Начало / Новини

   

Новини и събития

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ще си сътрудничат в развитието на изкуствения интелект

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ЕООД подписаха меморандум за сътрудничество.

Конференция на тема „Измерения на компетентността“

Започна съвместната научна интердисциплинарна конференция на тема „Измерения на компетентността“, която се провежда от съвместния научен програмен и организационен комитет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета „Св. Климент Охридски“ в Битоля, Република Северна Македония. Научният форум се провежда онлайн и ще продължи до 5 декември 2020 г.

Студенти от Физическия факултет на Софийския университет спечелиха първо място в международното състезание ХАКАТОМ

Отбор от Физическия факултет на Алма матер стана абсолютен победител на първия международния хакатон на ядрена тематика, ХАКАТОМ. Студентското състезание се проведе онлайн на 30 ноември и 1 декември и включваше разработване на задача, свързана с тема от ядрените технологии.

Стартира дейността на Алианса „Трансформация за Европа (Т4Е)“

На 30 ноември 2020 г. официално стартира дейността на Алианса Т4Е със среща на Ректорите на партньорските университети. Алиансът „Трансформация за Европа (Т4Е)” е одобрен от Европейската комисия във втората покана за проекти по инициативата „Европейски университети 2020“.

Национален литературен конкурс за незрящи "Словото като спасение“

По случай Международния ден на хората с увреждания (3 декември) Университетският театър „Алма Алтер“, Театър-студио 4хС и Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ обявяват Национален литературен конкурс за незрящи "Словото като спасение".

Проф. Лаура Димитрова участва в изложбата „Текстилът. Артистичен и авангарден“

Проф. дн Лаура Димитрова, ръководител на Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата, е сред художниците, поканени да вземат участие в изложбата „Текстилът. Артистичен и авангарден“. Изложбата може да бъде разгледана до 7 февруари 2021 г. в Националната художествена галерия – Квадрат 500.

Завърши випуск 2020 г. на Богословския факултет

Абсолвентите от випуск 2020 г. на Богословския факултет на Софийския университет са 62. Завършилите бакалаври са 26, а магистрите – 36. Средният успех на випуска е много добър 5.08.

Поради възникналата епидемиологична обстановка връчването на дипломите тази година не можа да се проведе в духа на академичната традиция.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина видният български историк и общественик акад. Константин Косев, преподавател в Историческия факултет на Алма матер в периода 1974 – 1989 г. и 1991 – 1997 г.

Поклонението ще се състои на 29 ноември 2020 г. от 10.00 ч. в траурна агенция „Мира“ до входа на Централните софийски гробища.

Докторантски четения във Факултета по журналистика и масова комуникация

На 27 ноември 2020 г. Факултетът по журналистика и масова комуникация провежда ежегодния си Докторантски семинар „Медии и комуникации“. Семинарът традиционно се включва в Климентовите дни на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази година заради епидемичната обстановка той се организира онлайн в платформата за видеоконференции Teams във връзка с отбелязването на патронния празник на Софийския университет.

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник

В тази трудна година не бе възможно Софийският университет да проведе традиционното академично тържество по познатия начин с шествие и голямо събиране в Аулата на Ректората, с което всяка година на 25 ноември академичната общност отдава почит към патрона Свети Климент Охридски.