Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по славянски филологии отвори вратите си за среща на ученици и студенти

   
Факултетът по славянски филологии отвори вратите си за среща на ученици и студенти

В 119 кабинет в Ректората на Алма матер Катедра „Български език като чужд” отвори вратите на своите аудитории, за да посрещне ученици от трети и четвърти клас на 75.ОУ „Тодор Каблешков”, гр. София. Събитието е инициирано съвместно с Интернационална Асоциация „ЕдюкАрт” като част от поредица прояви в духа на концепцията Катедрата да бъде място за среща на различни общности, за които българският език не е първи.

По време на гостуването си учениците имаха възможност да чуят увлекателните разкази на преподаватели от катедрата, посветени на историята на Софийския университет, сградата на Ректората, както и за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

1-1

Срещата между ученици, чийто майчин език е различен от българския, и студенти чужденци на Софийския университет „Св. Климент Охридски” допринесе не само за по-ефективното езиково развитие на двете групи обучаеми, но и провокира по-силна мотивация в процеса на обучението по български език като втори.

Учениците участваха в съвместни дейности като споделено четене и езикови игри със студентите и научиха заедно с тях интересни факти за различни езици и видове писменост.

2-2

В същото време студентите имаха възможност да представят себе си, своите истории и отношението си към българския език като език на академичното им обучение и на страната, в която живеят по време на следването си.

Вярваме, че Университетът е най-подходящата среда, в която да се утвърждава принципът на протегнати ръце между различията, събрани от българския език като ценност, език на общуването в България и език на обучението в българските образователни институции.

На събитието бяха поканени всички преподаватели и студенти, които имат интерес към една нестандартна среща на знания и умения, нагласи и гледни точки, която бе възможна чрез българския език.