Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / 55 Международна олимпиада по химия Цюрих, Швейцария (55 IChO)

   

Блестящо представяне на Българския отбор на Международната олимпиада по химия!

 

В периода 16.07.2023 – 25.07.2023 г. се проведе 55 Международна олимпиада по химия с домакин ETH, Цюрих.

В състезанието участваха 325 ученици - представители на 86 страни и 8 индивидуални състезатели.

По време на експерименталния кръг състезателите работиха по три експериментални задачи, свързани с органичен синтез, титруване и качествен анализ, 10 теоретични задачи от различни съвременни области на химията.

Българските ученици се представиха блестящо!

Български отбор по химия_медали

Виктор Делянов Лилов – ученик от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски", гр. София и Крум Найденов Александров – ученик от 12 клас на МГ "Гео Милев", гр. Плевен, завоюваха златни медали.

Преслав Ивайлов Георгиев и Явор Ивайлов Христов – ученици от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски", спечелиха сребърни медали.

Български отбор по химия 2023

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Български отбор по химия-посрещане

Крум Александров е избрал да продължи образованието си във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Отборът по химия благодари на „Българска лабораторна корпорация“ ЕООД и на „Лабприм“ ЕООД за финансовата подкрепа на българския отбор за участие в това най-престижно състезание.

Поздравления за учениците, техните учители, за всички колеги от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“, членове на Националната комисия за организиране и провеждане на Олимпиадата по химия и опазване на околната среда, участвали в подготовката на отбора!