Начало / Новини / Новини и събития

   
Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по журналистика (писмен) и химия

В 09.00 часа в зала 272 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по журналистика. 429 кандидат-студенти са подали заявления за явяване. Петя Банкова от София изтегли темата „Мечтата Европа”, по която ще пишат кандидат-студентите днес. Бяха изтеглени две контролни теми: „Живот в мрежата” и „Болен здрав носи”.

Абсолвентите от специалност „Право“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи за висше образование

В 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 350 абсолвенти от специалност „Право“ на випуск 2015 на Юридическия факултет получиха своите дипломи. Над 50 са завършилите с отличен успех, а един е пълен отличник.

В Софийския университет се проведе конференция "Превенция на насилието в ежедневието"

Събитието беше организирано от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Френския културен институт в София и се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Председателят на парламента на Косово се срещна със студенти от Софийския университет

Председателят на Народното събрание на Косово Кадри Весели се срещна със студенти, които изучават албански език и албанска литература в рамките на специалност „Балканистика“ във Факултета по славянски филологии.

Катедра „Атомна физика“ във Физическия факултет отбеляза своя 70-годишен юбилей

В 205-та аудитория „Проф. Цветан Бончев“ във Физическия факултет на Софийския университет се проведе научна сесия, посветена на 70-годишнината от основаването на Катедра „Атомна физика“.

Празници на световни туристически дестинации – Китай

Студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Народна република Китай в рамките на Празниците на избрани световни туристически дестинации.

Премиера на книгата „Испания, Балканите и българите (XVIII – XIX)

В Заседателна зала 2 на Ректората беше представена книгата „Испания, Балканите и българите (XVIIIXIX)“ с автори проф. д-р Красимира Табакова и доц. д-р Надя Манолова-Николова от Историческия факултет на Софийския университет. На събитието присъстваха консулът на кралство Испания в България Хайме Ермида, както и други членове на испанското посолство и образователния отдел към него в София.

Специалисти от Университетските ботанически градини участваха в работна среща по проект HEI PLADI

Партньорите по проект „Иновации във висшето образование в областта на растителното разнообразие: гъвкави образователни пътеки за развиващ се пазар на труда” HEI PLADI се събраха на работна среща в Средиземноморския агрономически институт в Ханя, Гърция.

Проф. Мариано Мемоли бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

Директорът на Националната антарктическа служба на Република Аржентина проф. Мариано Мемоли бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет със синя лента. Предложението за удостояването с високото отличие е на Националния център за Полярни изследвания към Софийския университет.

Жозе Мануел Барозу: „Можем да бъдем патриоти и да обичаме собствената си страна и същевременно да защитаваме общите идеи и общото гражданство на Европа”

В Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ председателят на Европейската комисия в периода 2004 – 2014 г. Жозе Мануел Барозу изнесе публична лекция на тема: „Дигитални граждани на Европа и света“.

Изложба, посветена на 90-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Арабска Република Египет, беше открита в Ректората

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата Views form Egypt. На церемонията присъстваха заместник-ректорът на Университета доц. д-р Георги Вълчев, посланикът на Египет г-жа Манал Йехия Ел Шинауи, посланици и гости. Изложбата може да бъде разгледана до 10 юни 2016 г.

Национален форум „Средното образование през погледа на университетските преподаватели от областта на педагогиката и педагогиката на обучението по ...: предизвикателство или необходимост"

На 3 юни 2016 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Национален форум „Средното образование през погледа на университетските преподаватели от областта на педагогиката и педагогиката на обучението по ...: предизвикателство или необходимост". Форумът бе осъществен с патронажа на г-жа Меглена Кунева - вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката.

Софийският университет бе домакин на Шестата национална конференция по електронно обучение във висшите училища

Конференцията се проведе на 3 и 4 юни 2016 г. в гр. Китен и бе организирана от Центъра за електронно обучение на Софийския университет в съорганизаторство с Националния център по дистанционно обучение (НЦДО) и Българския виртуален университет.

Росен Плевнелиев: До края на 2018 г. трябва да бъде постигнат пълен консенсус по Националната програма за развитие на България до 2030 г.

По покана на Студентския съвет на Софийския университет и Студентския клуб на политолога държавният глава участва в дискусия в Софийския университет.

Йохей Сасакава бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Университета ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков удостои председателя на Фондация „Ниппон“ Йохей Сасакава с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Университетската ботаническа градина в Балчик бе домакин на VI Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“

За шеста поредна година Ботаническата градина в Балчик посрещна гости и приятели на музикалното изкуство.

