Начало / Новини / Новини и събития

   
Доц. д-р Татяна Алексиева от Алма матер бе отличена с медал „А. С. Пушкин“

По предложение на Българската национална мрежа на преподавателите по руски език и култура Президиумът на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература отличи доц. Татяна Алексиева за големите й заслуги в разпространението на руския език по света.

Софийският университет е домакин на Световния конгрес по биооткрития 2017

В рамките на три дни в Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще се проведе Световният конгрес по биооткрития 2017 (World BioDiscovery Congress 2017). В събитието участват над 100 участници от повече от десет страни, сред които Великобритания, Германия, Италия, Русия, Южна Корея, Китай, Сингапур, Турция, Белорусия и други.

Позиция на Софийския университет

През последните пет години одитите на Сметната палата показаха редица слабости на счетоводната политика и счетоводната отчетност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По тази причина одиторите на Сметната палата не са заверявали финансовите отчети на Софийския университет или са го заверявали с резерви.

„Космосът и Земята” събра учители от цяла България

За поредна година Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” съвместно с Министерството на образованието и науката организира лятна школа за учители по природни науки. Тази година програмата от разнообразни лекции и практически занятия бе посветена на физиката на Космоса и Земята и беше реализирана основно от Катедра „Астрономия“ и Катедра „Метеорология и геофизика“. Партньори на събитието бяха IBM България и Детския научен център „Музейко“.

 

Седем нови преподаватели започват работа в Алма матер

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с част от своите най-нови колеги и връчи трудовите им договори. Той им пожела професионални успехи и нови предизвикателства в научната работа.

Проф. Герджиков: „Интересът към Софийския университет расте и той остава най-желаното българско висше училище“

На среща с медиите ректорът проф. дфн Анастас Герджиков и заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Ренета Божанкова информираха за хода на кандидатстудентската кампания на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2017/2018 година и резултатите след първото класиране, което беше обявено на 11 юли 2017 г.

In Memoriam

На 11 юли 2017 г. научната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ загуби доц. д-р Кристиан Таков.

Опелото ще се състои на 16 юли 2017 г., неделя, от 14.00 часа в храм „Св. Седмочисленици“.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2017/2018 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2017/2018 г. беше обявен днес.

Начало на сътрудничество между Arizona State University (САЩ) и Софийския университет с координатор Стопанския факултет

Делегация от Arizona State University, ръководена от г-н Уилям Бранд, директор на проекта ASU Lightworks, проведе в рамките на седмица поредица от срещи с български институции, за да подготви партньорства в областта на цифровотото учене, иновациите и предприемачеството, сигурната и здравословна околна среда, кръговата икономика, енергетиката и устойчивостта

Кръгла маса на тема: „Демографски тенденции и процеси в България“

В Kонферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса на тема: „Демографски тенденции и процеси в България“. Събитието се организира от Министерството на труда и социалната политика и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика г-н Валери Симеонов.

Софийският университет е домакин на международния форум „Мисия: Чиста храна, честен поминък“

В Аулата на Софийския университет започна международният форум „Мисия: Чиста храна, честен поминък“ - заключително събитие на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“ и в партньорство със Софийския университет. На него ще бъдат обсъдени успешни примери за природосъобразен бизнес в Натура 2000-зоните и идеи за бъдещето развитие и опазване на природата в България.

В Алма матер бе представена книгата "Конституция на Съединените американски щати"

Кръжокът по конституционно право към Юридическия факултет на Софийския университет и Студентското общество по конституционализъм и демокрация представиха книгата "Конституция на Съединените американски щати". Изданието включва уводна студия на проф. д-р Георги Близнашки и превод на Конституцията на САЩ и на Декларацията на независимостта, направени от докторанта Симона Велева.

Почина проф. Питър Бъргър - един от най-бележитите социолози от световна величина и почетен доктор на Алма матер

Проф. Бъргър е роден през 1929 г. във Виена. По-късно емигрира в Америка и получава магистърска и докторска степен в нюйоркския университет New School for Social Research. Преподавал е в редица престижни университети в цял свят и е един от учените, които определят облика на социологията през втората половина на ХХ век.

Напусна ни първият пряко избран председател на Европейския парламент и почетен доктор на Софийския университет Симон Вейл

На 30 юни 2017 г. почина г-жа Симон Вейл, френски юрист и политик, поддръжник на човешките права, ярка личност с особени заслуги към развитието на европейската интеграция като член и председател на Европейския парламент.

Стартира проектът „Постигане на оптимална среда за обучение, научни изследвания, иновации и устойчиво развитие на човешкия капитал в сферата на химическите науки: Адаптиране на образованието днес за утрешния ден“

През юни 2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ стартира проект „Постигане на оптимална среда за обучение, научни изследвания, иновации и устойчиво развитие на човешкия капитал в сферата на химическите науки: Адаптиране на образованието днес за утрешния ден“ .

