Начало / Новини / Новини и събития / Празници на световни туристически дестинации – Судан

   
Празници на световни туристически дестинации – Судан

За поредна година студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков организираха Празници на избрани световни туристически дестинации.

Целта на организаторите на събитието е с помощта на изкуството да се представят природата, културата, традициите и тяхната атрактивност в световния туризъм.

Официални гости на събитието бяха деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет доц. Филип Мачев, г-жа Илхам Ахмед, посланик на Република Судан в България, Сухил Салех, консул и заместник-ръководител на мисията, Хайтам Халил, търговски аташе, Сахуа Ейса, административно аташе, служители на посолството, преподаватели от Геолого-географския факултет и студенти.

1

Доц. Вера Николова поздрави всички присъстващи и изрази радостта си за поредна година да открие събитието „Празници на световни туристически дестинации“ с представление, посветено на Република Судан, разположена в туристическия регион Африка.

2

Доц. Филип Мачев, декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет, приветства с добре дошли всички присъстващи и поздрави преподавателите от катедра „География на туризма“ и техните студенти от специалност „Туризъм“ за хубавата инициатива и възможността, която дават на зрителите да се пренесат в атмосферата на една друга страна, да почувстват нейната култура, традиции, природни и туристически забележителности.

3

Посланикът на Судан у нас г-жа Илхам Ахмед отбеляза, че за нея е чест да присъства на това събитие и благодари на преподавателите и студентите, които са подготвили представлението. Тя подчерта, че за пореден път посолството на Судан сътрудничи успешно със Софийския университет и конкретно с Геолого-географския факултет. Тя отбеляза, че сред основните приоритети на посолството популяризирането на Република Судан и насърчаването на развитието на академичните отношения между различни институции в двете държави. Посланикът изказа готовността си винаги да оказва подкрепа в дейности, свързани с популяризирането в България на Судан и Африка като цяло.

4

Историята и културата на Република Судан бяха представени от студентите по оригинален начин – чрез музика, танци, актьорско майсторство и чувство за хумор. Те разказаха интересни факти, свързани с историята на страната, както и за нейната природа и туристически забележителности. Зрителите научиха къде могат да направят релаксиращи СПА-процедури, къде да напазаруват, кои туристически места да посетят и какви ястия да опитат. Те научиха много и за културните особености и традициите в Судан, представени им бяха типични музикални инструменти, ритуалът къносване при мъжете и жените по повод на различни обичаи и празници и др. В края на представлението студентите представиха и традиционен местен танц. Гостите и зрителите имаха възможност да опитат и традиционна суданска кухня.

Следващата дестинация, която ще представят студентите, е Молдова. Представлението ще бъде на 26 май 2016 г. от 15.30 часа в Театралната зала в Ректората.

1-A
6
8
9