Начало / Новини / Новини и събития

   
Изследователската инфраструктура RESILIENCE предлага безценни контакти и експертиза на изследователите у нас

В Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" на Софийския университет се проведе двудневен уъркшоп с изследователи от различни области на хуманитаристиката в България от Софийския университет, от Българската академия на науките и други висши училища. В събитието взеха участие и представители Богословския университет в Апелдорн (Нидерландия), Западно Вестфалския университет (Мюнстер) и Католическия университет в Льовен (Белгия).

Софийският университет е домакин на изложбата „На този връх свят паметник ще се издигне“

В Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „На този връх свят паметник ще се издигне“. Експозицията е организирана от Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Музея на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Историческия факултет и може да бъде разгледана до 20 март 2023 г.

Работилница за мартеници в Алма матер

Работилница за мартеници бе отворена в Ректората на Софийския университет. Традиционно тя бе разположена във фоайето пред Историческия факултет. В рамките на няколко часа в работилницата участваха над 150 души, които изработиха мартеници за себе си и любимите си хора.

Нов брой на списание „Лист“

Излезе от печат юбилейният, 10-и брой на списание "Лист" - ботанически наблюдател Leaf: Botanic Observer”. Списанието е двуезично издание на Университетските ботанически градини.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ участва във Форума „Висше образование в България“ в Кюстендил

Форумът„Висше образование в България“ се провежда в Килийното училище, ул. „Иларион Ловчански“ 32-36, и е организиран от Центъра за кариерно ориентиране към ЦПЛР - ОДК – Кюстендил. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ участва със свой щанд на изложението.

Проф. Анастас Герджиков се срещна с техническия директор на Tabnine проф. Еран Яхав

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с проф. Еран Яхав, съосновател и технически директор на Tabnine, водеща световна компания в сферата на Generative AI за автоматизиране на програмирането. На срещата присъства и проф. Мартин Вечев от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2023/2024 година

На 27 февруари 2023 г. от 8.30 ч. започна приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е в 17.00 часа на 27 март 2023 г. за първата кандидатстудентска сесия и в 17.00 часа на 29 май 2023 г. за втората кандидатстудентска сесия. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.

Българският екип за търсене на екзопланети с нови вълнуващи резултати от първата година на своята работа

Една година след старта на проекта за търсене и изследване на екзопланетни системи EXO-RESTARТ, подкрепен от Фонд „Научни изследвания“ по програма ВИХРЕН-2021, българският екип представя успешни резултати и новооткрити екзопланети.

Future Lab във Факултета по педагогика с Титус Мьоленбек

На 21 и 22 февруари 2023 г. във Факултета по педагогика се проведе обучение на тема: “Модерация на семинари по методиката “Работилница на бъдещето” (Zukunftwerkstatt или Future Labs)” с гост-лектор и модератор - Титус Мьоленбек, дългогодишен завеждащ направление “Образование за възрастни” и и.д. директор на Академията за гражданско образование при Диоцеза на Майнц.

Открита бе изложбата „5 нюанса“ в галерия „Алма матер“

На 21 февруари 2023 г. в присъствието на много гости в галерия „Алма матер“ в Ректората беше открита изложбата „5 нюанса“. В нея участват студентите: Адам Фекете, Анелия Мушникова, Дамяна Богданцалиева, Стефани Фаркашева и Стиляна Караджова от специалност „Изобразително изкуство“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Те всички са завършили художествена специализация „Живопис“ при проф. д-р Стефан Алтъков.

Проф. дфн Боян Вълчев бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. Боян Вълчев бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента за заслугите му за проучването на историята на българския книжовен език, за приноса му в теорията на книжовните езици и във връзка с негова годишнина.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява седемнадесети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Проф. Клара Тонева стана първата жена, придобила научната степен „Доктор на науките“ в Богословския факултет

Нова страница отвори Богословският факултет в своята история. Днес проф. д-р Клара Тонева стана първата жена, придобила научната степен „Доктор на науките“ в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Защитата се проведе в 8 аудитория във факултета и бе върху дисертационнния труд на проф. Тонева на тема: „Доктриналното противоборство между християнството и исляма (според Ерес 101-ва на св. Йоан Дамаскин).