 

В Алма матер стартира проектът „Модерна палеославистика и медиевистика“

Проектът „Модерна палеославистика и медиевистика“ е разработен от експерти на Катедрата по кирилометодиевистика на Факултета по славянски филологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по процедура BG05M2OP001-2.009 „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени – фаза 1“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

In Memoriam

На 2 юни 2017 г. научната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ загуби проф. доктор на юридическите науки Владимир Богданов Петров.

Поклонението ще се състои на 29 юни 2017 г. от 13.00 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Поклон пред паметта и делата му!

От Академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Завърши юбилейният десети випуск на международната магистърска програма „Право на ЕС“

На тържествена церемония в зала 272 на Ректората бяха връчени дипломите на десетия випуск на международната програма „Право на ЕС“. Абсолвентите от випуск 2016 г. са 41, девет от тях са с отличен успех.

In Memoriam

На 23 юни 2017 г. научната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ загуби проф. дюн Живко Миланов.

Поклонението ще се състои на 26 юни 2017 г. от 13.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

С изпити по френски език и по география завършва втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

Днес в 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В аудитория 292 на Ректората Павлина Георгиева от Перник изтегли вариант № 1. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 58. Председател на изпитната комисия е доц. Маргарита Руски.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г. продължава с изпит по музикален инструмент или пеене, физика и събеседване за специалност „Графичен дизайн“

В 13.00 часа в Аулата на Ректората започна изпитът по музикален инструмент или пеене. Кандидатите, подали заявление за явяване, са 18 души.

С устен изпит по журналистика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

Днес в 9.00 часа в Ректората на Софийския университет започна устният изпит по журналистика за кандидат-студенти. Допуснати до изпита са 393 кандидат-студенти, които на писмения изпит са получили оценка, не по-ниска от добър (3,50).

Магистърската програма „Право на Европейския съюз“ отбелязва 10-годишнината си с международна конференция

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международната конференция на тема: „България и ЕС – 10 години и едно председателство между предизвикателства и надежди“. Събитието се провежда под патронажа на вицепрезидента на Републиката г-жа Илияна Йотова и е по повод десетата годишнина на международната магистърска програма „Право на Европейския съюз“.

Софийският университет и Университетът Нишанташъ в Турция сключиха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и проф. д-р Есра Хатипоглу, ректор на Университета Нишанташъ в Турция, подписаха споразумение за сътрудничество за развитие на отношенията между двете институции в полето на висшето образование и научните изследвания.

Университетските ботанически градини отбелязаха 125-годишнината от своето създаване

В Университетската ботаническа градина в София се проведе честване по повод 125-годишнината от създаването й. Празникът бе уважен от заместник-ректорът на Алма матер доц. Георги Вълчев, представители на академичното ръководство на Софийския университет, преподаватели, учени от БАН, ботаници и гости.

Представяне на проект „Докторантски център Св. Климент Охридски“

В Софийския университет се състоя информационна среща за запознаване с възможностите по проект BG05M2OP001-2.009.0013 „Докторантски център Св. Климент Охридски“. Софийският университет започна изпълнението на проекта, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, на 21 април 2017 г. Проектът ще продължи до 31 декември 2018 г.

Катедра „Астрономия“ участва с обширна програма в SCIENCE PARTY: КОСМОС в Детския научен център „Музейко“

На 16 юни 2017 г. близо 400 души посетиха научното парти на тема „Космос“ в Детския научен център „Музейко“, по време на което учени и студенти от катедра „Астрономия“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски” участваха с лекции, демонстрации и наблюдения с телескопи.

Студентска изложба "Задачи по живопис" бе открита в Софийския университет

В Галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бе открита студентската изложба „Задачи по живопис“. Тя е организирана от Катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ към Националната художествена академия и Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Експозицията може да бъде разгледана до 10 юли 2017 г.

Софийският университет е сред водещите институции с най-голям финансов принос чрез успешни научни проекти

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е в първите три институции с най-голям финансов принос за България чрез успешните си научни проекти според резултатите от научните изследвания и иновациите и участието на България в програмата "Хоризонт 2020".

На 19 юни 2017 г. стартира приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2017/2018 г. в Софийския университет

На 19 юни 2017 г. в 8.30 часа стартира електронният прием на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2017/2018 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 1 юли 2017 г. всички кандидат-студенти, които желаят да участват в класирането, могат да се регистрират.

С изпит по математика II и по руски език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 9.00 часа в зала 272 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика II. Антон Гегов от Хасково изтегли тема № 1, по която ще работят кандидатите. Кандидат-студентите, подали заявления за явяване на изпита, са 1 001.

С изпити по история на България и по химия продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по история на България. Денислав Танчев от гр. София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България.

Втора национална конференция “Индия в българската наука”

В Българската академия на науките се състоя официалното откриване на Втората национална конференция “Индия в българската наука”. Събитието се организира по инициатива на Клуб „Приятели на Индия“ в сътрудничество с Българската академия на науките и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и с подкрепата на Посолството на Република Индия в София. Конференцията е посветена на 70-годишнината от обявяването на независимостта на Индия.

