Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2019 / Състезателите от Националния отбор по химия спечелиха четири медала на 51-та Международна олимпиада по химия в Париж

   

На проведената от 21.07.2019 г. до 30.07.2019 г. в Париж 51ва Международна олимпиада по химия (51 IChO) българските олимпийци спечелиха четири медала. В олимпиадата участваха 300 състезатели от 80 страни.

51_IChO_Bg_team

Традиционно нашият отбор се представя достойно – вече трета година се завръща със златен медал. Тази година златото е за Евгени Стателов (12 клас) от ЕГ „Пловдив”, сребърният медал – за Камен Петров (12 клас) от НПМГ „Акад. Л. Чакалов” и бронзовите – за Дамян Франгов (11 клас) от СМГ „Паисий Хилендарски“ и Михаил Паскалев (12 клас) от НПМГ „Акад. Л. Чакалов”.

51_IChO

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл Охридски”. В подготовката на отбора участваха преподаватели от Факултета по химия и фармация, членове на Националната комисия за организиране и провеждане на олимпиадата по химия и опазване на околната среда.

 

Подготовката и участието на отборите в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.