Начало / Новини / Новини и събития

   
Проф. дфзн Добромир Пресиянов беше отличен с Почетен знак на община Бургас

На 10.09.2021 г. кметът на гр. Бургас Димитър Николов връчи на проф. дфзн Добромир Пресиянов от Физическия факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" Почетен знак на община Бургас и грамота за висок професионализъм, инициативност, активна гражданска позиция и принос за опазване на детското здраве.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 13.09.2021 г. след продължително боледуване почина доц. д-р Стоян Иванов Асенов, дългогодишен преподавател по философия в Катедра „Философия“ на Философския факултет.

Опелото ще се състои на 19 септември 2021 г. (неделя) от 13 ч. в православен гробищен парк "Свети Архангел Михаил", кв. Бояна.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 12.09.2021 г. внезапно почина проф. д-р Георги Едрев Едрев, дмн – преподавател по УНГ болести в Медицинския факултет.

Международен симпозиум „АРТ-еко“ в рамките на проекта „ЕКО-арт/АРТ-еко” на Катедра „Визуални изкуства“

От 5 до 10 септември 2021 г. в творческия дом „Китен“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя международният симпозиум „АРТ-еко“. Събитието е част от проекта по Фонд „Научни изследвания“ на Университета „ЕКО-арт/АРТ-еко“ на Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Негов ръководител е гл. ас. д-р Явор Грънчаров.

Алма матер и „Български енергиен холдинг“ ЕАД подписаха споразумение за сътрудничество

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и „Български енергиен холдинг“ ЕАД подписаха споразумение за сътрудничество с цел насърчаване и създаване на условия за развитие на съвместни дейности по иновации, приложни изследвания и образование в българския енергиен сектор.

In memoriam

На 8 септември 2021 г. академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие научи за смъртта на доц. д-р Марин Бодаков. Той беше един от най-обичаните от студентите преподаватели във Факултета по журналистика и масова комуникация. В различни програми на факултета той водеше курсовете „Публицистика и художествена критика“, „Журналистически жанрове“, „Критика и критически практики“, „Книгата като игра“ и „Литература и медии“.

Опелото ще бъде на 11.09.2021, събота, от 13.00 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 7 септември 2021 г. почина доц. д-р Иванка Колева, дългогодишен преподавател в Катедра „Оптика и спектроскопия“ към Физическия факултет.

Опелото ще се състои на 10 септември 2021 г. (петък) от 13.30 ч. в храм „Покров Богородичен“, зад хотел Родина.

Проф. д-р Анхел Лопес Гарсия-Молинс бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата, проф. д-р Анхел Лопес Гарсия-Молинс бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението по удостояването с почетното звание на най-старото българско висше училище е на Факултета по класически и нови филологии.

Второ практическо обучение за студенти по геология и геофизика

От 1 до 7 ми септември 2021 г. в гр. Обзор се проведе второто практическо обучение за студенти по геология и геофизика на тема „Комплексна приложна геоложка и геофизична полева практика в крайбрежните зони на източния Балкан, Предбалкана и Долнокамчийското понижение“, финансирано от Total Energies.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 02.09.2021 г. след дълго боледуване почина проф. дхн Стефанка Кирилова Пенева, дългогодишен преподавател в катедра „Физикохимия“ във Факултета по химия и фармация.

Софийският университет е партньор в мащабен проект за въвеждане на иновативно образование в хуманитарните и социални науки

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е партньор в мащабен проект за въвеждане на иновативно образование в хуманитарните и социални науки чрез дигитализация и модернизация на учебни програми и виртуален университет. Проектът е „Иновативно образование в хуманитарни и социални науки чрез цифрова трансформация и модернизация на учебните програми във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Техническия университет в Габрово в партньорство с чуждестранни университети от Гърция, Полша и Румъния”.

Осми международен колоквиум по старобългаристика

На 31 август в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открит Осмият международен колоквиум по старобългаристика. Той ще се проведе до 2 септември 2021 г. Настоящото издание на научния форум се посвещава на деветдесетата годишнина от рождението на проф. Донка Петканова, бивш директор на Колоквиума и основател на Катедрата по кирилометодиевистика.

