Начало / Новини

   

Новини и събития

Полярниците от 28-Българска антарктическа експедиция получиха националния флаг от държавния глава

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев връчи националния флаг на участниците в 28-ата Българска антарктическа експедиция.

Петнадесета национална конференция по етика на тема: „Етика и технологичен риск“

В Софийския университет се провежда Петнадесетата национална конференция по етика на тема „Етика и технологичен риск“. Тя се организира от секция „Етически изследвания“ към Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките и Катедра „Логика, етика и естетика“ при Философския факултет на Алма матер. Форумът, който ще продължи до 13 ноември 2019 г., се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Учредяване на Катедра „Жозе Сарамаго“ на Института „Камойш“ в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и посланик Луиш Фаро Рамош, президент на „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия подписаха споразумение за учредяване на катедра „Жозе Сарамаго“ във Факултета по класически и нови филологии.

Доц. д-р Лиляна Стракова е новият декан на Факултета по педагогика на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 30 септември 2019 г., за декан на Факултета по педагогика беше избрана доц. д-р Лиляна Стракова. На събранието бяха издигнати две кандидатури – на доц. д-р Лиляна Стракова и на проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт. На второ гласуване с 21 гласа беше избрана доц. д-р Лиляна Стракова.

Отборите на Софийския университет завоюваха злато, сребро и бронз на Осмата национална студентска олимпиада по компютърна математика

От 8 до 10 ноември 2018 г. в София се проведе Осмата национална студентска олимпиада по компютърна математика "Академик Стефан Додунеков" (CompMath-2019). Домакин на CompMath-2019 бе Техническият университет -София.

Изложба на проф. д-р Стефан Алтъков и проф. д.изк. Лаура Димитрова в галерия „БЛОК“, Белград

Проф. д-р Стефан Алтъков, ръководител на Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата, и проф. д.изк. Лаура Димитрова от същата катедра представиха изложбата „Незавършени поеми“ в галерия „БЛОК“, Белград, Сърбия.

Научно-практически форум “Креативност и иновации в образованието”

В Софийския университет “Св. Климент Охридски” се провежда научно-практически форум “Креативност и иновации в образованието”, в рамките на който се представя опита на изследователи и практици от иновативни детски градини и училища в България, САЩ, Великобритания, Канада, Индия, Холандия, Китай и Норвегия. Събитието е организирано от Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Международна конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта"

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет за единадесети път се провежда международната конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта". Научният форум е посветен на 90- годишнината на спортната дейност в Университета и е част от традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Младежка научна конференция Климентови дни 2019 в Биологическия факултет

В Биологическия факултет започна традиционната Младежка научна конференция Климентови дни 2019 - ежегодната научна конференция на факултета, която се провежда в рамките на Климентовите дни на Софийския университет. Организатори на събитието са Биологическият факултет на Алма матер, Фонд „Научни изследвания“ и Научноизследователският сектор на Университета.

Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех - Европейски ден на предприемача 2019

Научноизследователският сектор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе в Дома на Европа в София 17-то издание на Европейския ден на предприемача - 2019 г. Мотото на форума тази година бе „Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех“.