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завоюва авторитетното второ място в корпоративната щафета Postbank Business Run

Форматът е един от най-престижните по своето естество у нас. Организаторите Спортен Клуб „Бегач“ и Пощенска банка дадоха възможност за четвърти пореден път на желаещите да премерят сили, като същевременно вземат участие в най-големия тиймбилдинг в България.

 

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по български език и литература и биология

В 9.00 часа в зала 65 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. 951 кандидат-студенти са подали заявления за явяване на изпита днес.

"Шангри-ла - намереният хоризонт". Кадри от Югозападен Китай“

В Галерия „Алма матер“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита фотографската изложба на Александра Ангелова "Шангри-ла - намереният хоризонт". Кадри от Югозападен Китай“. Фотографиите, включени в изложбата, са заснети през 2014 г. по време на едномесечно пътуване в провинциите Съчуан и Юннан. Изложбата може да бъде разгледана до 30 юни 2016 г.

Студентските стипендии ще бъдат повишени през следващата учебна година

На среща между представители на Студентския съвет на Софийския университет, на Националното представителство на студентските съвети, на Министерството на образованието и науката и на Министерството на финансите бе постигнато съгласие за увеличение на парите, отделяни от държавния бюджет за студентски стипендии.

В Университетската библиотека бе открита изложбата „Спасени книги“

По повод 30-годишния юбилей на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Спасени книги. С почит към дарителите и реставраторите, допринесли за съхранението на писменото слово”.

Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ отбелязва своята 30-годишнина

В Аулата на Софийския университет Св. Климент Охридски“ започна международна научна конференция „Културни мостове. Минало и съвремие“, посветена на 30-годишнината от създаването на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ (ЦСВП), който е самостоятелно научно звено в структурата на Алма Матер. Конференцията се организира съвместно с Академия „Амброзиана“ и Класа по славистика.

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет бе открита обновена учебна зала

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с подкрепата на VMware България беше открита изцяло реновирана компютърна зала, в която студенти от различни специалности ще могат да развиват своите знания и умения. С тази инициатива VMware България и Факултетът по математика и информатика на Софийския университет затвърждават своето дългогодишно партньорство за по-качествено и практически ориентирано образование за студентите.

Изложба „Готическа приказка“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита изложба-живопис на тема „Готическа приказка“. Авторката Ани Милошова е студентка в четвърти курс, специалност „Туризъм“ в Геолого-географския факултет на Университета. Изложбата може да бъде разгледана до 3 юни 2016 г.

Университетската ботаническа градина в София и Музеят по палеонтология на Университета отвориха врати за най-малките в Деня на детето

За трета поредна година Университетската ботаническа градина в София и Музеят по палеонтология и исторична геология на Софийския университет участват в инициативата Детски панаир по повод Международния ден на детето.

Форум на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика на Софийския университет

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет започна Форум на кариерното развитие. Двудневното събитие е под мотото "Знам и искам да го докажа". Организатор е Кариерният център към ФМИ, а генерални спонсори са САП Лабс България и Ви Ем Уейр.

Випуск 2015 на Факултета по журналистика и масова комуникация получи дипломите си за завършено висше образование

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2015 на Факултета по журналистика и масова комуникация. 120 бакалаври и 67 магистри получиха своите дипломи. Отличниците са 31. Един от абсолвентите завършва с пълно отличие.

Първи Форум на кариерното развитие в Стопанския факултет на Софийския университет

В двора на Стопанския факултет на Софийския университет започна първият Форум на кариерното развитие. Той се организира от новосъздадения Кариерен център на Факултета в партньорство с клуб "Спектър".

Екип от Физическия факултет участва в създаването на Черноморски център за мониторинг и прогноза

Екип от Катедра „Метеорология и геофизика“ при Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участва в създаването на Черноморски център за мониторинг и прогноза (BS-MFC). Това е проект към морската компонента на Програма „Коперник“ на Европейската комисия, който действа от 1 април 2016 г.

Проф. Донка Минкова бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет проф. Донка Минкова от Калифорнийския университет в Лос Анжелис бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Празници на световни туристически дестинации – Молдова

Студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Република Молдова в рамките на Празниците на избрани световни туристически дестинации.

Нов брой на изданието „Лист: Ботанически градини“

Списанието „Лист: Ботанически наблюдател”, което е издание на Университетските ботанически градини и Балканския екологичен център, излиза едновременно на два езика.

Изследователи от Университета участваха в кръгла маса, посветена на примерите за успешни иновации

В сградата на Българската търговско-промишлена палата се проведе кръгла маса на тема: „Примери за успешни иновации в изследователските университети у нас – Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Технически университет - гр. София и Химико-технологичен и металургичен университет - гр.София”.