Международна академия за борба с дезинформацията стартира своята дейност в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Изследователи от България, Румъния, Босна и Херцеговина и Турция ще работят заедно за създаване на усъвършенствана методология за проверка на фактите. Проектът Disinfo Academy е финансиран по програма „Еразъм+“. Изпълнява се от консорциум с водещ партньор Национален учебен център ( https://ntcenter.bg/ ) и екипи от Софийския университет, Университета Коч (Турция), Университета в Сараево (Босна и Херцеговина) и фондация “Еврокомуникаре” (Румъния).

Среща на институционалните координатори по проекта TRANSFORM4EUROPE

На 14-ти и 15-ти февруари 2023 г. в Софийския университет се проведе среща на Институционалните координатори по проекта Transform4Europe. Проектът е финансиран от Европейската комисия с ко-финансиране от Програма „Еразъм +“ на Европейския съюз, а Софийският университет е един от партньорите.

Софийският университет обявява дарителска кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Софийският университет отправя призив към всички, които имат възможност и желание да подкрепят със средства пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия, да направят дарение.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ достигна Антарктида

На 13 февруари 2023 г. след 50 дни плаване първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий” достигна остров Ливингстън, Антарктида. Пътешествие на български кораб до Антарктида е сбъдната мечта за поколения антарктици.

С две магистърски програми ще започне новата академична година Богословският факултет във филиала на Софийския университет в Бургас

През следващата учебна 2023/2024 година студентите във Филиала на Софийския университет в Бургас ще могат да се обучават в магистърските програми "Християнско поклонничество" и "Църковен мениджмънт" в задочна форма на обучение. С решение на Министерски съвет таксата за обучението на богословите бакалаври и магистри, за които това е първа висша образователна степен, се поема от държавата.

Софийският университет и Acibadem City Clinic сключиха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и Фикри Кипер, директор "Човешки ресурси" на Acibadem City Clinic, подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции. На събитието присъстваха деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев, доц. д-р Боряна Богданова, зам.-декан „Партньорства с бизнеса и общност на завършилите студенти" на Стопанския факултет и ръководител на Кариерния център, Станислава Павлова, мениджър „Подбор на персонал, Acibadem City Clinic и Росена Иванова -Гявурова, „Мениджър Организационно развитие“ в Acibadem City Clinic.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 февруари 2023 г. след тежко боледуване почина Естер Бодурска-Денкова, дългогодишен преподавател във Факултета по класически и нови филологии.

Поклонението ще се състои на 10 февруари 2023 г. (петък) от 11.00 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 4 февруари 2023 г. след тежко боледуване почина доц. д-р Руси Чакалов, дългогодишен преподавател във Физическия факултет.

Погребението ще се състои на 9 февруари 2023 г. от 14.00 часа на Централните софийски гробища.

Научна конференция „150 години безсмъртие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна научната конференция „150 години безсмъртие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят“. Тя е организирана от Софийския университет и Българската академия на науките и е посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по математика и информатика

На тържествена церемония в 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет 350 бакалаври и магистри от Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех завършват 50, седем от тях са пълни отличници.

10 студенти от Софийския университет бяха отличени със стипендии на Фондация „Еврика“ 2022/23

На тържествена церемония в София бяха връчени удостоверенията на стипендиантите на Фондация „Еврика“ за учебната 2022-2023 г. Сред отличените са десет студенти от различни факултети на Софийския университет. За своите постижения те получиха и подаръци от Алма матер, връчени от заместник-ректора акад. проф. дфзн Николай Витанов.

Международна студентска програма за културен обмен между Катедра „Кореистика“ и университета „Индок“, Сеул

В началото на януари се проведе първата по рода си международна студентска програма за културен обмен 2022-2023 между Катедра „Кореистика “към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и университета „Индок“, Сеул, Република Корея. За първи път от създаването й през 1995 г. на катедрата гостуваха 26 студенти и 4 преподаватели от университета „Индок“.