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители награди изявени преподаватели

За осми пореден път Департаментът за информация и усъвършенстване на учители (ДИУУ) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участва в Националния семинар за извънкласни и извънучилищни дейности, организиран от Синдиката на българските учители (СБУ) и Фондация „Устойчиво развитие за България” под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Доц. д-р Снежина Бисерова получи награда от Х-то международно триенале на графиката в Битоля

Доц. д-р Снежина Бисерова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата получи „Специална награда за развитието на световното съвременно графично изкуство“ от Десетото международно графично триенале, Битоля, Република Северна Македония.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява допълнителен прием за учебната 2021/2022 година

9 747 са кандидатите, подали документи за прием в Софийския университет. За незаетите места в редовна и в задочна форма, субсидирани от държавата, както и за незаетите места за обучение срещу заплащане, Софийският университет обявява допълнителен прием при следния график:

Ново значимо научно откритие на д-р Трифон Трифонов, възпитаник на Катедра „Астрономия“ на Физическия факултет

Възпитаникът на Катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет д-р Трифон Трифонов от Института „Макс Планк“ в Хайделберг, Германия и екип от колеги от Германия, Чили и САЩ направиха ново откритие в научната област на eкзопланетите. Той и колегите му са регистрирали нова екзопланетна система, състояща се от две планети около звездата TOI-2202, чийто маса е около 80 % от тази на Слънцето.

Центърът по компетентност „Clean&Circle“ развива нови области на сътрудничество с ОП „Столично предприятие за третиране на отпадъци“

На 29 юли 2021 г. се проведе среща между координатора на Центъра по компетентност “Clean&Circle” – проф. дбн Яна Топалова и г-н Фридрих Катцер, изпълнителен директор на ОП „Столично предприятие за третиране на отпадъци“ (ОП СПТО). Целта на срещата беше запознаването на г-н Катцер с развитието на проекта, технологиите в процес на активна разработка, закупена и очаквана високотехнологична апаратура със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Успешно представяне на българските състезатели на 53-та Международна олимпиада по химия (53 IChO)

Международната олимпиада по химия (МОХ) се проведе виртуално за втора поредна година в периода 25 юли - 02 август 2021 г. с домакин Япония. В Олимпиадата, която беше ограничена само в теоретичен кръг, взеха участие 312 ученици от 79 страни.

Университетски изследователи с нова статия в престижното списание Nature Physics

Учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с колеги от университетите в Кеймбридж и „Куин Мери“ (Великобритания), университета във Варшава (Полша) и два института в Китай публикуваха статия в престижното научно списание Nature Physics – едно от водещите световни издания в областта на физиката. В нея те описват нов клас от изкуствени микроботи (активни микро-частици), които подобно на биологичните клетки могат да се придвижват самостоятелно, черпейки енергия от околната среда.

Институтът GATE обявява две стипендии на DeepMind

Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обявява две стипендии, финансирани от DeepMind – британската компания, известна с научните си изследвания и иновации в областта на изкуствения интелект. Те са за студенти от женски пол или в неравностойно положение, които имат желание да придобият магистърска степен по програмите „Изкуствен интелект“ и „Извличане на информация и откриване на знания“ във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ на ФНОИ взеха участие в Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС 2021“

От 19 до 24 юли 2021 г. се проведе Международният симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС 2021“, в който взеха участие различни поколения автори от България и Германия: артисти на свободна практика, преподаватели и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Софийският университет получи статут на изследователски университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ получи статут на изследователски университет за следващите четири години от Министерството на образованието и науката. Списъкът на одобрените университети бе одобрен от Министерския съвет и от 2022 г. ще се актуализира всяка година.

Първият български военен научноизследователски кораб получи името на Светите братя Кирил и Методий

Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Българският антарктически институт /БАИ/ и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". Водещ партньор в консорциума е Софийският университет "Св. Климент Охридски" с неговия ректор проф. дфн Анастас Герджиков. Името бе избрано чрез конкурс от предложени 250 наименования. Кръстница на кораба стана актрисата Мария Бакалова, номинирана през 2021 г. за най-престижната филмова награда "Оскар".

Работна среща „Научни изследвания и иновации в науката за колоиди и междуфазови граници”

От 18 до 21 юли 2021 г. в курорта „Св.Св. Константин и Елена“, Варна, се проведе първата работна среща по проекта EXTREME „Научни изследвания и иновации в науката за колоиди и междуфазови граници”. Проектът EXTREME се финансира от Министерството на образованието и науката на Република България в рамките на Националната програма „Европейски научни мрежи“ и се координира от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Българският отбор спечели медали на Международната олимпиада по биология

Тридесет и втората международна олимпиада по биология (IBO 2021) тази година трябваше да се проведе от 19 до 23 юли 2021 г. в Лисабон, Португалия. Във връзка с наложените от пандемията от COVID-19 ограничения и мерки за превенция и създадената сложна обстановка в света, организаторите взеха решение за втора поредна година олимпиадата да бъде проведена като международно дистанционно състезание - IBO Challenge II.

