Начало / Университетът / Факултети / Биологически факултет / Архив / Преподаватели и служители / Изложба - "ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ"

   
12241399_835335479912628_2139093476802851369_n

 

Уважаеми колеги,

Каним Ви да посетите изложбата "ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ".

Експозицията ще бъде изложена в централното фоайе на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски", бул. Цар Освободител 15, от 18 до 21 ноември.

Откриването на изложбата е на 18 ноември 2015 г. от 18:00 часа.

За първи път в България се прави опит да бъде показана връзката между изкуството, науката и опазването на дивата природа. Изложбата, като част от един по-мащабен проект, има за цел да покаже именно това. Тя съпътства Първата национална конференция по реинтродукция на консервационно значими видове в България. Всички видове растения и животни, които са обект на подобни проучвания и дейности, са показани в изложбата. Тя поставя акцент върху проблема за ролята на художникът, който се стреми към намирането на баланс и хармония между необходимото точно следване на натурата и своя собствен артистичен подход. В нея са събрани голям брой илюстрации, публикувани в научни издания, плакати, брошури и други информативни материали, както и нови, непоказвани до сега произведения. Показани са работи на съвременни български илюстратори, поставили основите на научната илюстрация у нас. Редом с тях са представени и техни по-млади последователи, чиито принос в същата област вече е не по-малък.

Възможност за участие в изложбата бе предоставена и на други автори, посредством организирането на конкурс. Той също бе озаглавен "Голямото завръщане" и се проведе през м. октомври. Конкурсът успя да вдъхнови голям брой хора, както художници, така и любители, за които рисуването е по-скоро хоби. В него се включиха над 40 автори с повече от 60 произведения. Победителите са разпределени в две групи по 12 произведения.

Текст: Христина Грозданова - изкуствовед, куратор на изложбата, член на Организационния комитет на Конференцията