Начало / Новини / Новини и събития

   
Катедрата по класическа филология в Софийския университет отбелязва вековен юбилей

През академичната 2021-2022 г. Катедрата по класическа филология отбелязва своята 100-годишнина. По този повод в Заседателна зала 1 в Ректората се проведе тържествена юбилейна сесия. Събитието е съпътствано от документална изложба в Централното фоайе на Ректората, която припомня най-значимите моменти и личности от живота на Катедрата, запечатани в архивни фотографии и документи. Експозицията може да бъде разгледана до 19 май 2022 г.

С публична лекция на министъра на външните работи на Нигерия започна поредица от събития, с които катедра „Африканистика“ ще отбележи Деня на Африка

В Аулата на Софийския университет министърът на външните работи на Федерална република Нигерия Джофри Ониеама изнесе публична лекция на тема: „Продоволствената сигурност и изхранването в Африка в настоящия глобален контекст“.

Ден на отворените врати в Стопанския факултет на Софийския университет

На 10 май 2022 г. в Стопанския факултет на Софийския университет се проведе Ден на отворените врати. Събитието беше посетено от кандидат-студенти и ученици в последните гимназиални класове от столични училища и от пловдивски гимназии.

Факултетът по журналистика и масова комуникация и Българската национална телевизия организираха дискусия за доброволчеството и украинските бежанци

В деня на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в Софийския университет организира дискусия на тема: „Спасение: Украинските бежанци в България“.

Навършиха се 20 години от откриването на Екопарк Варна за посещения

На празника на св. св. Кирил и Методий преди 20 години Университетската ботаническа градина-Варна отваря врати за посетители. Тържеството на 11 май 2002 г. е открито от министъра на околната среда и водите и други официални гости.

Стартира седмицата на Transform4Europe в Силезийския университет в Катовице

В Деня на Европа стартира седмицата на проекта Transform4Europe. В периода между 9 и 13 май 2022 г. присъстващите студенти, преподаватели и служители заместват традиционния обучителен процес със срещи, работилници, шоу програми и културни събития. Домакин на форума е Силезийският университет в Катовице, Полша. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е една от седем институции от цяла Европа, които участват в проекта.

Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

На 11 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, Факултетът по педагогика на Софийския университет отбелязва своя патронен празник. По традиция представители на факултета поднесоха цветя пред паметника на двамата братя.

Ана Бландиана бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се състоя в Аулата в Ректората, румънската писателка Ана Бландиана бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии с подкрепата на Факултета по класически и нови филологии.

Започнаха Франкофонските правни дни 2022

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет започнаха Франкофонските правни дни 2022. Двудневното събитие е организирано от Юридическия факултет на Алма матер в сътрудничество с Посолството на Фрeнската република и Френския институт в България. В рамките на инициативата е предвидена международна конференция на тема „Суверенна Европа: предизвикателства, нужди, решения“.

Кулинарните традиции като културно-историческо наследство през призмата на етнологията

През август 2021 г. стартира вторият етап от проект „Кулинарни традиции и културно-историческо наследство в малки населени места – изобретяване, експлоатиране, популяризане“, ( Кулинарни традиции ), финансиран в рамките на конкурс за Фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства-2018г. към Фонд „Научни изследвания“, реализиран от екип учени и преподаватели, докторанти и постдокторанти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките.

Над 2000 души посетиха Астрономическата обсерватория на Софийския университет по време на Пролетния ден на астрономията

Посетители на всички възрасти разгледаха Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се насладиха на богата лекционна, наблюдателна и демонстрационна програма в рамките на Световния пролетен ден на астрономията на 7 май 2022 г.

Проф. Константинос Нихоритис бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората проф. Константинос Нихоритис бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии и е по повод изключителния му принос за изследването на българската средновековна книжовна традиция и за приноса му за укрепване на научните контакти между българските и гръцките медиевисти.

