Начало / Университетът / Центрове / Университетски център за изследване на религиите / Събития / Публична лекция "Хиндуистката сакрализация на пространството: места за поклонничество и ритуални шествия сред хиндуистките диаспори" на проф. д-р Кнут Якобсен

   

По повод 40-годишнината от създаването на специалност "Индология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Центърът за изследване на религиите съвместно с Катедра "Класически изток" бе домакин на публична лекция, изнесена на английски език от изтъкнатия специалист по религиознание проф. д-р Кнут Аксел Якобсен от Университета в Берген.

 

Резюме

Хиндуистките места за поклонничество и поклоннически традиции извън Южна Азия са част от явление, което се нарича хиндуистки диаспори и подчертава значението на миграцията и последващите продължителни връзки със страната на произход. Поради миграцията свещената география на хиндуизма вече не е ограничена само до индийската или южно- и югоизточноазиатската свещена география, а обхваща целия свят. Хиндуистите от Южна Азия са сакрализирали нови пространства по целия свят. Точно както всички реки могат да станат Ганг, хиндуистките божества вече са достъпни навсякъде. Настоящата лекция развива тезата, че създаването на свещени хиндуистки места е един от начините, по които религиозни традиции, идентифицирани като хиндуистки и исторически разпространени в Южна Азия, сега се разпространяват по целия свят чрез хиндуистките диаспори. Лекцията представя типология на хиндуистките поклоннически места в хиндуистките диаспори. Глобалният обхват на хиндуистките свещени места и география показва, че индусите сакрализират пространства навсякъде, където се установяват, без да се ограничават само до Индия, а срещи с хиндуистки богове и богини могат да се случват навсякъде, където живеят индуси.