Международен уъркшоп „Отношения в идейното поле (ideoscape): Близкоизточни студенти в Източния блок (от 1950-те до 1991 г.)“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на международния уъркшоп „Отношения в идейното поле (ideoscape): Близкоизточни студенти в Източния блок (1950-те до 1991)“. Събитието бе организирано от „Ориент институт“ Бейрут в сътрудничество с Катедрата по арабистика и семитология при Софийския университет. По време на събитието екипът на едноименния проект, финансиран от Фондация „Макс Вебер“, обсъди заедно със специално поканени гости междинните резултати от текущото научно изследване.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ на ФНОИ взеха участие в арт фестивал

От 23 до 26 юли 2021 г. проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков взеха участие в международния арт фестивал „Pod krilima arhangela“ в Сталач, Сърбия, по покана на организатора на събитието Драган Чапкунович.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ стартира нов голям проект по процедурата „Модернизация на висшите училища“

На 22 юли 2021 г. бе подписан договор, с който Софийският университет, в качеството си на координатор, започва изпълнението на проект „МОДЕРН-А: МОДЕРНизация в партньорство чрез дигитализация на Академичната екосистема“ BG05M2OP001-2.016-0018-C01. Проектът получи най-висока оценка от всички участвали предложения по процедурата „Модернизация на висшите училища“. Той се изпълнява в партньорство с още осем висши училища в България, три организации на работодателите (Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България) и над 20 асоциирани партньори от чужбина.

Успех за българския отбор на 51-вата Международна олимпиада по физика

От 17 до 24 юли 2021 г. онлайн се проведе 51-вата Международна олимпиада по физика. Формален домакин на събитието бе гр. Вилнюс, Литва. В олимпиадата участваха отбори от 76 държави, а общият брой участници бе 368. Олимпиадата се проведе в два кръга. В първия кръг учениците се състезаваха върху две експериментални задачи, а на втория кръг – върху три теоретични.

Високоточна станция бе монтирана в Университетска ботаническа градина в гр. Балчик

В Университетската ботаническа градина в гр. Балчик беше монтирана високоточна станция, която регистрира сигналите на Глобалните навигационни спътникови системи (GPS, Galileo, Glonass).

Стартира проектът „Подобряване на природозащитното състояние на природни местообитания 4070 и 5130 по параметър „Бъдещи перспективи“

Националният университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Института за гората при Българската академия на науките стартира проект „Подобряване на природозащитното състояние на природни местообитания 4070 и 5130 по параметър „Бъдещи перспективи“ , финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, приоритетна ос Натура 2000 и биоразнообразие, BG16M1OP002-3.021.

Софийският университет “Св. Климент Охридски“ и Българската фондова борса ще развиват образователни инициативи в областта на устойчивите финанси

Стопанският факултет към Софийския университет „Св. Климент Oхридски“ и Българската фондова борса подписаха споразумение за сътрудничество. Двете страни ще си партнират в обучението на висококвалифицирани специалисти в областта на устойчивите финанси. Съвместните инициативи ще започнат с началото на новата учебна година през есента.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2021/2022 г. в Софийския университет

Резултатите от третия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2021/2022 г. бяха обявени днес.

 

Доц. д-р Мария Баръмова e носител на Наградата на Берлин-Бранденбургската академия на науките за 2021 г.

Доц. д-р Мария Баръмова от Историческия факултет на Софийския университет е била удостоена с Наградата на Берлин-Бранденбургската академия на науките (Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften) за 2021 г.

Лятно училище за млади учени “Иновации и приложни аспекти на науката за колоиди и междуфазови граници”

Първата лятна школа "Иновации и приложни аспекти на науката за колоиди и междуфазови граници" беше проведена в рамките на проекта "EXTREME". Проектът EXTREME е координиран от Софийския университет“ Св. Кл. Охридски“ и е финансиран от Министерството на образованието и науката на Република България, в рамките на Национална програма "Европейски научни мрежи“. Партньори на Софийския университет в рамките на проекта са Факултетът по химия, Университет в Барселона, Испания и Департаментът по материали, ETH Цюрих, Швейцария.

Студентите, завършили двугодишната професионална квалификация “Авторски театър”, получиха своите дипломи

В разгара на летния театрален сезон на Театрална лаборатория „Алма Алтер“ в двора на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, студентите от двугодишната професионална квалификация “Авторски театър” получиха своите дипломи.

Изследователската инфраструктура по религиозни изследвания RESILIENCE е включена в Пътната карта на ESFRI за 2021 година

В края на месец юни 2021 г. форумът на ESFRI (Европейски стратегически форум за научноизследователска инфраструктура) включи RESILIENCE в Пътната карта за изследователска инфраструктура 2021. Това означава, че RESILIENCE ще заеме своето място в стратегическите изследователски инфраструктури на Европейското изследователско пространство и ще може да продължи мисията си за по-нататъшното развитие на изследователската инфраструктура за религиозни изследвания.

Софийският университет с награда за „Най-добра преговорна стратегия“

На 13 юли 2021 г. Софийският университет спечели награда за „Най-добра преговорна стратегия“ на състезание по международна търговска медиация и преговори на Международната адвокатска асоциация и Виенския център по международен търговски арбитраж – IBA-VIAC Consensual Dispute Resolution Competition - https://www.cdrcvienna.org/ . Българският отбор беше в състав от студентите Кристина Горчева (първи курс „Международни отношения“) и Даяна Зашева (пети курс „Право“) с треньори юриста Ина Петкова и адв. Дима Александрова.

Факултетът по химия и фармация отбеляза 100-годишнината от рождението на проф. Алексей Шелудко

Във връзка с навършването на 100 години от рождението на акад. Алексей Шелудко Факултетът по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира постерна сесия, посветена на неговия научен принос в областта на колоидната химия. В продължение на две седмици посетителите в централното фоайе на факултета имаха възможност да се запознаят с живота и научната дейност на проф. Шелудко, представени на 10 постерни доклада.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2021/2022 г. в Софийския университет

Резултатите от втория етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2021/2022 г. бяха обявени днес.

2 991 новоприети студенти са се записали, а 1 270 са потвърдили специалността, в която са класирани на първия етап. За втория етап на класиране са приети още 989 студенти.

Участие на преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ в Международния пленер по изобразително изкуство в рамките на проект „Култура във вечността“

Проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата взеха участие в Международния пленер по изобразително изкуство в рамките на проект „Култура във вечността“

Кръгла маса "Религия и екстремизъм в Западните Балкани"

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе Кръгла маса на тема "Религия и екстремизъм в Западните Балкани" с гост-лектор проф. д-р Марян Гюровски, зам.-ректор на Университета „Св. Климент Охридски" в Република Северна Македония. Неговата лекция бе на тема: „Радикализацията и рисковете за сигурността в Северна Македония и Западните Балкани: регионални предизвикателства и приоритети“.

Стартира строежът на новия Център за върхови постижения по проекта УНИТе

На тържествена церемония бе поставено началото на строежа на новата сграда на проекта УНИТе. В нея ще се помещава Центърът за върхови постижения на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проектът предвижда лаборатории за Интернет на нещата (IoT), „Отворени данни и услуги с тях за гражданите“, „Интернет на нещата в интелигентните градове“ и „Data Science“, конферентни зали, стаи за видеоконферентни разговори, иновационни форуми и др.

Кариерен форум 6.0 в Стопанския факултет на Алма матер

Проведе се Кариерен форум 6.0, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Сдружението на завършилите Стопанския факултет, с подкрепата на Германо-Българската индустриално-търговска камара, Българската търговско-промишлена палата и AIESEC България. Събитието бе със свободен достъп за всички заинтересовани – завършили студенти, студенти от други факултети и университети, ученици в последните гимназиални класове и други.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 5 юли 2021 г. на 81-годишна възраст след продължително боледуване, в дома си в Колумбус, Охайо, почина проф. Иван Захариев Костадинов, дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Алма матер.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2021/2022 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2021/2022 г. беше обявен днес.

Престижна награда за проф. Диляна Ботева-Боянова от Историческия факултет

Проф. дин Диляна Ботева-Боянова от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е сред удостоените през 2021 г. с престижната награда на Фондация „Александър фон Хумболт“ Humboldt Alumni Award for Innovative Networking Initiatives .

Преподаватели от Софийския университет участват в IV международен фестивал на изкуството „ZASJAĆE PALACI’’ в Котор, Черна гора

Проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков, преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата взеха участие в IV международен фестивал на изкуството „ZASJAĆE PALACI’’ в град Котор, Черна гора.

Софийският университет и Българската мрежа на Глобалния договор на ООН сключиха договор за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (UN Global Compact Bulgaria) и основател и собственик на TechnoLogica, подписаха споразумение за сътрудничество във връзка с развитието на новата магистърска програма в Стопанския факултет – "Отговорно и устойчиво управление". На събитието присъстваха и деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев и Даринка Георгиева – изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.