За втора поредна година Софийският университет е класиран в Impact Rankings на Times Higher Education

В публикуваната класация Impact Rankings 2022 на Times Higher Education (THE) Софийският университет „Св. Климент Охридски“ запазва позицията си от 601-800 място сред 1 406 университета в света. В World University Rankings за 2022 г. Алма матер е на 1201+ място от 2112 университета, участващи в класацията.

Кръгла маса на тема: „Журналистика по време на война“

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе кръгла маса на тема: „Журналистика по време на война“. Събитието се организира съвместно с Академичния клуб за подкрепа на медиите по случай Световния ден на свободата на пресата и свободното слово.

Над 1500 души посетиха Физическия факултет и Астрономическата обсерватория в рамките на Пролетния ден на отворените врати

Ученици, учители и заинтересовани посетители от цялата страна се включиха в Пролетния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дъждовният следобед на 30 април 2022 г. не спря над 1500 ученици, учители и заинтересовани посетители от цялата страна да се включат в Пролетния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет.

Проф. Франсоа дьо Калатай бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, проф. Франсоа дьо Калатай бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Историческия факултет.

Награждаване на участниците в конкурса „Малки изследователски грантове в подкрепа на местните общности“

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония по награждаването на кандидатите, получили финансиране в рамките на първата конкурсна сесия „Малки изследователски грантове в подкрепа на местните общности“ (Community Research Awards). Конкурсът се проведе пилотно в България в периода ноември 2021 г. – януари 2022 г. в рамките на международния проект UniverCity, в който Софийският университет е водещ партньор на организации от Румъния, Италия и България.

„Зелената“ трансформация на София: предизвикателства, възможности, устойчиви решения

В Аулата на Софийския университет се проведе научно-практическа конференция и кръгла маса на тема: „Зелената“ трансформация на София: предизвикателства, възможности, устойчиви решения“. Форумът е организиран по повод Международния ден на Земята (22 април) и е под егидата на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков.

Представители на GATE се срещнаха с президента Румен Радев

Директорът на Институт GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Силвия Илиева и Борислав Банков, експерт „Бизнес развитие“ в Института, бяха поканени на работна среща, организирана от президента Румен Радев, във връзка с участието на България в ускорителя за стимулиране на иновациите в отбраната на НАТО (DIANA). Срещата се проведе на 19 април 2022 г. в Администрацията на президента на България.

Проф. д-р Александър Омарчевски бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. д-р Александър Омарчевски от Богословския факултет бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличието бе връчено за цялостната му преподавателска, научноизследователска и административна дейност.

Завърши випуск 2021 на Факултета по математика и информатика

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 330 бакалаври и магистри от Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. 20 от тях са с отличен успех.

Проф. Йоханес Райнхарт бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, проф. Йоханес Райнхарт бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии и е по повод неговото съдействие за академичния обмен на студенти и преподаватели и за активното му сътрудничество със Софийския университет.

Награждаване на Центъра за научни изследвания и информация “Ханс Кристиан Андерсен” към Алма матер

Центърът за научни изследвания и информация “Ханс Кристиан Андерсен” към Софийския университет “Св. Климент Охридски” бе удостоен с престижната международна награда на името на големия датски приказник, поет и писател. Наградата бе връчена на тържествена церемония в театъра в Оденсе на 25-годишния юбилей от учредяването й по традиция на рождения ден на Андерсен, 2 април, на ръководителя на центъра гл. ас. д-р Надежда Михайлова и на ас. Елена Стоицева.

Софийският университет и Фондът на фондовете подписаха меморандум за сътрудничество

В Заседателна зала 1 в Ректората бе подписан меморандум за сътрудничество между Софийския университет и Фонда на фондовете. Целта на споразумението е развитие на ефективен обмен на знания и идеи между академичната област, бизнеса, държавните институции и обществото.

Представяне на резултатите от Националната научна програма “Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие”

На 18 април 2022 г. в София Тех Парк бяха представени резултатите от изпълнението на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, която се ръководи от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Българската академия на науките и още четири висши училища - Югозападния университет „Неофит Рилски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Шуменския университет и Техническия университет-София.

