Начало / Университетът / Факултети / Медицински факултет / Структура / Катедри / Хирургически болести, акушерство и гинекология

   
Хирургически болести, акушерство и гинекология

Учебна дейност:

Катедра „Хирургически болести, акушерство и гинекология“ включва преподаватели от специалностите хирургия, урология, сърдечна и съдова хирургия, ортопедия и травматология, очни болести, оториноларингология, акушерство и гинекология.

Тук се обучават студенти от специалностите медицина, медицинска рехабилитация и ерготерапия и здравни грижи. Преподавателите са изградени специалисти в съответната област с разширени познания и клиничен опит.

Програмите за обучение на студентите са утвърдени и акредитирани. В условията на модерна инфраструктура и със съвременни мултимедийни лекции се представя учебният материал в пряка връзка с клиничната практика. Учебният процес се подпомага от хонорувани асистенти за всички специалности в катедрата.

Академичен състав:

Акад. д-р Венко Александров, дмн

 

Проф. д-р Божимир Петровски, дмн

Проф. Божимир Петровски е началник на Клиниката по очни болести от февруари 2011 г. В болница „Лозенец“ той се занимава с организирането на работния процес в очната клиника, подготовка на медицински кадри като лектор и издаване на научни разработки с чуждестранни клиники. В периода 2010–2011 г. проф. Петровски работи като гост професор в Университетската очна клиника в гр. Берн, Швейцария, където извършва клинични изследвания на сенилната макулна дегенерация (СМД). От 1997 до 2010 г. Петровски работи в Royal Hospital, Life Line Hospital , Абу Даби (ADNOK) като старши консултант по очни болести и консултант към Кралския двор на Абу Даби. Тук проф. Петровски се занимава и с обучение на специализанти. В периода 1996–1997 е гост професор в Университетската очна клиника в гр. Мюнхен, Германия, където специализира витрео-ретинална хирургия, електронна микроскопия, пролиферативна витреоретинопатия (PVR). Преди това проф. Петровски работи в Института по очни болести към Медицинска академия – София, като доцент и впоследствие като професор (старши научен сътрудник І степен). Негови основни дейности в Института са внедряване на първите лазерни операции на ретината, стъкловидно тяло и лазерна ирис пластика в България, внедряване за пръв път в България на витреоретинални операции и ендотампонада с газ и течен силикон при отлепване на ретината и PVR като заместители на стъкловидното тяло, внедряване за първи път в България на различни видове силиконови импланти при отлепване на ретината и силиконови вътреочни лещи при операции на катарактата. Проф. Петровски е стипендиант на Фондация „Александър фон Хумболт“ в Макс Емилиян университет (Мюнхен), където се занимава със специализация и изследване в областта на PVR, моделиране на PVR с трансплантация на пигментния епител на ретината и фибробласти в стъкловидното тяло, диабетна ретинопатия и витреални кръвоизливи.

 

Проф. д-р Георги Едрев, дмн

 

Доц. д-р Георги Георгиев, дм

Доц. д-р Георги Георгиев е специалист хирург и кардиохирург. През 1991 г. става доцент. Професионалният му път минава през Районна болница – Берковица, ІІІ градска болница и МА – София, където е главен асистент. В периода 1994 г. и до сега доц. д-р Георгиев е началник на отделение/клиника, а от 2009 г. е преподавател в МФ на СУ „Св.Климент Охридски“.

 

Доц. д-р Веселин Кожухаров, дм – ръководител на катедрата

Доц. д-р Веселин Кожухаров е специалист ортопед и травматолог. През 2002 г. става доцент, а през 2006 г. специализира ендопротезиране на стави в Медицински университет – София. Специализант е по микрохирургична дисекция на свободни ламба в Университета Сент Люк, Брюксел, Белгия, остеопластично лечение на костни дефекти в УБ „Св. Анна“ София., по ортопедия в клиника на Университета Дюк, Дърам, САЩ, и наблюдател в клиника по спортна травматология на Университета Тюлейн, Ню Орлианс, САЩ; първа пътуваща специализация по детска ортопедия в Брюксел, Белгия, Париж, Тулуза и Монпелие, Франция, ендопротезиране на стави в Медицинския университет – София, Revitan Course за ревизионно ендопротезиране на тазобедрената става във Виена, Австрия, спонсориран от Zimmer, колянно ендопротезиране и ревизионно протезиране NexGen – Zimmer, Stolzalpe, Austria, динамична остеосинтеза AIOD, Загреб, спонсориран от Stryker.

