Начало / Новини

   

Новини и събития

Изложба - живопис на Адам Фекете, студент в Софийския университет

В Националния студентски дом бе открита изложбата на Адам Фекете „Обещание“. Младият автор е студент във Факултета по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 81 години почина авторитетният български учен проф. д.ик.н. Нансен Бехар, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет.

Световен ден на логиката

По случай Световния ден на логиката на 14 януари 2022 г. се проведе съвместно заседание на Семинара по алгебра и логика на Института по математика и информатика на БАН, на Семинара по математическа логика на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, на Семинара по логика на Института по философия и социология на БАН и на Секция „Изкуствен интелект и езикови технологии“ на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава за кончината на проф. Димитрина Нанева, дългогогишен преподавател в Геолого-географския факултет на Алма матер.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава за кончината на проф. д-р протопрезвитер Николай Стефанов Шиваров, ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (сега Богословския факултет) в периода 1981 до 1989 г и дългогодишен преподавател в областта на Свещеното Писание на Стария Завет, библейската археология и херменевтика.

Опелото ще бъде отслужено в събота, 8 януари 2022 г., в храм „Преображение Господне“, от 13:30 ч. в гр. София.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. дхн Добри Лазаров, дългогодишен преподавател във Факултета по химия и фармация на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 7.01.2022 г. от 13.00 ч. в църквата "Св. Седмочисленици" в гр. София.

Отличие за Катедрата по испанистика и португалистика

В края на 2021 г. Катедрата по испанистика и португалистика към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет бе наградена с отличието „Обединител на култури“ на Деветото издание на ежегодния журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ).

Онлайн речник по философия

Екип от специалност „Философия“ на Философския факултет започна разработване на онлайн речник по философия – Thesaurus. Sofia University Dictionary of Philosophy.

Подписано e споразумение по проекта "Сближаване чрез езика" за предоставяне на финансова помощ на Бакинския славянски университет

Проектът „Сближаване чрез езика“ е разработен от доц. д-р Бисерка Велева от Катедра „Западни езици“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет по предложение на Министерството на външните работи на Република България за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от страна на България на различни институции в Азербайджан.

Преподаватели и студенти от Катедра „Визуални изкуства“ участват в IX форум „Малки графични форми“

На 20 декември в галерия „КО-ОП“ в София бе открит IX форум „Малки графични форми“. Националната изложба се провежда ежегодно и отразява творческите търсения както на утвърдени, така и на млади автори. Изложбата е една от най-популярните изяви на секция „Графика и илюстрация“ към Съюза на българските художници и по традиция се провежда в края на годината.