Университетската ботаническа градина във Варна отбеляза Лазаровден с фолклорна програма и празнично настроение

В юбилейната 130-годишнина от създаването на Университетските ботанически градини Екопарк Варна постави началото на нов обичай – честване на Лазаровден. Празничният ден премина с много музика и настроение сред пролетните багри на колекция „Лалетата на Варна“.

Преподаватели от Физическия факултет проведоха обучения в основното училище в с. Девене

Преподаватели от STEM лабораторията на Физическия факултет към Алма матер проведоха обучения с ученици и учители от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Девене, Врачанска област. Съгласно сключено споразумение за сътрудничество между Физическия факултет и училището в с. Девене, факултетът пое ангажимента да оказва дидактическа помощ при разработване на интегрирано обучение в STEM средата на училището, а също така и да го подпомага при разработването и изпълнението на иновативни методи, прилагани за обучение в STEM.

Студенти на Алма матер спечелиха най-голямото състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis Arbitration Moot

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав: Йоана Вълова (четвърти курс), Иван Иванов (пети курс), София Лефтерова (четвърти курс) и Даяна Зашева (пред държавни изпити), постигна исторически успех и спечели най-голямото състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis Arbitration Moot. Отборът на Алма матер взе и наградата за най-добър Меморандум на ответник, а Иван Иванов получи и индивидуална награда за представянето си на устните кръгове.

Парад на лалетата – Университетската ботаническа градина в Балчик представя колекциите си от луковични растения

По традиция Университетска ботаническа градина – Балчик представя колекциите си от луковични растения на т.нар. Парад на лалетата. Събитието е част от програмата за честване на 130-годишнината на Университетските ботанически градини. Засадените през есента 52 000 бр. луковици пролетно цъфтящи видове - лалета (Tulipa), зюмбюли (Hyacinthus), нарциси (Narcissus) и мускари (Muscari) ще цъфтят до края на месец май.

Тържество по случай Деня на китайския език в ООН

В Университетската ботаническа градина в София бе отбелязан Денят на китайския език в ООН. Организатори на събитието са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и посолството на Китайската народна република в България.

Публична лекция на тема “Обучението - от ONLINE към ONLIFE: Медийната грамотност като основен образователен подход през 21-ви век“

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дн Данаил Данов изнесе публична лекция на тема “ Обучението - от ONLINE към ONLIFE: Медийната грамотност като основен образователен подход през 21-ви век“. Сред гостите на събитието бяха деканите на Факултета за класически и нови филологии, Геолого-географския факултет, ръководителите на катедри „Предучилищна и медийна педагогика“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата и „Дигитални медии“ във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Завърши випуск 2021 на Факултета по химия и фармация.

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 126 абсолвенти бакалаври и магистри от Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 64 се дипломират в специалност „Фармация“. Пълните отличници на випуска са деветима.

Софийският университет отправя призив за дарения в помощ на университети в Украйна

В последните няколко дни към ръководството на Софийския университет с призив за финансова помощ се обърнаха ректорите на два от университетите в Украйна, с които Алма матер има споразумения за сътрудничество – Запорожкият национален университет и Националният технически университет „Харковски политехнически институт“ .

Преподаватели от Департамента по спорт участваха във втората организационна среща по проект PULSE

В периодa 8-10 април 2022 г. в Марибор, Словения, се проведе втората организационна среща по проекта Physical EdUcation Learning e-Platform for exerciSing at homE - PULSE, финансиран от European Commission / Европейската Комисия (ЕК) чрез механизма Erasmus+. Проектът е в изпълнение на Ключова дейност 2: „Сътрудничество между организации и институции“, сектор „Училищно образование към Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР).

Еразъм среща на специалност „Португалска филология“ със студенти и преподаватели португалисти от Университета в Коимбра

Специалност „Португалска филология“ при Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на Факултета по класически и нови филологии проведе онлайн Еразъм среща със студенти и преподаватели от Секцията по португалски език и литература на Департамента за езици, литератури и култури при Факултета по хуманитарни науки на Университета на Коимбра, Португалия.