Самостоятелна онлайн изложба „KryptoGraphics“ на Регина Далкалъчева по проект „Графичната образност – нова реалност“

Представена бе самостоятелната онлайн изложба „KryptoGraphics“ на Регина Далкалъчева, осъществена по проект „Графичната образност – нова реалност“, в който авторката е партньор и куратор на художниците от Германия. Проектът е реализиран с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор и ръководител на проекта е доц. д-р Снежина Бисерова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

GATE оглавява регионален хъб за борба с дезинформацията

На 26 и 27 януари 2023 г. в София се състоя първата среща по международния проект за създаване на Българо-румънска обсерватория за дигитални медии (BROD). В него Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет застава начело на регионален хъб за борба с дезинформацията. Проектът се финансира от Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация.

Новият сезон на галерия „Алма матер“ бе открит с изложбата „Вертикала & Хоризонтала“

На 24 януари 2023 г. новият сезон на галерия „Алма матер“ в Ректората бе открит с изложбата „Вертикала & Хоризонтала“. Експозицията е по кураторски проект на проф. дн Лаура Димитрова, ръководител на Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2023 г.

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 25 януари 2023 г., бяха приети документите за кандидатстудентската кампания през 2023 г. – Правилник , балообразуване за специалностите и график за провеждане на двете кандидатстудентски сесии.

Софийският университет участва в Изложението на българските университети и колежи в Казанлък

За четвърта поредна година Младежкият общински съвет в град Казанлък организира Изложение на университетите и колежите в България. То се провежда в Младежкия дом в града. Софийският университет участва със свой щанд на изложението.

Софийският университет и Икономическият и социален съвет сключиха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова подписаха меморандум за сътрудничество. На събитието присъстваха и Смилена Костова – главен секретар на Икономическия и социален съвет, и Николай Павлов – директор на Дирекция „Икономически и социални въпроси“.

Институтът GATE организира седмица от събития „Обединени срещу дезинформацията“

Последната седмица на януари 2023 г. ще премине под мотото „Обединени срещу дезинформацията“ и ще бъде посветена на събития, организирани от институт „Големи данни в полза на интелигентно общество“ – GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитията са част от ангажираността на GATE за използване на технологиите и големите данни в области, където те са особено необходими и полезни на обществото.

Христо Венев от INSAIT и Софийския университет с първи международен успех в областта на квантовото програмиране

Христо Венев, най-успешният български олимпиец в сферата на информатиката и изследовател в докторантската програма на INSAIT - Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, спечели 3-то място на най-престижния форум в света за млади изследователи в сферата на програмните езици - ACM POPL SRC, проведен тази седмица в Бостън, САЩ.

Представяне на книгата на проф. дин Йордан Пеев "Дом на исляма: вяра, общество, събития"

В зала "Проф. Емил Боев" на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет бе представена книгата на проф. дин Йордан Пеев "Дом на исляма: вяра, общество, събития". Събитието бе организирано от Катедра "Арабистика и семитология" към Факултета по класически и нови филологии, Центъра за изследване на религиите към Алма матер и издателство „Изток-Запад“. То бе уважено от колеги и ученици на проф. Пеев, както и от студенти от различни специалности в Центъра за източни езици и култури и други факултети на Софийския университет.

Самостоятелната онлайн изложба „Транс -Позиции“ на доц. д-р Снежина Бисерова

В рамките на проекта „Графичната образност – нова реалност“ бе представена самостоятелната онлайн изложба на доц. Снежина Бисерова от Факултета по науки за образованието и изкуствата, автор и ръководител на проекта. Той е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Студентският дипломатически клуб отбеляза 28 години от учредяването си

На празнично събитие в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Студентският дипломатически клуб към Юридическия факултет на Алма матер отбеляза своята 28-годишнина.

За седма поредна година Софийският университет получи наградата на „24 часа“ за най-добро висше училище в България

За седма поредна година на официална церемония, организирана от вестник „24 часа“, бяха връчени Академичните оскари, с които се отличават българските университети според рейтинга на висшите училища. Софийският университет бе удостоен с отличието за университет с най-много първи места по професионални направления, в които обучава студенти. Алма матер получи и наградата „Бизнес Хонорис кауза“.

