Начало / Новини / Новини и събития

   
Представяне на студентския научноприложен семинар „Лузофонски литературни четения – Камойш и Сарамаго в диалог“ в Деня на Португалия

Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ към Факултета по класически и нови филологии проведоха второто издание на студентския научноприложен семинар „Лузофонски литературни четения“, който тази година бе на тема „Камойш и Сарамаго в диалог“.

Първи концерт на студентската група „Лингвакорд“

На 17 юни 2022 г. в Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя първият самостоятелен концерт на студентската група „Лингвакорд“.

 

Маршал Лий Милър бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата, г-н Маршал Лий Милър, най-дългогодишният член на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“, бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Високото отличие е за безспорния му принос за обновяването и модернизирането на учебните зали 272, 224 и 243, за дългогодишната му подкрепа за Сдружението за международни състезания по право, което организира и подпомага подготовката на отборите на Юридическия факултет на Алма матер.

Международна конференция Петнадесети славистични четения на тема „Полемики и избори“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международната конференция Петнадесети славистични четения на тема „Полемики и избори“ (16-18 юни 2022 г.). Славистичните четения на Факултета по славянски филологии се провеждат от 1992 г. традиционно на всеки две години. През 2022 г. конференцията ще се проведе за пръв път в хибриден формат – присъствено и онлайн. В програмата на тридневния форум са включени 130 доклада на утвърдени и млади учени от 15 страни.

Завърши випуск 2021 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

160 бакалаври и магистри от Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование на специална церемония, която се проведе в Аулата на Софийския университет. 62-ма са отличниците, двама от абсолвентите получиха значки, а осем – грамоти.

Награждаване на финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

Мартин Копчев е победителят в 22-рото издание на международния конкурс по програмиране CodeIT , организиран от Мусала Софт. Състезатели, официални лица, образователни и бизнес партньори и много приятели събра церемонията по обявяване на класирането на финала в 22-годишната история на състезанието.

Студенти от Софийския университет са сред най-добрите атлети в България

На 11-12 юни 2022 г. във Велико Търново на провелия се Национален шампионат по лека атлетика студенти на Софийския университет постигнаха сериозни успехи и спечелиха медали.

Изложба „Сънища върху вода“ в галерия BLOK, Белград

В камерното пространство на галерия BLOK в Белград, Република Сърбия, бе открита изложба от проекта „АRTелие“ „Сънища върху вода“. Сънуването и водата е общата тема, която обединява двете участващи художнички проф. Анна Цоловска и проф. Бисера Вълева, която е ръководител на проект „АRTелие“.

Завърши випуск 2021 на специалност „Право“ на Юридическия факултет

На церемония, която се проведе в зала „Тържествена“ във Военната академия „Г. С. Раковски“, 283 абсолвенти на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 63 завършват с отличен успех.

Български астроном е водещ автор в изследване за откриване на нова екзопланета около звездата HD 33142

Новооткритата екзопланета HD 33142d е третата в звездната система. Масата ѝ е подобна на тази на газовия гигант Сатурн, а орбиталният ѝ период е само около 90 дни. Новото проучване е с водещ автор д-р Трифон Трифонов, като резултатите са приети за публикуване в престижното списание The Astrophysical Journal. Работата на д-р Трифонов е подкрепена от проект EXO-RESTART, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ по Национална научна програма „ВИХРЕН-2021“.

На 13 юни 2022 г. започва регистрацията за класиране на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 година

Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва единствено на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg .

Студентска книга за изкуството на превода

Студентският сборник „Лицата зад превода“ беше представен на 9 юни в препълнената Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация. Книгата среща читателя с едни от най-изтъкнатите български преводачи и отправя послание за значимостта на преводаческия труд, който често остава незабелязан и недооценен.

С изпит по математика приключва втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2022/2023 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика. Кандидат-студент изтегли вариант № 1, по който ще работят 724 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в в Аулата в Ректората полската писателка Олга Токарчук бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии.

Завърши випуск 2021 г. на Факултета по класически и нови филологии

250 бакалаври и магистри от випуск 2021 на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех завършват 90 абсолвенти, петима са пълни отличници. Дипломите бяха връчени на две церемонии за отделните специалности.

Софийският университет с най-добро класиране в QS World University Rankings от 2014 г. насам

Софийският университет е на 561-570 място в оповестената на 8 юни 2022 г. световна класация на университетите QS World University Rankings за 2023 г. Така най-старият и авторитетен български университет, участващ в класацията от 2014 г., се изкачва с 30 места и се нарежда сред 40% най-добри университети в класацията.

Центърът за компетентност „Clean & circle” отбеляза Световния ден на околната среда

На 7-и юни 2022 г. Центърът за компетентност „Clean & Circle” отбеляза Световния ден на околната среда. Събитието откри чл.-кор. проф. д. н. Иван Илиев – ректор на Лесотехническия университет, партньор в проекта и домакин на събитието. Той подчерта ролята на този ден за привличане на вниманието на обществеността, учените и бизнеса върху опазването на околната среда и акцентира върху ролята на екологичното образование за опазване на планетата Земя.

