Начало / Новини / Новини и събития

   
Международна научна конференция „Литература и техника”

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет започна международната научна конференция „Литература и техника”. Тридневният научен форум се провежда в рамките на проекта за млади учени „Литература и техника. Изобретяване на Модерността в българската литература“ към Фонд „Научни изследвания“.

Софийският университет е партньор по проект AgroLabs-AgroFood Innovation Clusters

По Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020” Биологическият факултет към Софийския университет, Катедра „Екология и опазване на природната среда“, спечели и започна работа по изпълнението на проект: “AgroLabs-AgroFood Innovation Clusters”, акроним на проекта: „AgroLabs“. Проектът е на обща стойност 956 303,00 евро, от които 85% е безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и 15% е национално съфинансиране. Ръководител на проекта от страна на Университета е доц. д-р Валентин Богоев.

Дни на Константинос Кавафис в София

В Софийския университет се проведе кръгла маса с дискусия на тема: „Международният отзвук от творчеството на Кавафис: една гръцко-българска среща“, организирана от специалност „Новогръцка филология“ и Сдружение „Аристотел – културен мост", в сътрудничество с Гръцката фондация за култура и под егидата на посланика на Република Гърция в България. Научният форум се проведе в рамките на Дните на Кавафис в София.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Катарският университет подписаха Меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и президентът на Катарския университет д-р Хасан Рашед Ал-Дерхам подписаха Меморандум за сътрудничество с цел установяване на ефективни академични отношения и културни връзки.

Награждаване на победителите в конкурсите на Университетската библиотека и фейсбук страницата „Класически ЦУБър”

Във фоайето на Централната университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ бяха обявени победителите във фотоконкурса за авторски фотографии на тема "Сесия в Университетската библиотека" и победителите в играта „ЦУБ Куиз“. На специалната церемония бе отличен и носителят на приза „Класически ЦУБър”.

Със средства от „Билла България“ бяха обновени пет лаборатории във Факултета по химия и фармация на Софийския университет

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ официално бяха открити пет учебни лаборатории, обновени напълно със средства, предоставени от „Билла България“ ЕООД.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 3 март 2018 г. ни напусна доц. д-р Елка Дроснева, дългогодишен преподавател в Историческия факултет на Алма матер.

В Софийския университет започна международна научна конференция „Балканите и Европа в Източната криза (1875–1881 г.)“

В Аулата бе открита международна научна конференция на тема: „Балканите и Европа в Източната криза (1875–1881 г.)“, организирана от Историческия факултет на Софийския университет. Събитието е част от програмата за честванията във връзка със 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878) и възстановяването на българската държавност и е финансирано от Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма матер".

800 студенти повече ще получават стипендии през летния семестър на учебната 2017/2018 година

По предложение на Студентския съвет, съгласувано с Комисията по стипендиите, Ректорът на Софийския университет утвърди броя и размерите на стипендиите по успех за летния семестър на учебната 2017/2018 година. Стипендии по успех ще се изплащат на 3 000 студенти, с 800 студенти повече от зимния семестър на учебната година. Размерите им са запазени спрямо тези през зимния семестър.

Представители на Софийския университет бяха отличени за изключителен принос в изследвания, провеждани в ЦЕРН

Колаборацията CMS връчи годишните си награди за изключителен принос на млади учени в реализацията на програмата и за изследвания през 2017 година. Сред наградените са двама представители на Софийския университет - Тодор Иванов и Петър Црънчев.

Представяне на монографията „Игра в обучении русскому языку как иностранному. Исследование игры как образовательного феномена“

На 27.02. 2018 г. в библиотеката на Руския културно-информационен център в София беше представена новата книга на доц. д-р Илка Бирова, преподавател в Катедрата по руски език на Факултета по славянски филологии в Софийския университет, „Игра в обучении русскому языку как иностранному. Исследование игры как образовательного феномена“.

Работилница за мартеници в Алма матер

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе ежегодната творческа работилница за мартеници. Събитието бе организирано от преподавателите и студентите от Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Алма матер.

Академичният съвет прие промени в таксите за обучение в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2018/2019 г.

На заседание, проведено на 28 февруари 2018 г., Академичният съвет на Университета прие промени в годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за някои специалности в част от факултетите на Софийския университет за учебната 2018/2019 г.

В Алма матер се проведе цикъл лекции, посветени на Кабо Верде

Във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет гостува Катарина Кардозо от Университета „Жан Пиаже“ в Република Кабо Верде. Тя изнесе цикъл лекции на тема „Кабо Верде – минало, настояще и бъдеще“ в рамките на академичния обмен по програма „Еразъм+“.