Успешно защитилите докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков.

 

В Алма матер бяха връчени първите Национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви“

На тържествена церемония в Аулата на Университета за първи път бяха връчени Националните награди „Евлогий и Христо Георгиеви“ за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса.

Български ученици са носители на специалната награда на XIV-та олимпиада на Европейския съюз по природни науки

Ментори на отборите са преподавателите от Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. д-р Адриана Тафрова-Григорова от Факултета по химия и фармация, доц. д-р Мая Гайдарова от Физическия факултет и доц. д-р Снежана Томова от Биологическия факултет.

В Софийския университет се проведе международна тридневна конференция, посветена на Просвещението

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на международната интердисциплинарна конференция The Еnlightenment from a non-western perspective. Събитието бе организирано от Философския факултет и Културния център на Университета.

С академично тържество Софийският университет отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Проф. Герджиков: „Софийският университет категорично подкрепя реформата, която цели оздравяване на цялата система на висшето образование, стимулирайки висшите училища да повишават качеството“.

Завърши випуск 2015 г. на Историческия факултет на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 260 бакалаври и магистри от Историческия факултет на Университета получиха своите дипломи. Пълните отличници са 18.

Акад. Петър Кралчевски получи наградата „Питагор“ за цялостен принос в развитието на науката

Софийският университет „Св. Климент Охридски” получи наградата за научна организация с най-висок брой научни резултати през изминалата година съгласно данните от Web of Science. Възпитаникът на Физическия факултет проф. Теньо Попминчев получи специалната награда „Питагор“ за значим принос на български учен, работещ в чужбина.

Премиера на фотоалбума „Спомени за славно време и за симбиозата между науката и футболната топка, и ... за приятелите”

В Студентската читалня в Университетската библиотека се състоя премиерата на фотоалбума „Спомени за славно време и за симбиозата между науката и футболната топка, и ... за приятелите”, чийто съставител е проф. Александър Димчев. Събитието е организирано от Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата.

Студентският съвет на Университета обявява конкурс за студент на годината

През 2016 г. година Студентският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва своята 19-годишнина. По този повод Студентският съвет обявява конкурс за студент на годината на Софийския университет, който ще се проведе под патронажа на ректора проф. дфн Анастас Герджиков.

Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Националният дворец на културата сключиха Меморандум за сътрудничество

В Литературен клуб „Перото“ ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и изпълнителният директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош подписаха Меморандум за сътрудничество.

Магистрите от випуск 2015 г. на Стопанския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2015 г. на Стопанския факултет. Дипломите си за висше образование получиха 150 магистри. Пълните отличници са четирима.

 

За трета поредна година Юридическият факултет е носител на Купата на ректора

В двора на Ректората на Софийския университет се състоя церемонията по награждаване на победителите в Общоуниверситетското първенство за Купата на ректора. Надпреварата между факултетите се провежда за пета поредна година. Шампион от общостудентското първенство за Купата на ректора за 2016 г. е Юридическият факултет.

 

Абсолвентите от Философския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод завършването на випуск 2015 г. на Философския факултет. 163-ма магистри, от които 14 са пълни отличници, и 77 бакалаври получиха дипломите си за завършено висше образование.

В Университетската библиотека беше открита юбилейната изложба „Кръгът „Мисъл” и българската модерност, отразени в личната библиотека на Боян Пенев”

Във Фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Кръгът „Мисъл” и българската модерност, отразени в личната библиотека на Боян Пенев”. Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Дипломираха се абсолвентите от френската бакалавърска програма на Стопанския факултет

На тържествена церемония в Конферентната зала на Софийския университет бяха връчени дипломите на абсолвентите от френската бакалавърска програма на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Абсолвентите, които завършват са 24. Събитието се провежда в рамките на юбилейното честване на 25-годишнината на Стопанския факултет и 20 години от създаването на франкофонската програма на Стопанския факултет.

Литературно-фотографската изложба „Кадри към „Сън за щастие” на Пенчо Славейков” бе открита в библиотека „Филологии“

В библиотека "Филологии" в Ректората се състоя премиерата на литературно-фотографската изложба на студенти от Факултета по славянски филологии „Кадри към „Сън за щастие” на Пенчо Славейков”, посветена на 150-годишнината от рождението на поета. Изложбата бе съпроводена от рецитал на студенти от Факултета по начална и предучилищна педагогика.

Проф. д-р Теньо Попминчев бе награден с Почетен знак на Президента на Република България

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 с Почетен знак на Президента на Република България бе отличен възпитаникът на Софийския университет проф. д-р Теньо Попминчев. Отличието му бе връчено от президента Росен Плевнелиев.