Начало / Новини / Новини и събития / Фотоизложба и документален филм, посветени на Антарктида, бяха представени в Софийския университет

   
Фотоизложба и документален филм, посветени на Антарктида, бяха представени в Софийския университет

Събитието бе организирано от Националния център за полярни изследвания и се проведе в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В 81-ва аудитория в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе прожектиран документалният филм „Недостижимата Антарктида“, част от полярната програма на Уругвайския антарктически институт „Residencia en movimiento”.

2

Гостите бяха поздравени от проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания, който представи специалния гост на събитието и автор на филма Мария Агустина Родригес от Уругвай. Тя е завършила Академията за изящни изкуства в Монтевидео и преди две години печели голямата национална награда за живопис и скулптура на Уругвай. От няколко години работи по проекта „Антарктида“, чиято основна цел е чрез средствата на фотографията, киното, живописта и скулптурата да покаже континента на хората, които не могат да го посетят и да се докоснат до неговата красота. „Този континент вече не е само за учените, но и за хората на изкуството“, каза още проф. Пимпирев.

3

Мария Агустина Родригес представи проекта, по който тя и нейният екип са работили и сподели колко емоционално е било едномесечното пътуване по море.

Екипът, работещ от четири години по този проект, има за цел да покаже научните изследвания и развитието на изкуството на територията на Антарктида. За разлика от обичайната практика художественото изкуство да се представя статично и в определено затворено пространство, проектът показва идеята за постоянно движение, насочено в този случай по маршрута на кораба на „Вангуардия” - пристанището Монтевидео - Антарктида - пристанище Монтевидео.

12

По-късно през деня в Централното фоайе на Ректората бе открита изложба на тема "Антарктида", която отразява работата на българските полярници на Ледения континент от последните експедиции.

На откриването на изложбата проф. Пимпирев заяви, че вече е традиция в рамките на Майските дни на културата в Софийския университет да се представят фотоси от антарктическите експедиции, за чието организиране основна роля играе Университетът.

10

С тази изложба даваме старта на честванията на юбилейната 25 българска антарктическа експедиция, която вече се подготвя и ще стартира през ноември тази година“ – отбеляза проф. Пимпирев.

14

Доц. д-р Кучев, заместник ректор на Софийския университет и участник в последната експедиция, поздрави антарктиците и техните гости и приятели.

Той отбеляза, че зад снимките, отразяващи красотата на Антарктида, стои много тежкия труд на десетки български учени и антарктици, отдаден абсолютно безкористно. Той добави, че на Ледения континент взаимопомощта и другарството е на първо място.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 май 2016 г.

15
5