Национален конкурс „Най-добър младежки старт-ъп за 2022 г.“

В Аулата в Ректората се проведе финалът на Националния конкурс „Най-добър младежки старт-ъп за 2022 г.“ Събитието се организира от Стопанския факултет на Софийския университет и Фонда на фондовете и се провежда под патронажа на Министерството на иновациите и растежа. Основната цел на конкурс е да стимулира младежкото предприемачество и иновативните идеи у младите хора и студентите.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 6 юни 2022 г. почина доц. д-р Христо Петков Стоев от Философския факултет. Със своите ерудирани и задълбочени публикации доц. Христо Стоев бързо получи признанието на философската общност в България за един от най-проникновените познавачи на трансценденталната философия на Имануел Кант.

Учредяване на Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ

Културният център на Софийския университет бе домакин на учредяването на Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ, инициирана от организационен комитет начело с президента Петър Стоянов и граждански форум от общественици и интелектуалци. Специален гост на събитието бе Н. пр. посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко.

XIII Форум на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика

В двора на Факултета по математика и информатика на Софийския университет бе официалното откриване на тринадесетото издание на Форума на кариерното развитие на Факултета. Tой се провежда под мотото "Знам и искам да го докажа". Организатор на събитието е Кариерният център на Факултета. Форумът дава възможност за среща и диалог на живо между работодателите и студентите от всички факултети на Софийския университет и студенти от други университети.

Представяне на иновативни учебни проекти от студенти в Биологическия факултет

Студенти от специалността „Биомениджмънт и устойчиво развитие“ представиха своите иновативни предприемачески проекти пред жури от преподаватели на Биологическия факултет. Акцентът беше поставен върху създаване на реалистична технология за превръщане на отпадъци в продукт с важна екологична и икономическа стойност.

Заседание на Общото събрание на Софийския университет

На 8 юни 2022 г. от 9.30 часа в 272-ра аудитория в Ректората ще се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

С изпити по химия и по немски език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2022/2023 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по химия, за който са подали заявления 737 кандидат-студенти.

С изпити по английски език и по физика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2022/2023 г.

В 9.00 часа в 243 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по английски език, за който са подали заявления 444 кандидат-студенти.

Специалност „Новогръцка филология“ отбелязва своята 30-годишнина с международна научна конференция

В Конферентната зала в Ректората започна международна научна конференция, с която специалност „Новогръцка филология“ отбелязва своята 30-годишнина. Двудневният научен форум се провежда в хибриден формат и може да бъде проследен и онлайн, както и във фейсбук страницата на специалността.

С обучение приключи първият етап от Националния конкурс за най-добър младежки стартъп 2022

Националният конкурс за най-добър младежки стартъп 2022 г., организиран от Софийския университет и Фондa на фондовете, привлече значителен интерес. Самостоятелно и в екипи кандидати от различни университети от страната представиха вдъхновяващи идеи за бизнес и иновации в сферата на устойчивото земеделие, дигитализацията, образованието, културата и културното наследство, изкуството, спорта, кръговата икономика, умните и екологични жилища и др. Първият етап от конкурса приключи с обучение. Избрани са и финалистите в конкурса.

Проф. дн Александра Соскова бе удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. дн Александра Соскова от Факултета по математика и информатика бе удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Високото отличие е за цялостния й принос към дейността на Факултета по математика и информатика и Катедра „Математическа логика и приложенията й“.

Ученици от цялата страна се състезаваха в научните лаборатории на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Преди броени дни приключи последният кръг на ученическия Турнир по математика и природни науки ScienceMeUp, организиран от Университета за деца в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Специалност „Психология“ отбелязва 50-годишния си юбилей с международна научна конференция

В Аулата в Ректората бе открита международната научна конференция „Психологията – традиция и съвременност“. Двудневният форум е организиран по повод 50-годишната от създаването на специалност „Психология“ във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с което се поставя началото на университетското образование по психология в България.

25 години специалност „Публична администрация“ в Софийския университет

Академичната общност на специалност „Публична администрация“ на Философския факултет на Софийския университет отбеляза своята 25-годишнина с тържество в Аулата на университета.

Делегация от Историческия факултет се срещна с представители на българската общност в Хърватия

На 24 май 2022 г. деканът на Историческия факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Мира Маркова и преподаватели от Катедра „Етнология“ – гл. ас. д-р Виолета Коцева, гл. ас. д-р Петя Груева, гл. ас. д-р Ина Пачаманова и гл. ас. д-р Кремена Йорданова посетиха град Загреб, за да присъстват на тържественото честване на Деня на българската писменост, отбелязван сред българската общност в Хърватия.