Учени от Физическия факултет заснемат поведението на времеви кристал в нова статия в престижното списание Nature Physics

Учени от Групата за неравновесна квантова динамика към Физически факултет на Софийския университет и Кралския технологичен институт в Стокхолм, в сътрудничество с Аджой Лаб от Университета в Калифорния – Бъркли, създадоха критичен времеви кристал в многочастична система от далеко-взаимодействащи ядрени спинове. Изследването е публикувано в престижното научно списание Nature Physics – едно от водещите световни издания в областта на физиката.

Студентки от Физическия факултет бяха метеоролози в bTV

Студентки от Франция, които в момента са на обучение във Физическия факултет на Софийския университет, бяха телевизионни метеоролози за един ден.

Художникът Теодор Манолов представи лекция на тема „Комерсиалната илюстрация и комиксите в дидактичните арт проекти“

На 11 януари 2022 г. в зала 607 на Факултета по науки за образованието и изкуствата художникът и писател Теодор Манолов представи пред студенти от специалностите „Изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн“ лекция на тема „Комерсиалната илюстрация и комиксите в дидактичните арт проекти“.

In memoriam

Софийският университет с прискърбие съобщава, че на 9 януари 2023 г. почина проф. д-р Дончо Атанасов Даскалов /роден на 7 октомври 1928 г./, известен български историк и дългогодишен преподавател в Историческия факултет на университета, с изследвания по история на България след Освобождението до средата на ХХ век.

Опелото ще се състои в храм „Св. София“ на 13 януари 2023 г. от 12.00 ч.

Доц. д-р Снежина Бисерова с четири първи награди от Националната асоциация на италианските графици

Доц. д-р Снежина Бисерова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет участва и получи четири първи награди в четири от ежегодните конкурси, организирани от Националната асоциация на италианските графици „APS“– Вигонца (Падуа), Италия. Тя единодушно бе избрана за почетен член на асоциацията за 2022 година.

Нова читалня в Университетския архив

В началото на 2023 година отвори врати новоизградената читалня на Университетския архив. Тя се намира в подпокривното пространство на Северното крило в Ректората и разполага с три читателски места.

Започна работата по проект SUMMIT на Софийския университет по покана „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“

Проектът Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer (SUMMIT) е финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост по покана „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“. Продължителността на проекта е 42 месеца, работата по него започна през януари 2023 г.

Антарктическа фотоизложба "Гео-Био-поход на млади учени към ледения континент"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита антарктическа фотоизложба "Гео-Био-поход на млади учени към ледения континент" на членове на APECS (Асоциация на младите полярни изследователи), посветена на 60 години от създаването на Геолого-географския факултет и 60 години от създаването на Биологическия факултет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 7 януари 2023 г. внезапно ни напусна проф. Георги Карасимеонов – един от доайените и основателите на политологията в България.

Поклонението ще се състои на 12 януари 2023 г. (четвъртък) от 11.00 часа в храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“, бул. „П. Евтимий“ 90, гр. София.

Изложби на проф. д-р Стефан Алтъков и проф. Буян Филчев в галерия „Алма матер“

На 5 януари 2023 г. в галерията на Софийския университет „Алма матер“ в Ректората бяха представени две изложби: „История“ на проф. д-р Стефан Алтъков и „Графика“ на проф. Буян Филчев. И двамата автори са дългогодишни преподаватели в Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Софийският университет ще разкрие първия си филиал

Предложението за разкриване на филиал на Софийския университет в Бургас е прието от Академичния съвет на Университета през октомври 2018 г. През 2019 г. Националната агенция за оценяване и акредитация одобри проекта. На 4 януари 2023 г. Министерският съвет на Република България прие решение за откриване на филиал на Алма матер в морския град.

В седмия ден от плаването си корабът „Св. Св. Кирил и Методий“ излезе от италиански териториални води

В ранните часове на 2 януари 2023 г. българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ( НИК 421) излезе от италианските териториални води в Средиземно море югозападно от о-в Сицилия, съобщи пратеникът на БТА. Плавателният съд държи курс запад-северозапад и ще го поддържа до вечерта, когато ще направи лек поворот и ще премине северно от бреговете на Тунис, но без да навлиза в териториалните води на африканската държава.

In memoriam

На 29 декември 2022 г. на 86-годишна възраст ни напусна проф. Димитър Скордев - основателят на Катедрата по математическа логика на Факултета по математика и информатика на Софийския университет и изявен учен по логика от световна величина.