Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2019 / Посещение на студенти от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски“ в LB Bulgaricum

   

На 20 и 27 март, 2019 г. студенти от Факултета по химия и фармация на СУ“Св. Кл. Охридски“ посетиха LB Bulgaricum - единствената държавна фирма в областта на млекопреработването в България. Дружеството е правоприемник на интелектуалната собственост, лицензионната дейност и експортните позиции на Държавното стопанско обединение “Млечна промишленост”, създадено през 1965 година. То притежава патента и оригиналната технология за производство на закваски за българско кисело мляко и млечни продукти.

Посещението бе в рамките на учебно-производствената практика на студентите от III курс специалност „Химия“, IV курс специалност „Екохимия“ и IV курс специалност „Инженерна химия и съвременни материали“.

1

Домакините от LB Bulgaricum показаха основните етапи от произовдството на закваски и представиха съхраняваната в компанията уникална колекция от над 900 млечнокисели бактерии и над 100 различни комбинации закваски. Студентите имаха възможността да се запознаят и с дейността на специализираните лаборатории, в които се извършва цялостен физико-химичен и микробиологичен анализ и контрол на мляко, млечни продукти, суровини и материали, използвани при преработката на мляко. Наред с технологичните и научни познания, които студентите придобиха, те получиха и много практически знания и съвети, свързани с ползите от консумацията на кисело мляко и млечни продукти.