В Софийския университет бе отбелязана 30-годишнината от дипломатическите отношения между България и Азербайджан

България е една от първите държави, която признава независимостта на Република Азербайджан. На 5 юни преди 30 години между две приятелски държави Азербайджан и България се установяват дипломатически отношения, които успешно се развиват и в момента. По този повод Факултетът по класически и нови филологии и Центърът за азербайджански език и култура с подкрепата на посолството на Република Азербайджан у нас откриха изложба в Централното фоайе на Ректората. По-късно посланикът изнесе лекция пред студенти и преподаватели.

Десислава Глушкова от Факултета по химия и фармация е Студент на годината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе церемонията, която празнува успехите на студентите и докторантите на най-старото българско висше училище. Конкурсът „Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира. Той се провежда под патронажа на ректора на Алма матер и има за цел да подпомогне развитието на студентите и докторантите и да отличи най-добрите от тях.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 май 2022 г. почина проф. д-р Димитър Токушев. Проф. Токушев беше дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, водещ изследовател в сферата на историята на българската държава и право, член на Конституционния съд на Република България (2006-2015 г.) и негов председател в периода от 2013 до 2015 г.

Поклонението ще се състои на 2 юни 2022 г. от 11.00 часа в ритуалната зала на Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил“, квартал Бояна, София.

Майсторски клас по куклено изкуство пред учители и ученици от българското малцинство в Цариброд, Република Сърбия

По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност делегация от Министерството на външните работи посети гр. Цариброд, Република Сърбия, и взе участие в тържествата на българското национално малцинство. В делегацията участва и доц. д-р Данка Щерева, преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Алма матер.

С изпити по биология и по испански език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2022/2023 г.

В 9.00 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по биология, за който са подали заявления 863 кандидат-студенти.

С изпити по френски и по италиански език започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2022-2023 г.

В 9.00 ч. в зала 224 в Ректората започна изпитът по френски език за кандидат-студенти. Председател на изпитната комисия е доц. Маргарита Руски. Кандидат-студент изтегли вариант 1.

Проф. Клаас Бергман бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, проф. Клаас Бергман бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Физическия факултет и е по повод активното му сътрудничество с факултета.

Международна конференция, посветена на 100-годишнината от рождението на Жозе Сарамаго

В Аулата започна конференция, посветена на Жозе Сарамаго. Темата на научния форум е „Международната рецепция на литературното творчество на португалския писател“. Участват изследователи и преводачи от 15 университета в 12 страни.

Проф. Димитър Съсълов бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се състоя в Аулата в Ректората, проф. Димитър Съсълов бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Физическия факултет. Проф. Димитър Съсълов е един от най-успешните астрономи и астрофизици в света през последните три десетилетия и активен популяризатор на науката.

Награждаване на участниците в Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

В Ректората на Софийския университет се състоя тържествено връчване на наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“. Конкурс на тази тема се провежда за пръв път и се организира от Българското сдружение на родовете от Македония със съдействието на Министерството на образованието и науката и в партньорство с Историческия факултет на Алма матер.

Специалност „Италианска филология“ навърши 80 години

На 23 май 2022 г. в Аулата в Ректората на Алма матер беше отбелязана 80-годишнина от основаването на специалност „Италианска филология“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

„Златно перо“ за Николай Георгиев - режисьор и основател на Университетския театър „Алма алтер“

На 20 май 2022 г. за принос към българската култура Арт академия присъди почетния знак и званието Лауреат на „Златно перо“ на режисьора Николай Георгиев, театрален режисьор и основател на студентския театър „Алма алтер“.

В Софийския университет се проведе Икономически филм фест

В периода 17-20 май 2022 г. в за първи път в Геолого-географския факултет на Алма матер се проведе Икономически филм фест, организиран съвместно с Университета в Люцерн, Швейцария, и Катедра „Регионална и политическа география”.

Проф. дфн Анастас Герджиков: „Духовното общуване е нещо повече от споделянето на знания и мисли“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, с академично тържество. На празника в Аулата присъстваха членовете на Академичния съвет на Университета, ректори на висши училища, студенти, преподаватели и служители, представители на академичната общност на Софийския университет, много граждани.

Историческият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбеляза четири важни годишнини

Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза четири важни годишнини от историята си: 134 години университетско преподаване на история, 102 години Катедра „Археология“; 50 години самостоятелен Исторически факултет; 20 години Специалност „Архивистика и документалистика“.

 

Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

Тържествено честване на Световния ден на португалския език бе организирано от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на Факултета по класически и нови филологии и научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при факултета, учредена през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Камойш“ - Института за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия.

Завърши випуск 2021 г. на Биологическия факултет

168 бакалаври и 86 магистри, възпитаници на Биологическия факултет, завършиха висшето си образование. Те получиха дипломите си на тържествена церемония в Аулата. С отличен успех завършват 24 дипломанти. Пълните отличници са 18.

Награда за академичната общност на специалност „Френска филология“

Екипът на специалност „Френска филология“, ръководен от ас. Владимир Сунгарски, получи Наградата за творческо писане в рамките на "Българският избор на награда Гонкур", организиран от Френския институт в България на 13 май 2022 г.