Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Конкурс за превод на поезия от чужд на български език език под надслов “Светът е в нас чрез езика и писмеността”

   

Уважаеми студенти,

Факултетът по класически и нови филологии в СУ „Св. Климент Охридски“ е уникално място, в което се срещат езици и култури от цял свят. Удоволствие за нас е да ви поканим в общофакултетската инициатива, която празнува както езиковото многообразие на нашата планета, така и красотата на българския език.

 

По повод националния празник 24-ти май и в рамките на майските Климентови дни обявяваме :

 

Конкурс за превод на поезия от чужд на български език под надслов Светът е в нас чрез езика и писмеността

 

 

Регламент за участие:

  1. В конкурса могат да участват само студенти от различните специалности на ФКНФ.
  2. Конкурсът е отворен за студенти в бакалавърска, магистърска и докторска степен.
  3. За всеки език има предоставени от катедрите текстове на съвременни автори. Участниците избират един текст за превод от чужд на български език.
  4. Един кандидат може да участва в конкурса с превод от различни езици без ограничение, но за всеки отделен език изпраща отделен мейл със своята кандидатура и превод.
  5. Текстовете за превод са приложени.
  6. Преводите се изпращат като прикачен файл на имейл адрес: publicrelations.fcml@gmail.com със заглавие Светът е в нас чрез езика и писмеността – конкурс по превод. Конкурсът е анонимен. В прикачения файл с преводите не трябва да има лична информация.
  7. Данните за авторите на превода - трите имена, телефон за връзка, специалност, курс се изписват в текста на имейла и се засекретяват предварително, за да се гарантира анонимността.
  8. 8. Краен срок за изпращане на преводите е 7-ми май 2024 г., 23.59 ч.
  9. Всяка катедра/специалност, която предлага текст за превод, определя и свое жури, с участието на изявени специалисти в областта на превода на художествена литература и поезия.
  10. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на публично честване в зала Театрална на Студентски театър „Алма Алтер“ на 23 май 2024 г. от 16.00 ч. Наградите ще се връчват от официални лица и председателя на журито професор Амелия Личева.
  11. Избрани преводи ще бъдат публикувани на сайта на Факултета по класически и нови филологии, както и на сайта на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и др.
  12. Предвижда се на победителите в конкурса за превод от различни чужди езици да бъдат присъдени първи специални награди, а за останалите участници - поощрителни награди и приятни изненади.
  13. Решението на журито не подлежи на оспорване.

 

Пожелаваме успех на всички участници в конкурса !

от екипа на организаторите

 

Текстове от съответният език за превод на български:

азербайджански англо-американски арабски испански италиански
от корейски немски норвежки език португалски румънски
турски унгарски , ирански френски японски казахски