Начало / Новини

   

Новини и събития

Дискусионен семинар на тема: „Лингвистиката и медицината – заедно за Човека“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провежда работна среща, посветена на допирните точки между медицината и лингвистиката, през/чрез които може да се разработи система от упражнения за възстановяване на речевите способности при пациенти, загубили речевите си умения след тежки онкологични заболявания, след инсулт и други.

Започнаха Дните на визуалната наука

В зала „Арена София“ започна инициативата „Дни на визуалната наука“. Организатор на събитието е Центърът за визуална наука „Калейдоскоп“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дни на визуалната наука ще се проведат в периода 29 февруари - 2 март 2024 г. Прожекциите са безплатни, необходимо e да бъда направена предварителна резервация в сайта на инициативата.

Открит бе новият стол на Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, сграда Б, ет.1, официално бе открит нов стол, който ще работи за студенти, преподаватели и служители от факултетите и институтите в Кампус "Лозенец".

Студенти и преподаватели от Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция

Студенти и преподаватели от специалностите „Публични информационни системи“ и „Библиотечно-информационни науки“ на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ към Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция в рамките на Деня на отворените врати на 22 февруари 2024 г. Те бяха специално посрещнати от ръководството на БТА в лицето на заместник-генералния директор Евгения Друмева и ръководители на дирекции, отдели и проекти в мултимедийния център зала „Максим“.

В Софийския университет се проведе традиционната работилница за мартеници

За поредна година студентите от специалност „Етнология и културна антропология“ съвместно с Академично етноложко сдружение – Софийски университет и Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведоха Мартенска работилница в Ректората на Алма матер. В рамките на събитието студенти от различни специалности се забавляваха заедно в изработването на традиционни мартеници.

Софийският университет и Националният университет на Патагония обсъдиха възможности за сътрудничество

На път към България от българската база на остров Ливингстън в Антарктида Ръководителят на 32-рата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев и група от експедицията посетиха най-големия град на провинция Чубут в Патагония – Комодоро Ривадавия. Те пътуваха с българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”. Проф. Христо Пимпирев предаде писма с предложения за партньорство на аржентинския град от името ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. д-р Георги Вълчев и на кмета на Бургас Димитър Николов. В града живеят около 2 000 потомци на преселили се преди век българи.

Ден на отворените врати на специалност „Новогръцка филология“ се проведе в Софийския университет

На 24 февруари 2024 г. във фоайето пред 65-а аудитория в Ректората се проведе Ден на отворените врати на специалност „Новогръцка филология“ към Факултета по класически и нови филологии. Организатори бяха студентите от 3-ти и 4-ти курс, които разказаха за учебното съдържание на специалността, за перспективите за професионална реализация и поведоха гостите на своеобразно пътешествие из традициите и съвремието на Гърция и Кипър.

В Софийския университет се проведе публично събитие под надслов: "Българският жестов език не е за изпускане"

В Аулата на Софийския университет се състоя публично събитие под надслов: "Българският жестов език не е за изпускане", организирано от Deaf.bg, „Фулбрайт България“, Софийския университет и Университета „Галодет“ в САЩ.

Резултати по проект представи доц. д-р. Мирена Пацева на научен форум в САЩ

Доц. д-р Мирена Пацева от Факултета по славянски филологии на Софийския университет представи резултати по проекта „Прозодични аспекти на българския език в съпоставителен план с други езици с лексикално ударение“(№ КП-06-Н40/11 от 12.12.2019 към Фонд „Научни изследвания“ на Министерството на науката и образованието) на годишната конференция на Американската асоциация на преподавателите по славянски и източноевропейски езици (AATSEEL).

Студенти от Софийския университет се срещнаха с изпълнителния директор на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ студенти от Юридическия факултет на Алма матер се срещнаха с изпълнителния директор на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу. Събитието е част от официалното посещение на Козмин Боянджиу в България. В срещата участваха министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова и председателят на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.