Начало / Университетът / Факултети / Биологически факултет / Архив / Преподаватели и служители / Проведе се първата Работилница "Млади биолози" - от България до Япония

   

На 18.03.23 в учебна лаборатория 165 на катедрата по Обща и промишлена микробиология, Биологически факултет на Софийски университет „Св, Климент Охридски“ се проведе първата Работилница "Млади биолози" - от България до Япония.

Събитието е първият съвместен проект между Биологически факултет и Японски културен център „Кокоро“. Работилницата беше ориентирана към деца на възраст 8 – 13 години. По време на събитието децата се запознаха с ролята на „добрите“ и „лошите“ микроорганизми за здравето на хората. Добиха основни знания за видовете бактерии и как изглеждат те – всичко поднесено на разбираем, „детски“ език. Проследихме и се запознахме с полезните бактерии в българското кисело мляко, като изследвахме 5 марки, предлагани на пазара, както и в традиционна японска ферментирала храна - нато. Децата се научиха да правят микроскопски препарати и да наблюдават обекти със светлинен микроскоп. Децата научиха кой е д-р Стамен Григоров – откривателят на млечно-киселата бактерия Lactobacillus bulgaricus и защо българското кисело мляко се почита в Япония, както и за дългогодишно сътрудничество между двете страни.

 

Японски културен център „Кокоро“ сърдечно благодари на ръководството на Биологически факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и специално на д-р Йоана Кижева, която ни разкри много тайни и ни въведе в този интересен, научен свят.

 

Благодарим! Беше вълнуващо и наистина впечатляващо.

 

Поглед към атмосферата на събитието

1
2
3
4
5
6
7
9
10
12
13
14
15