Начало / Новини / Новини и събития

   
Абсолвентите от Философския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод завършването на випуск 2015 г. на Философския факултет. 163-ма магистри, от които 14 са пълни отличници, и 77 бакалаври получиха дипломите си за завършено висше образование.

В Университетската библиотека беше открита юбилейната изложба „Кръгът „Мисъл” и българската модерност, отразени в личната библиотека на Боян Пенев”

Във Фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Кръгът „Мисъл” и българската модерност, отразени в личната библиотека на Боян Пенев”. Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Дипломираха се абсолвентите от френската бакалавърска програма на Стопанския факултет

На тържествена церемония в Конферентната зала на Софийския университет бяха връчени дипломите на абсолвентите от френската бакалавърска програма на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Абсолвентите, които завършват са 24. Събитието се провежда в рамките на юбилейното честване на 25-годишнината на Стопанския факултет и 20 години от създаването на франкофонската програма на Стопанския факултет.

Литературно-фотографската изложба „Кадри към „Сън за щастие” на Пенчо Славейков” бе открита в библиотека „Филологии“

В библиотека "Филологии" в Ректората се състоя премиерата на литературно-фотографската изложба на студенти от Факултета по славянски филологии „Кадри към „Сън за щастие” на Пенчо Славейков”, посветена на 150-годишнината от рождението на поета. Изложбата бе съпроводена от рецитал на студенти от Факултета по начална и предучилищна педагогика.

Проф. д-р Теньо Попминчев бе награден с Почетен знак на Президента на Република България

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 с Почетен знак на Президента на Република България бе отличен възпитаникът на Софийския университет проф. д-р Теньо Попминчев. Отличието му бе връчено от президента Росен Плевнелиев.

Фотоизложба и документален филм, посветени на Антарктида, бяха представени в Софийския университет

Събитието бе организирано от Националния център за полярни изследвания и се проведе в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Университетските ботанически градини са партньор в проекта Big Picnic

"Big picnic: големите въпроси - ангажиране на обществеността с научни изследвания и иновации в областта на продоволствената сигурност" е нов проект, финансиран от страна на Европейския съюз по програма Хоризонт 2020.

Празници на световни туристически дестинации – Судан

За поредна година студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков организираха Празници на избрани световни туристически дестинации.

Момичетата от представителния отбор на Университета по баскетбол се класираха втори на Националната студентска универсиада

Представителният женски отбор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по баскетбол със старши треньор доц. д-р Ирен Пелтекова и треньор Бояна Митрева завоюва сребърните медали на Националната студентска универсиада.

 

В Софийския университет бе представен сборник в памет на акад. Димитър Косев

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски” бе представен сборник, посветен на 110-годишнината от рождението на дългогодишния ректор на Университета академик Димитър Косев. Събитието откри проф. д.и.н. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания при БАН.

Кариерното изложение „Златната ябълка на успеха“ 2016 среща работодателите с филолозите от Университета

За четвърта поредна година в Аулата и в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет се провежда кариерното изложение „Златната ябълка на успеха“. Над 30 международни и български фирми от различни икономически сфери и неправителствени организации търсят своите бъдещи служители и стажанти, които говорят от английски до китайски, японски, финландски, чешки или иврит.

Факултетът по начална и предучилищна педагогика представи книгата на Фридрих Фрьобел „Елате да живеем за нашите деца!“

В зала 1 на Ректората се състоя официалното представяне на първия превод на произведенията на класика на педагогиката Фридрих Фрьобел „Елате да живеем за нашите деца!“.

В Софийския университет започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет за трийсет и втори път започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения, организирани от Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии. Тази година Четенията са част от университетската програма, посветена на 1100-годишнината от кончината на патрона на Университета свети Климент Охридски.