Откриване на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет

В Националния дворец на културата се проведе церемония по откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). INSAIT е създаден в партньорство с два от водещите технологични университета в света - Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL) чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Световноизвестни учени от САЩ, Израел и Швейцария ръководят и съветват центъра според най-добрите практики.

Студенти от магистърската програма „Преводач-редактор“ посетиха Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на „Софиямед“

Студенти от различни филологически и нефилологически специалности, които учат за преводачи с различни езици в магистърската програма „Преводач-редактор“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, имаха един нетрадиционен академичен час в Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на Университетския медицински комплекс „Софиямед“.

Научен форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“

Започна научния форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“. Събитието има за цел да събере на едно място специалисти от сферата на хуманитаристиката, на графичния дизайн, типографията, издателската дейност, историята, литературата и изящните изкуства, които ще дебатират по теми, свързани със съвременните книги и шрифтове, а също така върху развитието на писмото, типографията и книжните издания.

Изложба „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“

В Галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 бе открита изложбата „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“. Тя е част от научния форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ (8-9 април 2002 г.), която се провежда в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Завърши випуск 2021 г. на специалност „Международни отношения“

Над 60 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет на Софийския университет от випуск 2021 г. получиха дипломите си за завършено висше образование. 18 абсолвенти завършват с отличен успех.

Институт GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ става тестови център на НАТО за нови технологии

На 7 април 2022 г., по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел, Алиансът предприе следващата стъпка в усилията си в сферата на новите технологии.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Софийския университет

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на гостуването си в Алма матер тя се срещна с проф. Мартин Вечев и инж. Борислав Петров от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет и представители на фирмите Dronamics, Endurosat и Payhawk.

Софийският университет е на 388-мо място в област „Изкуства и хуманитарни науки“ в класацията QS World University Rankings by Subject за 2022

За първи път Софийският университет е класиран в област „Изкуства и хуманитарни науки“ и заема 388-мо място сред световните университети в класацията на QS World University Rankings by Subject за 2022 година. В направление „Физика и астрономия“ Алма матер се изкачи на 451-500 място.

Откриваща среща по проекта LEARN.Inc

На 25 март 2022г. се проведе откриващата среща на проекта LEARN.Inc, финансиран по програма Еразъм+, Project 2021-1-RO01-KA220-HED-000031136. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ участва като основен партньор и инициатор в кандидатстването и изпълнението. Ръководител на екипа е доц. д-р Георги Вълчев.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Тодор Попнеделев, дългогодишен преподавател в Историческия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 8 април 2022 г. от 13.00 ч. в църквата "Св. София".

Представяне на детската книга „Пламъчка и Пламъчко“ и изложба на детски рисунки

Всяка година на 2 април, рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, се отбелязва Международният ден на детската книга. По този повод на 4 април Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет с подкрепата на Посолството на Република Азербайджан в Република България организира представянето на детската книга „Пламъчка и Пламъчко“ на Маргарита Павлова, посветена на Азербайджан, и изложба на рисунки на децата от ателие „Приказен свят“, с които е илюстрирана книгата.

Проф. Амелия Личева и д-р Кирил Василев от Алма матер са носители на Националната награда за поезия „Константин Павлов” 2022

На церемония в Софийската градска галерия бяха отличени победителите в първото издание на конкурса за Националната награда за поезия „Константин Павлов" проф. д-р Амелия Личева, преподавател в Катедрата по теория на литературата във Факултета по славянски филологии в Алма матер, и гл. ас. д-р Кирил Василев, преподавател по културология във Философския факултет на Софийския университет.

Изпит по математика за кандидат-студенти

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 970 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Първа копка на Лабораторен комплекс, кампус „Лозенец“

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет бе представен Лабораторният комплекс, кампус „Лозенец“, който е част от Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии. Символично бяха положени и основите с „първа копка“ пред сградата за реновиране на ул. „Златовръх“ № 28.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 31 март 2022 г. ни напусна проф. дфзн Людмил Вацкичев, дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Алма матер.

Поклонението е в събота, 2 април 2022 г. от 11.00 ч., в ритуалната зала на Малашевските гробища.