Софийският университет участва в проект за енергоспестяване по програма „Хоризонт 2020“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е страна по финансирания от Европейската комисия проект Students Achieving Valuable Energy Savings 2 (SAVES2) в рамките на програма „Хоризонт 2020“.

Фотографска изложба „Да докоснеш Кипър“

В Централното фоайе на Ректората бе открита фотографската изложба „Да докоснеш Кипър“. Авторът Мая Жилиева, която е преподавател и бивш първи секретар в посолството на Република България в Никозия, представя селекция от 20 фотографии, направени по време на мисията й на острова. Експозицията може да бъде разгледана до 25 юни 2017 г.

Пета международна научна конференция по Екологично инженерство и опазване на околната среда (ЕИООС‘2017)

В Пловдив се проведе Петата международна научна конференция по Екологично инженерство и опазване на околната среда (ЕИООС‘2017). Организатори на събитието бяха НД „Екологично инженерство и опазване на околната среда“, Институтът по Микробиология при БАН, Биологическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, „Проте–БГ“, Институтът по космически изследвания при БАН и Балканската екологична федерация.

Проф. Людмил Димитров от Факултета по славянски филологии бе отличен с най-престижната награда за превод в Словения

Съюзът на словенските литературни преводачи удостои проф. Людмил Димитров от Факултета по славянски филологии на Софийския университет с наградата на името на големия словенски преводач, есеист и литературен историк Янко Лаврин – най-престижното признание за превод в Словения.

Софийският университет и Шанхайският университет Дзяотун сключиха меморандум за сътрудничество

Меморандум за академично сътрудничество между Шанхайския университет Дзяотун и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе подписан в Заседателна зала 1 на Ректората. Споразумението подписаха заместник-ректорът на Алма матер доц. Елиза Стефанова и заместник-ректорът на Шанхайския университет проф. Хуанг.

С изпити по английски език и по биология продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 9.00 часа в зала 243 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по английски език. Христо Алтънчев от гр. Варна изтегли вариант №2, по който ще работят кандидат-студентите днес. 1324 са подадените заявления за явяване на изпита. Председател на изпитната комисия е доц. Зелма Каталан от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет.

С изпити по журналистика и по математика I продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна писменият изпит по журналистика. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 433.

Завърши випуск 2016 г. на Юридическия факултет

В 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 375 абсолвенти от специалност „Право“ получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех се дипломират 80 души. Випускът има един пълен отличник.

Празници на световни туристически дестинации – Полша

Студентите от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Полша в рамките на Празниците на световните туристически дестинации. Целта на преподавателите и студентите е с помощта на изкуството да покажат природата, културата, традициите на различни страни в световния туризъм.

Премиера на студентската книга „(Не)забравените“

Повече от сто души изпълниха Литературен клуб „Перото“ на представянето на книгата „(Не)забравените“, издадена от Факултета по журналистика и масова комуникация. Изданието е дело на студентите по книгоиздаване от втори курс и е резултатът от занятията им по дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“.

Софийският университет и Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания подписаха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и съветникът по образователните въпроси в Посолството на Испания у нас Сесар Аха Мариньо, представляващ Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания, подписаха меморандум за сътрудничество.

Алма матер е домакин на ХXVII-та национална научна конференция "Библиотеките – национална идентичност и многообразие"

В Аулата на Софийския университет започна двудневната ХXVII-та национална научна конференция на тема: "Библиотеките – национална идентичност и многообразие". Събитието се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“ и Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет запазва мястото си сред най-добрите 2.7 % висши училища в света

В оповестената днес класация QS World University Rankings за 2017 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е класиран в групата от 701 до 750 място. Най-новото издание на класацията ранкира близо 26 000 висши училища. Постиженията на Софийския университет му отреждат място сред най-добрите 2.7 % университети в световен мащаб.

Форум „България-Корея 2017: Споделяне на добър управленски опит за устойчиво развитие“

Софийският университет бе домакин на форума „България-Корея 2017: Споделяне на добър управленски опит за устойчиво развитие“. Организатори на събитието са Алма матер и Българо-корейската търговско-промишлена палата със сътрудничеството на Посолството на Република Корея в София, Софийска, Бургаска и Варненска общини, Българската търговско-промишлена палата и корейските компании в страната.

Представяне на студентската книга „Между книгите и хората“

Конферентна зала в Ректората се оказа малка за всички гости на премиерата на студентската книга „Между книгите и хората”. Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация е посветено на призванието да бъдеш книжар.

Успешно защитилите докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 ноември 2016 г. – 30 април 2017 г. са 90.

Започна двудневният кариерен форум във Факултета по математика и информатика

Във Факултета по математика и информатика започна Форум на кариерното развитие под мотото "Знам и искам да го покажа". Организатор е Кариерният център към Факултета, а генерален спонсор на събитието е фирма "САП Лабс" България.