Начало / Университетът / Факултети / Физически факултет / Архив / Успешни събития и участия / Българското участие в европейската олимпиада по физика

   

От 19.06 до 26.06.2021 г. се проведе V Европейска олимпиада по физика (EUPhO). В състезанието взеха участие общо 219 ученика от 46 държави. За втора поредна година състезанието се проведе онлайн и отново вместо реален експеримент учениците използваха софтуер, с който симулираха данни за двете задачи от експерименталния кръг. Работата на учениците беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видео връзка.

Отборът, участвал в олимпиадата (първите 5 от Националния кръг)

За нашите участници олимпиада се проведе във Физическия факултет на Софийския университет, където успоредно със състезанието течеше и подготовката на разширения отбор за международната олимпиада по физика (IPhO). Подготовката на отбора беше водена от проф. Мирослав Абрашев, проф. Виктор Иванов и доц. Димитър Мърваков. Една от целите на подготовката е да се определи крайният отбор за IPhO. Тази година отборите за EUPhO и IPhO са едни и същи и имат следния състав:

Александър Проданов, 11 клас, ППМГ Казанлък (златен медал);
Васил Николов, 12 клас, ПЧМГ София (златен медал);
Явор Йорданов, 11 клас, НПМГ София (бронзов медал);
Виктор Василев, 12 клас, СМГ София (бронзов медал);
Александър Илиев, 12 клас, СМГ София (бронзов медал);

Ръководители на отбора за EUPhO бяха гл. ас Нено Тодоров и Георги Александров (студент във ФзФ на СУ).

„Разширен отбор“ - първите 10 на Националния кръг на олимпиадата по физика