Начало / Университетът / Факултети / Физически факултет / Архив / Обяви и покани / Физическият факултет отваря своите врати на 29 септември като част от Европейската нощ на учените

   

Традиционно, Физическият факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ ще отвори своите врати по повод Европейската нощ на учените, която през 2023 г. ще се проведе на 29 септември. Локацията е Физически факултет (адрес: гр. София, бул. Джеймс Баучър 5), като събитието ще започне от 18 и ще продължи до 22 часа.

eu_researchers_night_23

От 18 часа всички посетители ще могат да се насладят на демонстрационни щандове, където учени, преподаватели, млади учени и студенти, заедно с партньорите ни от „Университет за деца“, ще представят експерименти от различни области на физическите науки. Демонстрациите са подходящи за всички възрасти и целят да покажат, че науката от най-ранна възраст е интересна, достъпна и занимателна.

Лекционната програма ще започне от 20:00 часа, като по повод Европейската нощ на учените 2023 ще бъде организирано специално издание на „Грация и гравитация“ – формат, който среща учени, поети и музиканти в триъгълника на знанието.

 

Научни демонстрации от 18:00 до 20:00 часа:

 

- Как да се ориентираме в метеорологичното време?

Учени от катедра „Метеорология и геофизика“ ще направят демонстрация на синоптична карта и ще разкажат повече за науката зад прогнозата за времето

- Забавни физични експерименти

Катедра „Физика на кондензираната материя и микроелектроника“ ще представи занимателни опити от почти всички фундаментални области на физиката: механика, термодинамика, електромагнетизъм, трептения, вълни и оптика.

- Как да си построим наноспътник?

Млади учени от катедра „Радиофизика и електроника“ и студенти от магистърската програма по „Аерокосмическо инженерство и комуникации“ ще покажат кои са основните системи и как функционира един наноспътник.

- Как откриваме екзопланети?

Българският екип зад проекта за търсене на екзопланети EXO-RESTARТ към катедра „Астрономия“ ще покаже демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, както и какви са необходимите условия за това, една планета да бъде наречена „близнак на Земята“.

- Демонстрации на нашите партньори от „Университет за деца“

Екипът демонстратори ще покаже разнообразни експерименти за малки и големи, включително опити по физика на газовете, електричество и магнетизъм, нагледно представяне на траекториите на спътници и много други.

 

Лекционна програма за „Грация и Гравитация №24“

в Европейската нощ на учените 2023

 

Време: 29 септември 2023 г. , начало 20:00 ч

Пространство: Фоайе на сграда А на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“

Грация и Гравитация (https://dualis.wordpress.com/грация-и-гравитация) е форум за физици, поети и музиканти, възникнал през 2008 г. по идея на проф. Миглена Николчина. Организатори на първите 5 прояви са Студентския кръжок по астрономия в лицето на Николай Качаров и Веселина Калинова и Катедрата по теория на литературата, представяна от Камелия Спасова и Мария Калинова. През 2011 г. проф. Николчина подарява формата на Катедрата по астрономия, като доц. Петко Недялков се заема с неговото куриране (https://astro.phys.uni-sofia.bg/grace-and-gravity/). Във формата са се изявяват поети и музиканти с различно светоусещане, а сред имената на лекторите се разпознават успешни съвременни български учени.

GG2023

В двадесет и четвъртото издание ще участват представителите на Националното музикално училище „Л. Пипков“ Яна Пиларска (певица на народни песни) и Данко Пиларски (тамбура). Д-р Петър Ефтимов, преподавател от Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и любител-астроном, един от випускниците на магистърска програма по “Астрономия и популяризация на астрономията” на Физическия Факултет към СУ, ще представи научно-популярна лекция на тема „Животът – възможни светове“, а доц. д-р Петко Недялков ще чете любими стихотворения от своите книги: „Другото небе“ (2008), „Букет“ (2013) и „БЕЗсъНИЕ“ (2021).

Събитието е подкрепено по проект “Изследователи в триъгълника на знанието” (K-TRIO), финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа“, дейности „Мария Склодовска Кюри“.