Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ 2019

   
В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ 2019

Лауреатите на стипендиите за 2019 г. са д-р Евгения Сарафова от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски, д-р Мария Джумалиева-Стоева от Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методи“ и д-р Юлия Романова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Софийският университет заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България за девета поредна година са партньори и съорганизатори на инициативата, която насърчава младите жени в България да изберат професионално развитие в научната сфера. Победителките получават признание за своя талант и потенциал под формата на стипендия от 5000 евро.

14

Д-р Евгения Сарафова е главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски, съорганизатор е на Българския географски фестивал и е сред основателите на образователния уебсайт „Географ БГ“. През 2015 г. тя е и сред номинираните за „Жена на годината“. Проектът, с който д-р Сарафова впечатли журито на „За жените в науката” за 2019 г., е фокусиран върху изследването на качеството на въздуха в четирите най-големи български града. В основата на изследването e комбинирането на данни от сателити на Европейската космическа агенция и наземни данни. Чистотата на въздуха е особено наболял проблем у нас, като към момента София е на шесто място в света по мръсен въздух. Това прави проекта на д-р Сарафова не само интересен, но и изключително актуален и с голямо локалнo значение.

15

Д-р Мария Джумалиева-Стоева е първата победителка в историята на конкурса, която е възпитаничка на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методи“. В момента тя е постдокторант в Института по математика и информатика при БАН и главен асистент във Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет. Интересът на д-р Джумалиева-Стоева към науката датира от гимназията, но едва в университетските си години тя се влюбва необратимо в математиката и алгоритмичното програмиране. Проектът, с който печели стипендията „За жените в науката“, е фокусиран върху теория на кодирането и цели конструирането на нови видове нелинейни кодове, които имат пряко приложение при защита на информацията.

16

Д-р Юлия Романова е третата стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. Тя е амбициозен млад химик и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В периода 2012-2017 г. придобива международен научен опит, работейки като постдокторант в Университета на Намюр и Университета на Съри. Носителка е на националната награда на фондация „Еврика“ за 2011 г. за изключителни постижения в науката. Проектът, с който д-р Романова печели стипендията „За жените в науката“ за 2019 г., е фокусиран върху създаването на нови органични материали, които ще бъдат използвани в соларните клетки с цел повишаване на техния капацитет.

1

На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов, генералният директор на L’Oréal България г-жа Бриджит Стрелър, Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община, направление „Финанси и стопанска дейност“, г-жа Флоранс Робин, посланик на Франция в България, Мария Спасова, заместник-председател на Национална комисия за ЮНЕСКО – България, представители на академичната общност и гости.

6

Вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе поздрав към младите жени, посветили се на науката, както и към присъстващите на церемонията. „Ако подадем ръка на младите жени и им осигурим подходящо образование с вкус към търсене и откривателство, специални научни програми, по-лесен достъп до финансиране, повече възможности за кариерно израстване, резултатите ще бъдат полезни за цялото ни общество.“, заяви г-жа Йотова и допълни, че трябва да се мотивират и жените, дръзнали да се занимават с бизнес, с предприемачество, защото науката води след себе си иновации, напредък, качествени работни места и високи доходи.

В приветствието си вицепрезидентът подчерта, че светът все повече се развива чрез високите постижения в науката, в иновациите, че все повече са необходими „знаещи работещи“, които могат да работят с високи технологии, а и да ги създават. „Така ще се борим с бедността и новите предизвикателства като климатичните промени. Убедена съм, че когато жените липсват в даден профил от науката, това неизменно се отразява негативно върху качеството на научните изследвания“, добави още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на организаторите на Националната стипендиантска програма за подкрепата за жените учени. „Все още плащаме дан на убеждението, че науката е мъжка професия, а жената няма време да се занимава с наука. Вашата помощ разбива стереотипите“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи България като пример – на челните места сме по брой на жените учени в различните институти в Европа, страната ни е на първо място в ЕС по жени в сектора на информационните технологии. „Явлението „стъклен таван“ обаче го има и в нашата държава. А в сферата на науката остава сякаш недооценен приносът на жените. Има още какво да вършим“, отбеляза Илияна Йотова и призова за по-голямо присъствие на големите компании в университетите – да подпомагат талантливите млади хора, които искат да се занимават с наука, а утре да развиват и тези, които днес им подават ръка.

19

Към участничките в Националната стипендиантска програма вицепрезидентът се обърна с думите: „Вие сте героите, които с постоянство, ентусиазъм, без много шум, променяте не само България, но и света. Желая ви мечтите ви да надхвърлят мащабите на лабораториите или терените, на които работите всеки ден.“

11

Заместник-ректорът на Софийския университет и председател на журито проф. Николай Витанов отбеляза, че за него е било чест в продължение на четири години да председателства журито на конкурса и това му е дало възможност да се запознае с много забележителни жени учени и да се впечатли от техните умения, ентусиазъм, отдаденост, професионализъм. По думите му, всяка година е било трудно да се избират само три победителки измежду десетките подадени кандидатури. Той благодари на L’Oréal България и ЮНЕСКО – България за доброто партньорство през годините. Проф. Витанов представи членовете на журито и говори за естеството на работата им. Той посочи, че жените в науката винаги са имали много съществена роля и припомни историята на някои от тях. Проф. Витанов изрази надежда стипендиите, които ще получат наградените учени, да дадат силен тласък в техните кариери.

12

„Заедно с ЮНЕСКО ние стартирахме инициативата „За жените в науката“ преди 21 години, за да постигнем равенство между половете в науката и да осигурим на жените изследователи признанието, което заслужават“, отбеляза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L'Oréal България. Тя посочи, че с колегите й са оптимисти, че със силни местни партньори като Националната комисия за ЮНЕСКО-България и Софийския университет, както и обществената подкрепа, ще успеем в своята мисия. „Бих искала също искрено да поздравя тазгодишните стипендиантки и всички български жени учени за смелостта да изберат кариера в науката и да им благодаря за тяхната непоколебима енергия и мотивация. Продължавайте да бъдете такива вдъхновяващи модели за подражание, каза още г-жа Стрелър.

17

Програмата "За жените в науката" съществува от 1998 г., когато L'Oréal и ЮНЕСКО учредяват наградите "За жените в науката". Всяка година се отличават пет водещи в света жени изследователки. Следвайки своята цел да стимулират и насърчават жените в тяхната научна кариера, партньорството "За жените в науката" създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които представляват бъдещето на науката.

18

Стипендиите се присъждат на забележителни млади жени учени в целия свят, като им осигуряват достъп до международна научна общност, насърчават ги и им дават възможност да продължат изследванията в своята научна сфера, като ги подкрепят в момент, който може да е решаващ за тяхната научна кариера