Начало / Университетът / Центрове / Университетски център за изследване на религиите / Събития / Дискусия на тема "За религията, политиката и секуларизма след "Шарли Ебдо"

   

Академична дискусия на тема
"За религията, политиката и секуларизма след "Шарли Ебдо"

Организирана от Университетския център за изследване на религиите съвместно с Културния център при СУ "Св. Климент Охридски"
17 февруари 2015 г., СУ "Св. Климент Охридски", Нова конферентна зала

Чрез тази дискусия Университетският център за изследване на религиите в сътрудничество с Културния център при СУ положи началото на академичен публичен дебат по кръг от все по-важни общественозначими въпроси, сред които:
Какво всъщност се случи на 7 януари 2015 г. в Париж? Какво общо има с тези събития религията и в частност – ислямът? Как трябва да бъде третиран проблемът с изострянето на отношенията между някои религиозни идентичности и характерния за либералната демокрация секуларизъм? Необходимо ли е преосмисляне на досегашните либералнодемократични модели в Европа и определени аспекти на мултикултурализма? Какъв е българският модел за третиране на религиозните различия в обществения живот?

Водещ: доц. д-р Симеон Евстатиев – катедра "Арабистика и семитология", ръководител на Университетския център за изследване на религиите при СУ

Участници:

  • проф. д-р Александър Кьосев – катедра "Културология", ръководител на Културния център при СУ
  • д-р Сефер Хасанов – Висш ислямски институт
  • проф. дфн Владимир Градев – катедра "Културология", СУ
  • проф. дфн Георги Каприев – катедра "История на философията", СУ
  • проф. дфн Стилиян Йотов – катедра "История на философията", СУ
  • доц. д-р Огнян Минчев – катедра "Политология", СУ
  • проф. дфн Пламен Макариев – катедра "Философия", СУ

В дискусията се включиха и други изследователи от различни дисциплини, журналисти и последователи на религиозни общности. Събитието беше отразено от университетската телевизия на СУ "Алма матер", както и от други медии.