Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Специалности / Бакалавърски програми / Факултет по класически и нови филологии / Индология / Изучавани избираеми дисциплини / Практически йога методи за усъвършенстване

   

хорариум: 15 часа лекции и 15 часа упражнения
кредити: 3

 

Целта на лекционния курс към дисциплината "Практически йога методи за усъвършенстване" е да запознае студентите с основни аспекти на древноиндийската система йога с акцент върху здравословния начин на живот - правилно хранене, хигиена на зрението и слуха, техники за увеличаване на физическата и на умствената работоспособност, и др. В часовете за упражнения към дисциплината "Практически йога методи за усъвършенстване" се работи със спортно облекло и се усвояват практически правилно (йогийско) дишане, оросяващи мозъка асани, способстващи умствената дейност пози за учене, поддържащи зрението упражнения, както и такива повишаващи концентрацията на ума и обема на паметта и методи за неутрализиране на вредните въздействия при работа с компютър. Дисциплината помага на студентите да подобрят здравето си и да повишат успеха си, да увеличат силата на паметта си, дава им знания и практически умения, които имат приложение в ежедневния живот. Придобитите практически познания за динамична концентрация, релаксация, правилно дишане и хигиена повишават физическата и умствената работоспособност в дългосрочен план.

 

Преподавател:

  • Станко Станков

Хоноруван преподавател в специалност "Индология" към Катедра "Класически Изток" в Центъра за източни езици и култури към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дългогодишен преподавател по практическа йога с опит в работа с деца и младежи, води курсове по йога за студенти и ученици в български университети, институти и училища, както и за възрастни, възпитаник в йога е на Венцеслав Евтимов.