбочени познания в областта на приложната лингвистика.

 

 

Условия за кандидатстване:

 

а) общ успех (средноаритметично от общия успех по време на следването и държавния изпит) най-малко „добър“;

 

б) неспециалистите трябва да владеят португалски език, чието ниво се удостоверява с документ при кандидатстването или с писмен изпит;

 

в) събеседване с комисия, задължително за всички кандидатстващи, като оценяването се извършва въз основа на езиковите и комуникативните им умения.

 

Програма за събеседване

 

1. Мотиви за обучение в програмата и евентуален принос към развитието ѝ.

 

2. Представяне на притежаваната образователна и професионална квалификация, съществени лични качества, собствени изяви и резултати.

 

3. Конкретни интереси и планове за бъдеща професионална реализация.

 

4. Предпочитания към определен специализиращ модул, очаквани предизвикателства.

 

5. Представа за основните сфери, в които се развива приложната лингвистика, както и за най-съществените постижения в тази област.

 

6. Въпроси към комисията.

 

Комисията оценява по шестобалната система способността на кандидатите аргументирано да обосновават идеите си, езиковата култура и комуникативната им компетентност.