Преди да се присъедини към екипа на УБ „Лозенец“, доц. д-р Кожухаров работи като лекар в ДУБ „Св. Анна“, като доцент в Русенски университет „Ангел Кънчев“. В периода 2007–2009 г. Веселин Кожухаров заема длъжността началник сектор „Ортопедия и травматология“ в УБ „Лозенец“, а от 2009 г. до сега оглавява Клиниката по ортопедия и травматология и преподава в Медицинския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Има 64 научни публикации, 13 в чужбина и 51 на български език.

 

grigorov

Д-р Явор Григоров, дм

Д-р Явор Григоров, дм е роден в Бургас, потомствен лекар четвърто поколение. Завършва медицина във ВМИ – Варна през 1986 г. и работи последователно във всички нива в системата на българското здравеопазването, от селска здравна служба до университетска болница. Придобива специалност по Ортопедия и травматология, Спортна медицина и преминава следдипломна квалификация по Гръбначна хирургия и Ендопротезиране на стави. Единадесет години завежда сектор по Ортопедия и травматология в Университетска болница в гр. Сабрата – Либия и е консултант в Африкански онкологичен институт в същия град. Отличен е с почетна грамота. Защитава дисертация за костни инфекции и придобива научна степен ,,Доктор“. Член е на Съюза на учените. От 2011 г. работи в Болница ,,Лозенец“ и е главен асистент в СУ ,,Св. Кл. Охридски“.

 

Доц. д-р Здравко Лазаров, дм – заместник-ръководител на катедрата

Доц. д-р Здравко Лазаров е специалист по хирургия и съдова хирургия. През 1982 г. той специализира военно-полева хирургия, а през 1989 г. става доцент. През 1992 г. той завършва бизнес мениджмънт и от 2006 г. до сега работи в Болница „Лозенец“. През 2009 г. доц. Лазаров става преподавател в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Д-р Радосвет Горнев е специалист по хирургия с над 20-годишен опит в общата и коремната хирургия при доброкачествени и злокачествени заболявания на гастроинтестиналната система, жлъчно-чернодробната и панкреасната хирургия, хирургия на млечната жлеза, спешна хирургия, лапароскопска хирургия. Специализирал е в Кливланд клиник – САЩ, Сьодертале – Швеция, Истанбул – Турция, Любляна – Словения.

Член на Българското хирургично дружество
Редовен член на Американската асоциация на колоректалните хирурзи от 2004 г.
Редовен член на Международната асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози (IASGO) от 2011 г.
От 2011 г. хоноруван преподавател в МФ към СУ „Кл. Охридски“.

 

didaKazakova

Доц. д-р Дида Казакова

Доц. д-р Дида Казакова е завършила Медицинска академия, София. Завършила е клинична ординатура по очни заболявания в Институт "Хелмхолц" Москва. Специализирала е в областта на глаукомата в Тел Авив, Лондон, Лозана, Кьолн, Базел, Лайпциг. През 1999 г. печели стипендия на Европейското дружество по глаукома. С тази стипендия в Германия тя защитава докторска дисертация под ръководството на проф. Гюнтер Криглщайн. От 2009 г. работи в Университетска болница "Лозенец". Избрана е за доцент по офталмология през 2013 г. Доцент Д. Казакова е каненa редовно като гост-лектор на световни конгреси по офталмология: Абу Даби (2009 г.), Москва (2013 и 2014 г.), Аликанте (2016 г. в Международен конгрес по хирургия – секция „Хирургия на глаукомата”). Доц. Казакова е удостоена с награда на Европейското дружество по Офталмология за преподаватели за 2015 г. Тя е автор на раздел в Американското издание Nova Science Publishers “Focus on Glaucoma Research”.

 

 • Ас. д-р Васил Козаров – административен асистент
 • Ас. д-р Делян Еврев
 • Ас. д-р Константин Грудков
 • Ас. д-р Азис Алейдин Азис
 • Ас. д-р Росен Разбойников
 • Ас. д-р Пейо Мишев
 • Ас. д-р Ясен Мутафов
 • Ас. д-р Славена Стойкова
 • Ас. д-р Александър Райнов, дм
 • Ас. д-р Димитрина Едрева
 • Ас. д-р Мирослав Зашев