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” представи разширената дигитална научно-изследователска библиотека “Зограф”

В деня на светите братя Кирил и Методий в Библиотека “Филологии” бе представена разширената и обогатена с нови 164 славянски ръкописа дигитална научно-изследователска библиотека „Зограф”. От тях 120 нови, неописани в описите славянски ръкописа представи библиотеката на Зографската Света обител “Св. Георги Победоносец”, а Националният исторически музей представи своята колекция от 44 славянски ръкописа.

Екипът на Университетската библиотека почете делото на светите братя Кирил и Методий

В Деня на Светите братя Кирил и Методий екипът на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ поднесе цветя пред изключителните витражи във фоайето пред Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Да почетат просветителите дойдоха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев, директорът на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова, библиотекари и гости.

Университетската ботаническа градина в София бе домакин на старта на инициативата „Да изчистим България заедно“

Сред цъфнали рози, ириси и други пролетни цветя, под сянката на вековния дъб в най-старата Университетска ботаническа градина в сърцето на София бе даден старт на кампанията на bTV Media Group „Да изчистим България заедно“.

Факултетът по педагогика на Софийския университет отбелязва своята 30-годишнина

В деня на светите братя Кирил и Методий Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чества своя патронен празник. Тази година той съвпадна и с юбилейната 30-годишнина от създаването на факултета.

Софийският университет и ДЗИ подписаха споразумение за сътрудничество

Стопанският факултет, Сдружение „Бизнес клуб” - Софийски университет „Св. Климент Охридски” и ДЗИ-Животозастраховане“ ЕАД подписаха споразумение за сътрудничество.

Проф. Тимъти Райс бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. Тимъти Райс бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Историческия факултет на Университета.

Почетният консул на Колумбия у нас и дългогодишен преподавател в Софийския университет Рафаел Алварадо бе награден с орден „Сан Карлос“

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ г-н Рафаел Алварадо Димитров – почетен консул на Колумбия в България и дългогодишен преподавател в специалността „Испанска филология“ във Факултета по класически и нови филологии бе отличен с орден „Сан Карлос“, степен Кавалер.

Отборът на Софийския университет спечели второ място на престижното международно състезание по право на европейския съюз СЕЕМС

Отборът на Софийския университет завоюва второто място на престижното международно състезание по право на Европейския съюз CEEMC (Central and Eastern European Moot Court Competition). Тази година състезанието се проведе в Братислава, Словакия. За първото място се бориха 18 отбора от 12 държави. Отборът на Софийския университет премина успешно през всички фази на състезанието и достигна до финала с едни от най-високите резултати за ораторско майсторство, екипна работа и съдържание на юридическите аргументи.

В Софийския университет бяха обявени номинациите за образование на първите награди „Евлогий и Христо Георгиеви“

В Аулата на Софийския университет Организационният комитет на "Награди Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса" представи официално номинациите в област „Образование“. По време на събитието бе представена и историческата монография на професор Христо Глушков "Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност" – единствената книга за двамата братя, преиздадена от Ротари клуб-Карлово.

Дни на отворените врати във Факултета по химия и фармация

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет започнаха ежегодните Дни на отворените врати. Те се провеждат в рамките на два дни, през които се представят специалностите, изучавани във Факултета, а любопитните и любознателните имат възможността да посетят различните лаборатории и да надникнат в света на квантовата химия, инженерната химия, технологията на лекарствените форми.

За четвърта поредна година отбор на Юридическия факултет на Софийския университет печели първото място на Междууниверситетското състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право

На 23.04.2016 г. в гр. Бургас се проведе Шестото междууниверситетско състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право, организирано от Центъра по юридически науки на Бургаския свободен университет.

Студенти от Софийския университет организираха работилница за писани яйца

В навечерието на Великден третокурсници от специалност „Етнология“ към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ демонстрираха пред колегите си традиционна празнична трапеза и различни техники за боядисване на яйца.

 

Абсолвентите от випуск 2015 г. на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на завършилите Факултета по класически и нови филологии. 270 бакалаври и магистри получиха дипломите си за завършено висше образование. 92-ма са отличниците, от които с пълен отличен успех са седем абсолвенти.

