Начало / Новини / Новини и събития / Водещи специалисти от Софийския университет участват в уъркшоп по международния проект „Прометей“

   
Водещи специалисти от Софийския университет участват в уъркшоп по международния проект „Прометей“

„Прометей“ е нов проект в областта на дигиталната епиграфика, в който Софийският университет представя България в партньорство с академични и културни институции от региона като Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие, Института по Балканистика в Белград, Белградския университет и Университета „Св. св. Кирил и Методий“ в Скопие.

Начинанието има за цел да използва съществуващите добри практики и наличните ресурси в областта за създаването на дигитална епиграфска колекция с антични латински и гръцки надписи от трите държави, която да служи като средство за образование и популяризация на тази културна дисциплина сред модерната публика. Учените вярват, че античните писмени паметници са важна част от културното наследство и в много отношения могат да ни дадат важна информация за човешката цивилизация и възможност за още една гледна точка към универсалните човешки ценности през вековете.

prometheus 1

В последните десетилетия дигиталната епиграфика интензивно се развива като дисциплина в световен мащаб и у нас вече работят екипи, дигитализиращи писменото наследство по българските земи (вж. например колекция „Теламон“ на старогръцките надписи от нашите земи, разработена от Софийския университет - https://telamon.uni-sofia.bg/). Но още има много какво да се постигне на фона на значителното епиграфско наследство в балканския регион. Именно това е мисията на проекта „Прометей“ – да допринесе по достъпен начин за развитието на античната епиграфика на Балканите като част от общото културно наследство на Европа и света.

prometheus 2

В периода 15-19 април 2024 г. се провежда първото събитие от двугодишната програма на проекта – свободнодостъпен онлайн уъркшоп по дигитална епиграфика. Обучители са д-р Димитър Илиев и екипът дигитални епиграфи от Катедрата по класическа филология към Софийския университет в лицето на Елина Боева и Кристиян Симеонов, които имат значителен опит в областта на техническата обработка и кодирането на надписи чрез модерни технологии.

Screenshot 2024-04-15 113648

Списъкът на гост-лекторите включва специалисти от Сръбската академия на науките и изкуствата и Университета в Хелзинки, които ще представят конкретни теми от своето експертно поле. В рамките на работилницата участниците имат възможност да получат теоретични и практически знания за работата с EpiDoc, EFES, Zenodo, GitHub, Zotero, да се запознаят с необходимите Front-End умения за осъществяването на подобни проекти, а също и да научат повече за 3D визуализациите и други дигитални способи.

prometheus 4

Занятията продължават до 19 април 2024 г. Тези, които са пропуснали да заявят участие, но биха искали да получат знания по дигитална епиграфика, могат да следят лекциите и на живо в YouTube канала на проекта „Прометей“, където след края на занятията ще останат на разположение всички записи: https://www.youtube.com/@PrometheusDigitalEpigraphy/featured

Повече информация за целите и развитието на проекта „Прометей“, както и пълна програма уъркшопа може да получите тук.