В Софийския университет бе открита изложбата „Да обичаш дивото. Монголия“

В Галерия „Алма матер“ бе открита изложба с фотографии на тема „Да обичаш дивото. Монголия“, организирана от Културния център на Софийския университет. Експозицията може да бъде разгледана до 16 март 2018 г.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 24 февруари 2018 г. ни напусна проф. д-р Пенка Караиванова. Опелото ще се отслужи на 28 февруари 2018 г. в 12.00 часа в храм "Възнесение Господне", бул. „Ситняково“.

Обществено обсъждане на идеен проект за Закон за движение по пътищата и проблеми, свързани с безопасността на движението

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя обществено обсъждане на идеен проект за Закон за движение по пътищата и проблеми, свързани с безопасността на движението. Организатори на събитието бяха Софийският университет и Институтът за пътна безопасност.

Тодоровден в Университетската ботаническа градина Екопарк-Варна

По традиция и тази година в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна беше отбелязан Тодоровден. Събитието е под патронажа на Ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и е традиционно за дейността на Ботаническата градина. Празникът поставя началото на сезон 2018 г. за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Отговор на Софийския университет по повод на въпроси на медии

По повод на въпроси на медии относно предложения на Физическия факултет, свързани с размера на студентските такси и броя на магистърските програми, Софийският университет заявява следното: Във Физическия факултет през 2017 г. са приети 102 студенти за обучение в степен „бакалавър“. Министерският съвет е включил професионално направление Физика в списъка на приоритетните професионални направления, в които в Република България съществува остър недостиг от квалифицирани специалисти. Правителството повиши субсидията за това направление и увеличи размера на стипендиите.

Седем нови преподаватели се присъединяват към академичната общност на Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на седем новоназначени преподаватели.

Започна участието на Софийския университет в Кандидатстудентска борса 2018

Събитието е организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“.

Обща докторантска конференция „Млади изследователи“

В Аулата на Софийския университет бе открита докторантската конференция „Млади изследователи“, организирана от Докторантския център „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Събитието се провежда в рамките на проект BG05M2OP001-2.009-0013 (Докторантски център „Св. Климент Охридски“). Центърът осигурява финансиране за краткосрочни научни визити (над 200 пътувания), специализирани курсове и закупуване на научна литература (над 300 специализирани заглавия).

Проф. Анастас Герджиков: „Имаме нужда от нова голяма обща цел, която да ни увлече с устрема си и да роди съвременните герои“

По време на възпоменателната церемония, отбелязваща 145 години от гибелта на Апостола, която се проведе пред паметника на Васил Левски, слово произнесе и ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков.

Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2018/2019 година

На 19 февруари 2018 г. започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е 9 март 2018 г. за първата кандидатстудентска сесия и 18 май 2018 г. за втората кандидатстудентска сесия.

Преподаватели и студенти от Софийския университет взеха участие в международната изложба „АртРозалиада“

Преподаватели и студенти от Катедра „Визуални изкуства“ във Факултета по начална и предучилищна педагогика взеха участие в международната изложба „АртРозалиада“ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново, която традиционно се открива всяка година на 14 февруари.

"Новите седмочисленици" - изложба, посветена на 130-годишнината от основаването на Алма матер

В централното фоайе на Университетската библиотека бе открита изложбата „Новите седмочисленици“. Експозицията по повод 130-годишнината от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е посветена на Александър Теодоров-Балан, Любомир Милетич, Иван Георгов, Станимир Станимиров, Йосиф Ковачев, Никола Михайловски и Иван Данев, преподаватели в първата година на Висшия педагогически курс.

Институт „Конфуций” към Софийския университет отбеляза китайската Нова година

Традиционният пролетен празник Нова година по Лунния календар бе отбелязан за поредна година в Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според китайската традиция 2018 е година на Жълтото куче и официално започва на 16 февруари.

Проф. Павел Павлович бе удостоен с престижната награда за книга на годината в Иран

На тържествена церемония в Техеран проф. дфн Павел Павлович, ръководител на Катедра „Арабистика и семитология“ във Факултета по класически и нови филологии на Алма матер, получи престижната награда за книга на 2017 г. в Ислямска Република Иран. Наградата му бе връчена от президента на Иран д-р Хасан Рухани.

Делегация на Софийския университет посети Иран

По покана на Техеранския университет „Аломе Табатабаи” делегация от Алма матер посети Ислямска република Иран. В рамките на посещението бе подписан договор за сътрудничество и обмен на преподаватели и студенти между Софийския университет и Техеранския университет "Аломе Табатабаи“.

Студенти от Физическия факултет проведоха скрийнинг на цветното зрение

Студенти от специалност "Оптометрия" на Физическия факултет на Софийския универститет "Св. Климент Охридски" участваха в скрийнинг на цветното зрение на ученици от столичното 82-ро ОУ "Васил Априлов".

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 1 февруари 2018 г. ни напусна проф. Димитър Зашев.

Погребението ще се състои на 13 февруари 2018 г. в 14.00 часа на Боянското гробище.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Алма матер за 2018 г.

За десета поредна година стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява Дванадесети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Академичният съвет одобри предложението за прием на студенти за учебната 2018/2019 година

На заседанието си, проведено на 31 януари 2018 година, Академичният съвет одобри предложението за прием на студенти в Софийския университет за следващата учебна година. По предложение на Факултетния съвет на Медицинския факултет приемът в специалност „Медицина“ държавна поръчка за учебната 2018/2019 година ще бъде нулев.

Стартира проект „Проектиране и разработване на прототип на информационна система „Указател за цитируемост на публикации от български автори (обществени науки)“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ стартира проект на тема „Проектиране и разработване на прототип на информационна система „Указател за цитируемост на публикации от български автори (обществени науки)“. Проектът е по договор № ДН 15/1 от 11 декември 2017 г. към Фонд „Научни изследвания“, „Конкурс за финансиране на научни изследвания – 2017 г.“.

Завърши випуск 2017 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика

Над 300 бакалаври от Факултета по начална и предучилищна педагогика от випуск 2017 г. завършиха висшето си образование. Те получиха дипломите си на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 49 от тях са с отличен успех.

Софийският университет е водеща организация в две одобрени за финансиране проектни предложения за Центрове за върхови постижения

Ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. одобри доклада на оценителната комисия за извършена оценка и класиране на проектните предложения по процедура чрез подбор на проекти BG05M2OP001-1.001 „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“.

Публична дискусия на тема: „Да се научим да реализираме потенциала на образованието“

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ състоя дискусия на тема: „Да се научим да реализираме потенциала на образованието“, посветена на глобалния доклад за развитието на Световната банка с фокус образованието. Докладът бе представен от старши директора на сектор „Образование“ в Световната банка и бивш министър на образованието на Перу Хайме Сааведра.

В Алма матер бе връчена наградата на германската икономика в България 2017 г.

В Аулата на Софийския университет се състоя новогодишен прием и официална церемония на Германо-българската индустриално-търговска камара. В рамките на тържеството бяха наградени предприятия, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през 2017 година.

„Пред прага на Света гора Атон“ - фотоизложба на гръцкия фотограф Димитрис Лузикиотис

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита фотоизложбата „Пред прага на Света гора“ на гръцкия фотограф Димитрис Лузикиотис. Експозицията може да бъде разгледана до 25 февруари 2018 г.

Румен Манов бе отличен с Почетен нагръден знак "Св. Климент Охридски" първа степен

Един от най-големите дарители на Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Алма матер Румен Манов бе отличен с Почетен нагръден знак "Св. Климент Охридски" първа степен. Отличието му бе връчено от заместник-ректора на Софийския университет доц. Георги Вълчев.

Десет нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на десет от най-новите си колеги. Той проведе кратък разговор с тях, поздрави ги за избора да се включат в преподавателския състав на Алма матер и им пожела успех.

Софийският университет и BASF подписаха споразумение за сътрудничество

В Ректората на Алма матер ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и изпълнителният директор на BASF България г-жа Марина Тафра подписаха споразумение за сътрудничество.

Софийският университет бе домакин на обществено обсъждане на Истанбулската конвенция

В Аулата на Софийския университет се проведе обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, организирана от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Второ биенале на гражданското участие се проведе в Софийския университет

Софийският университет бе домакин на второто биенале Гражданско участие, организирано от Форум Гражданско участие заедно с Българския център за нестопанско право в партньорство с Европейския съвет за външна политика и Фондация BlueLink.

В Алма матер проф. Уан Гъ изнесе лекция, посветена на културата на хармонията

В Ректората на Софийския университет изпълнителният заместник-председател на Комисията по природна среда и цивилизация към Алианса на цивилизациите на ООН проф. Уан Гъ изнесе лекция пред студенти и преподаватели. Темата на лекцията бе „Културата на хармонията в изграждането на общност със споделена съдба“.

In Memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 11 януари 2018 г. ни напусна проф. д-р Стефан Брезински.

In Memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 11 януари 2018 г. ни напусна проф. дбн Никола Маргаритов.

За втора поредна година Алма матер получи награда на вестник „24 часа“ за най-добър университет в България

На церемония, организирана от вестник „24 часа“, за втори път бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България.

Завърши випуск 2017 г. на Факултета по математика и информатика

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2017 г. на Факултета по математика и информатика. 450 бакалаври и магистри получиха своите дипломи за висше образование. Петнадесет от тях са пълни отличници.