Ученик от ПМГ "Екзарх Антим І"- град Видин ще представи България на световните финали по ИТ в САЩ

На 25 април 2016 г. в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведоха националните финали на най-голямото световно състезание по информационни технологии за ученици, в което мерят сили повече от 400 000 участници от над 130 държави.

Стартира конкурс за набиране на проектни предложения в рамките на нова програма за подкрепа на студентски иновации

Институт “Отворено общество” – София в партньорство с Фондация „Микрофонд – София“ обявяват началото на конкурс за набиране на проектни предложения в рамките на новосъздадената Програма за подкрепа на студентски иновации.

Международна научна конференция "Сервантес и Шекспир - 400 години във вечността"

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше официално открита международната научна конференция "Сервантес и Шекспир - 400 години във вечността", организирана от катедрите "Испанистика и португалистика", "Англицистика и американистика", "Теория на литературата" към Факултета по класически и нови филологии, Културния център на Софийския университет, Театър лаборатория "@лма @лтер", Институт "Сервантес" и Посолството на Кралство Испания в България.

Официално бе открита Учебно-експерименталната база – Драгалевци на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Организатори на събитието „Учебно-експериментална база – Драгалевци: минало – настояще – бъдеще“ са Биологическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университетските ботанически градини. Откриването на обновената база беше организирано в навечерието на Световния ден на Земята, който се отбелязва всяка година на 22 април.

Тринадесети международни славистични четения "Мултикултурализъм и многоезичие"

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха открити Тринадесетите международни славистични четения, които тази година са на тема "Мултикултурализъм и многоезичие". Международната конференция, организирана от Факултета по славянски филологии, се провежда на всеки две години и вече е утвърден научен форум.

 

В Университетската библиотека бе открита изложба на тема: "Книгата отвъд книгата. Малък разказ за читателите, които създават книгите"

Във Фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложба на тема "Книгата отвъд книгата. Малък разказ за читателите, които създават книгите". Изложбата разказва за читателите, които сами правят книги, изземайки функциите на издателя. Тя може да бъде разгледана до 13 май 2016 г.

В Софийския университет бе представена книгата на проф. Венелин Цачевски „Константин Кацаров. Пътят към върха“

В зала 224 в Ректората на Софийския университет бе представена книгата на проф. Венелин Цачевски „Константин Кацаров. Пътят към върха“. Събитието бе организирано от Юридическия факултет на Университета, Съюза на юристите и Студия „Трансмедия“.

В Университетската ботаническа градина - Балчик започна изнасянето на колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти

Емблематичната колекция от едроразмерни кактуси и сукуленти е вече в експозиция на открито.

Ретро класика в Университетската ботаническа градина – Балчик

За първа година в Ботаническата градина в Балчик се проведе изложение на класически ретро автомобили и посетителите имаха възможност да видят над 20 ретро автомобила. Организатори на събитието бяха Университетската ботаническа градина – Балчик, Фондация „Балчишка светлина“ и автомобилен ретро клуб Tomitan's Classic Cars от гр. Констанца, Румъния.

За втора поредна година отборът на Софийския университет бе отличен сред най-добрите университети в света на престижното международно състезание по търговско право и арбитраж “Willem C. Vis”

Отборът на Софийския университет бе в състав Христина Пантева, Мартина Димитрова, Христо Стоянов и Христина Димитрова - студенти от специалност „Право“ в Юридическия факултет. По време на устната фаза те имаха възможността да премерят сили със свои колеги от САЩ, Сингапур, Великобритания и Индия.

Публична дискусия на тема: "Демокрация чрез граждански сдружавания и граждански натиск"

В 65-та аудитория на Ректората на Софийския университет се проведе публична дискусия на тема: "Демокрация чрез граждански сдружавания и граждански натиск". Събитието бе организирано от Българския център за нестопанско право по повод неговата 15-годишнина. Съорганизатор е Философският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конференция на специалност „Архивистика и документалистика“

Катедра „Архивистика и помощни исторически дисциплини“ на Историческия факултет на Софийския университет отбелязва деня на специалност „Архивистика и документалистика“ с научна конференция. Събитието, което се провежда за десети път, тази година е на тема: „Архивология, професионално образование по архивистика и архивни институции – quo vadis?“ и се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“.

ХII-то национално състезание по компютърни мрежи за ученици се проведе във Факултета по математика и информатика на Софийския университет

Дванадесетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици се проведе на 16-17 април 2016 г. Събитието традиционно се организира от Министерството на образованието и науката, Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

Приключва първата кандидатстудентска изпитна сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г.

Днес в 9.00 часа в 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет Донко Ралев от гр. Стара Загора изтегли темата, по която ще пишат явилите се на изпита по биология: „Нуклеинови киселини – структура, функции и биосинтеза“. Яна Вагларска от Благоевград изтегли вариант № 1 на тестa.

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 796.

Випуск 2015 г. на Биологическия факултет на Софийския университет получи дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2015 г. на Биологическия факултет. 250 бакалаври и магистри получиха дипломите си за висше образование. Пълните отличници са 23-ма магистри.

Докторантска конференция на катедрите „Европеистика“ и „Политология“ към Философския факултет

В Конферентната зала на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе обща докторантска конференция на катедрите „Европеистика“ и „Политология“ на Философския факултет. Темата на събитието беше: „Бъдещето на Европейския съюз – ново начало или предизвестен край?“

Алма матер бе домакин на тържественото заседание на Националния комитет за отбелязването на 160-та годишнина на общонародното читалищно дело

Събитието се състоя в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на него присъстваха ректорът на Университета проф. Анастас Герджиков, министърът на културата Вежди Рашидов, Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища, видни обществени и културни дейци.

Нова магистърска програма "Астрономия и популяризация на астрономията" във Физическия факултет

От новата учебна 2016/2017 г. във Физическия факултет на Софийския университет стартира нова магистърска програма "Астрономия и популяризация на астрономията". Тя е интердисциплинарна и предвижда както овладяването на общи знания в областта на физиката, математиката, астрофизиката и астрономията, така и умения за тяхното ефективно разпространение и представяне пред различни аудитории.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по български език и литература и география

В 9.00 часа в зала 65 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. 986 кандидат-студенти са подали заявления за явяване.

Семинар на тема: „Качествената подготовка на бъдещите преводачи – гаранция за успешна кариера” се проведе в Дома на Европа

В Дома на Европа се проведе семинар на тема: „Качествената подготовка на бъдещите преводачи – гаранция за успешна кариера”. Той бе организиран от Софийското бюро на Главна дирекция „Писмени преводи“ и Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Семинарът е част от инициативата „Превеждаме Европа“ на Главна дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия.

Научната общност в България отбеляза 60-годишния юбилей на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна

Във Военния клуб в София с научна конференция бе отбелязана 60-годишнината от създаването на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Честването се организира от Агенцията за ядрено регулиране съвместно с Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Конференцията е част от мероприятията, свързани с отбелязването на юбилея.

Левон Хампарцумян изнесе публична лекция, посветена на предприемачеството

Председателят на УС и главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян изнесе публична лекция в Аулата на Софийския университет. Събитието бе организирано от Стопанския факултет на Софийския университет и Investor.bg и е първата от серия лекции, с която водещият финансов сайт и флагман на медийна група Инвестор.БГ АД отбелязва 15 години от създаването си заедно с българските студенти.

Изложба „Нови книги в библиотека „Физика“ бе представена в Университетската библиотека

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложба, представяща нови книги в библиотека „Физика“, закупени и дарени по проект „Изграждане на съвременна образователна и научноизследователска среда за развитието на докторанти, постдокторанти и млади учени във Физическия факултет.“ Събрани са 196 заглавия в 584 тома на обща стойност 105 165,48 лв. Ръководител на проекта е чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов.